Biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo


Biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo


Tendintele artistice de la sfarsitul epocii Comnenilor, a caror realizare desavarsita ni s-a pastrat la Nerezi, s-au exacerbat cu timpul, ajungand la manierism si chiar la vehementa. Frescele din biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo, pe lacul Prespa, datate de o inscriptie in 1191, ne infatiseaza figuri lungi si subtiri peste masura, cu miscari a caror vioiciune atinge bruschetea, cu drapari clocotitoare si framantate care isi iau zborul in lungi arabescuri pentru a mobila golurile fondului.

Aceasta alungire a proportiilor si acest freamat al cutelor ne evoca, sub forme mai aspre, arta extrem de rafinata a unui Callimah. Manierismul pe care il dovedesc cu oarecare exces aceste fresce a inspirat de asemenea mozaicurile de la Monreale si cele din San Marco de la Venetia, care se situeaza in preajma anului 1200.

Chipurile, la care regasim adesea in plete si in barbi linearitatea de la Nerezi, au o expresie mai severa si putem vedea aici un indiciu despre originea provinciala, fara indoiala macedoneana, a pictorilor atelierelui (de la Kurbinovo).

C. Delvoye

.

10 Iunie 2008

Vizualizari: 9478

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE