Sfantul Mucenic Abanoub - sfantul copil din Samanud

Sfantul Mucenic Abanoub - sfantul copil din Samanud Mareste imaginea.

Praznuit la 31 iulie !

Aceasta este viata unui copil mucenic din secolul al III-lea. Sfantul Abanoub este acum venerat in tot Egiptul, fiind deosebit de interesanta legatura lui cu Fuga in Egipt a lui Iosif cu Maria si Pruncul. Samanud este unul dintre locurile de referinta in traseul Fgii in Egipt.

Sfantul copil Abanoub

Sfantul copil Abanoub s-a nascut in satul Nehesa din Egipt, ca singurul copil al parintilor sai. A inceput sa mearga la biserica la varsta de 12 ani. Acolo l-a auzit pe preot propavaduind credinta crestina, incurajandu-i pe oameni in fata persecutiei pe care imparatul roman Decledianos a inceput-o in intreg imperiul sau contra crestinilor (283). Dupa Impartasanie, a parasit biserica si si-a impartit averea saracilor. S-a rugat Domnului sa-l ghideze ori incotro ar putea sa-si dea viata ca sacrificiu in numele Domnului. Apoi a plecat la Samanud, loc in care Arhanghelul Mihail i-a aparut in timpul rugaciunii, inconjurat de lumina sfanta. Baiatului i s-a facut frica, dar Sfantul Arhanghel l-a incurajat si i-a spus ca va fi torturat la Samanud pentru trei zile, dar ca ingerul - Sfantul Arhanghel - va fi impreuna cu el.

Marturisirea credintei crestine in fata guverantorului

Abanoub a mers la conducatorul Samanudului, si-a declarat credinta crestina si a ocarat zeitatile pagane venerate atunci de conducatorii Imperiului Roman si de mult popor. Guverantorul a ordonat atunci sa fie chinuit, torturat prin taierea burtii, astfel incat toatre maruntaiele sale au fost scoase afara, dar Arhanghelul Mihail l-a vindecat, asa cum ii promisese. Atunci, guvernatorul l-a trimis la o inchisoare, in care se aflau aproape 8000 de crestini.

Sfantul Abanoub - Copilul din Egipt

Sfantul Abanoub a fost o binecuvantare pentru acestia, care vazandu-l intreg, au fost incurajati sa primesca martiriul pentru Hristos. Apoi guvernatorul a plecat intr-o calatorie pe Nil, catre Itreep, luand baiatul cu el. L-a atarnat pe acesta de picioare, cu capul in jos, in barca. In timp ce navigau pe Nil, guvernatorul a baut si un pahar i s-a spart in palma si l-a ranit, nemaiputand duce mana la gura. Tot atunci, soldatii din barca au orbit.

Cand guvernatorul s-a uitat la Abanoud, a vazut cum curgea sangele din gura si nasul copilului, in timp ce Arhanghelul Maihail l-a umbrit si i-a sters sangele de pe fata. Atunci conducatorul a strigat catre Abanoub: "O, baiete, cred intr-adevar in Iisus Hristos, Dumnezeul crestinilor! Acum, roaga-te Domnului tau sa ma faca bine, pe mine si pe soldatii mei si noi ne vom increstina, pentru ca am vazut minunea!" Abanoub a raspuns: "Dumnezeu este viu si toate acestea se vor intampla, dar nu aici ci la Itreep, ca tot poporul sa stie ca nu este alt Dumnezeu decat Iisus Hristos!" Atunci soldatii au izbucnit in plans, zicand: "Noi suntem crestini!" Cand au ajuns la Itreep, soldatii si-au predat armele si s-au increstinat - toti au fost martirizati.

Tortura

La Itreep, guvernatorul a dispus torturarea lui Abanoub, cu cele mai grele metode. L-a legat pe un pat de fier sub care a facut un foc mare, apoi l-a presat intre doua roti de lemn, ca de moara. Apoi a ordonat sa i se bage in ochi doua bete de fier pentru frigarui, incinse. Dar Domnul l-a salvat pe el de toate aceste chinuri si mereu l-a vindecat. Multi pagani au crezut atunci in Iisus Hristos, ca urmare a acestor miracole. Mai departe, guverantorul a ordonat sa i se taie mainile si picoarele cu un topor, dar Domnul a trimis ingerul sau si l-a vindecat din nou, asa incat Abanoub s-a ridicat si a mers in fata poporului care striga: "Nu este alt Dumnezeu, in cer si pe pamant, decat Domnul Sfantului Abanoub!"

Matririul

Guvernatorul l-a trimis pe Abanoub sub escorta la Armanius, guvernatorul Alexandriei. Acesta din urma l-a torturat pe Abanoub din nou, mult mai mult, dupa care i-a taiat capul. Abanoub avea atunci doar 12 ani. Corpul sau - sfintele sale moaste - se afla si acum in Biserica sa din Samanud si fac si in prezent multe minuni, vindecari si alunga demonii. Biserica este cunoscuta ca "Biserica Sfintei Fecioare Maria si a Sfantului Abanoub din Samanud".

Sfantul Abanoub - Copilul din Egipt

Sursa: MiriamTurism.ro
              Maria Chirculescu

23 Mai 2012

Vizualizari: 7484

Voteaza:

Sfantul Mucenic Abanoub - sfantul copil din Samanud 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul mucenic abanoub

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE