Catedrala Neamului va avea clopote conectate la satelit


In Bucuresti exista deja o biserica dotata cu 22 de asemenea clopote inteligente. Acestea pot bate pe ritmul oricarei melodii dorite de cel ce programeaza sistemul. Mai mult, ele sunt conectate la sateliti geostationari care transmit ora exacta cu precizia timpului atomic. Astfel, orice bucurestean isi poate regla ceasul cu mare precizie dupa clopotele acestui lacas de cult - care este dotat, in fapt, cu ultimele tendinte mondiale in domeniul clopotelor - un fel de "Armani" al clopotelor. Catedrala Mantuirii Neamului va beneficia si ea de sofisticatul sistem.



Toata memoria computerului poate fi accesata din telecomanda. Aflat la slujba, preotul poate comanda de la distanta cele douazeci si doua de clopote. Trebuie doar sa stie pe de rost numarul de memorare in sistem al fiecarei melodii.

In zilele de sarbatoare, intrarea in biserica Sfantul Mina se face de pe Calea Calarasilor, pe sub clopotnita. Jos un frumos mozaic, sus, la etaj, 22 de clopote, de diferite dimensiuni, de la 30 la 350 de kilograme - adica un carilon. Nicaieri, nici o sfoara. Desigur, nu ar fi nimic iesit din comun, doar ca la un moment dat incep sa bata "La multi ani cu sanatate!", intr-o interpretare de o uluitoare claritate, nota cu nota, pauza cu pauza. "Asta este in cinstea dumneavostra", ne spune parintele paroh, profesor doctor Gheorghe Ispas, asistent universitar la Facultatea de Teologie si consilier la Catedrala Neamului. "Au melodia in memorie. Pot canta cum vrem si cand vrem noi. Sa repetam melodia cu numarul 509."

Fiecare clopot are cate un ciocan electromagnetic lateral, care loveste corpul din bronz exact cand si cat trebuie pentru a compune melodia. Intre timp cativa trecatori se opresc, chiar daca ploua, si se uita la clopotnita. Nu inteleg ce se intampla, de ce bat clopotele "La multi ani!"

Sistemul permite actionarea clopotelor si de la o claviatura
"Melodiile le-am compus eu", spune parintele paroh, care, desigur, ca orice preot - cu atat mai mult un preot profesor universitar, fost dirijor la Facultatea de Teologie - stie sa cante.

Trei din cele mai mari piese ale clopotnitei au si limbi metalice, cum au toate clopotele ordinare, doar ca acestea pot fi actionate de motoare electrice comandate din altar, separat de celelalte 19 piese. In momentele mai putin festive, cand nu este nevoie de compozitii muzicale, aceste clopote bat asa cum bat toate clopotele. "Acum haideti sa vedeti unde este creierul lor".

In camera de consiliu a parohiei se afla o claviatura cuplata la un creire electronic si o antena GPS.

La Sfantul Mina se bate cea mai exacta ora din Bucuresti
"Daca apas pe aceste clape un cantec - haideti sa il compunem pe loc, sa zicem <<Sfinte Dumnezeule>> - auziti in clopotnita melodia", spune si executa parintele Ispas. Desigur, in clopotnita auzim melodia. Compozitia muzicala poate fi memorata de calculator si redata intocmai de "intrumentele" din clopotnita. Sistemul poate inregistra si reda peste 1000 de melodii.

Piesa de rezistenta o reprezinta insa antena. Carilonul din clopotnita bisericii Sfantul Mina poate bate la ore exacte cu precizia timpului atomic. Antena GPS receptioneaza in permanenta ora exacta transmisa de patru satelitii geostationari. Daca la Sfantul Mina se bat clopotele la ora doisprezece, de exemplu, atunci trebuie sa se stie ca nu e 12.00 asa, oricum - ci 12.00.00.00.

"Ati vazut ca am inregistrat compozitia <<Sfinte Dumnezeule>> in calculator. Acum sa iesim iarasi in curte", spune gazda, luand de langa claviatura un fel de telecomanda de televizor. Chiar telecomanda este, deoarece de afara poate declansa sau opri melodia <<Sfinte Dumnezeule>>. "Vedeti?!. Tot ce e in creierul electronic se poate comanda si de aici".


Puritatea aliajului clopotelor este de 99,99%
Clopotele cu pricina sunt aduse de firma austriaca Grassmayr, cu sediul in Innsbruk, o firma specializata pe turnarea de clopote. Desi tehnologia de fabricatie este un secret al familiei Grassmayr, vechi de peste 400 de ani si imbunatatit generatie de generatie, se poate spune ca aliajul utilizat este de 78 la suta cupru electrolitic - de puritate 99,99 de procente - si 22 la suta staniu electrolitic, cu puritatee 99,99%. Procentul de impuritati, plumb si zinc, nu are voie sa depaseasca 0,1%. In cazul clopotelor special turnate pentru cariloane (clopote cu o greutate de pana la 60 de kilograme), cum este cazul bisericii Sfantul Mina, aliajul utilizat este mai bogat in staniu, ceea ce le confera clopotelor o exceptionala muzicalitate.

Desigur, totul incepe de la calcule matematice. Prin calcularea exacta a grosimii peretilor unui clopot, de la coroana pana la baza, atunci cand limba atinge punctul de lovire clopotul devine un veritabil intrument muzical prin armonia sunetului, generand mai multe tonalitati. La clopotele mari se poate ajunge chiar si la 50 de tonalitati diferite. Sunetul clopotelor de la Sfantul Mina se compune din octava inferioara (emisa de partea de jos a clopotului), terta (zona imediat superioara), fundamentala (la mijlocul clopotului) si octava superioara (in partea de sus). Calculele matematice se transpun pe un sablon, cu ajutorul caruia se realizeaza forma de turnare din argila.

O alta chichita de fabricatie o constituie turnarea propriu-zisa. Aceasta este precedata de o ceremonie religioasa. Pentru clopotele din Romania, de pilda, a fost strigat numele beneficiarului, dupa care un preot a binecuvantat lucrarea. Abia apoi au trecut muncitorii la varsarea metalului incandescent, cu o temperatura de 1150 de grade Celsius, in forma dinainte pregatita. O importanta aparte asupra calitatilor clopotelor o are racirea controlata, intr-o lunga perioada de timp.

La final, pe un computer dotat cu microfon, fabricantul inregistreaza si verifica sunetele scoase de fiecare clopot in parte, daca sunetele sunt pure si sunt la locul lor, atat fundamentala cat si armonicile. Trebuie spus ca toate clopotele sunt turnate din semiton in semiton cu o precizie de saisprezecimi de semiton. Sunetele trebuie sa fie generate exact in zonele mentionate mai sus, cu o precizie de diapazon, conform unei norme europene in domeniu, numita norma Limbourg.

Alegerea armoniei clopotelor unei biserici poate fi facuta intr-o gama majora, minora sau naturala, dupa dorinta. Pentru a atinge perfectiunea, dupa turnare, clopotele sunt supuse acordarii, ca si intrumentele muzicale, dupa o tehnica traditionala care consta in modificarea mecanica a profilului interior, acolo unde este cazul.


O noutate in domeniu, la nivel mondial
Clopotele obtinute cu o asemena acuratete au si destinatia de intrumente muzicale in orchestre simfonice cu mari pretentii.

Nici sistemele de sustinere a clopotelor nu sunt lasate la voia intamplarii. Ansamblul clopot - limba - jug formeaza impreuna un pendul cu o perioada libera de oscilatie. Sistemul cel mai performant de actionare a ansamblului mai sus mentionat este cel electric, cu trei viteze pentru mersul inainte - a treia fiind viteza de mars - si una de franare. Se pot regla foarte multi parametri in toate cele trei viteze - cum ar fi timpul de actionare a motoarelor, unitati de forta la motor, informatii de la motoare despre pozitia clopotelor in fiecare moment - astfel incat limba doar sa atinga clopotul si sa nu-l izbeasca cu putere, sa bata egal in ambele parti inca din viteza intai si sa scoata doar sunete perfecte. Una peste alta, acest ansamblu pare mai degraba o nava cosmica decat un sistem de clopote de biserica. Inginerul Corneliu Revencu, reprezentatntul Grassmayr in Romania, spune ca ceea ce vedem acum la Sfantul Mina este ultima noutate in domeniul clopotelor la nivel mondial.

In afara de clopotele de la Sfantul Mina mai exista clopote inteligente la noua Catedrala Ortodoxa din Arad. Catedrala Ortodoxa din centrul orasului Bacau va beneficia si ea de acelasi tip de "instrumenet muzicale" care sa bata ora exacta dupa timpul atomic. In curand va fi sfintita o biserica noua in Popesti-Leordeni, langa Bucuresti. Si aceasta ctitorie va beneficia de clopote cu telecomanda si, in plus, clopotele vor avea imprimate pe ele chipul Patriarhului Romaniei, Preafericitul Teoctist.

"Acest sistem, de o sonoritate exceptionala, conectat la satelit, reglabil din telecomanda, este o evidenta tendinta de innoire. Desigur, pastram canoanele bisericii stramosesti, redam din clopote doar melodiile specifice ortodoxiei. Enoriasii sunt foarte multumiti si toata lumea este de acord ca am facut o treaba, o achizitie buna. Speram din toata inima ca planul de a utila Catedrala Mantuirii Neamului, acest asezamant atat de dorit, cu sisteme de clopote ca acestea pe care le vedeti sa se infaptuiasca", ne-a spus parintele Gheorghe Ispas, consilier la Catedrala Mantuirii Neamului.

I. GOLEA

.

08 Martie 2006

Vizualizari: 2975

Voteaza:

Catedrala Neamului va avea clopote conectate la satelit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE