Baruh vesteste si citeste poporului din Ierusalim cartea primita de la Evreii din Babilon care, facand marturisiri, cer rugaciuni si jertfe de ispasire.

1. Acestea sint cuvintele cartii pe care a scris-o Baruh, fiul lui Neria, fiul lui Maaseia, fiul lui Sedechia, fiul lui Asadia, fiul lui Helchie, in Babilon,
2. In anul al cincilea, in luna a saptea, in vremea in care au luat Caldeii Ierusalimul si l-au ars cu foc.
3. Si a citit Baruh cuvintele cartii acesteia inaintea lui Iehonia, fiul lui Ioiachim, rege in Iuda, si inaintea a tot poporul, care venise sa auda cartea.

4. Si inaintea dregatorilor, si a fiilor regelui, si inaintea batranilor si inaintea a tot poporul, de la cel mic pana la cel mare, a tuturor celor ce locuiau in Babilon, pe malul raului Sud,
5. Care plangeau si posteau si se rugau inaintea Domnului.
6. Si a adunat argint dupa cit a putut da mana fiecaruia.
7. Si a trimis in Ierusalim la Ioiachim, fiul lui Helchie, fiul lui Salom preotul, si la preoti si la tot poporul, care s-a aflat cu el in Ierusalim,
8. Cand a luat el vasele templului Domnului, care s-au scos din templu, sa se intoarca in pamantul lui Iuda in ziua a zecea a lunii Sivan, vase de argint, pe care le-a facut Sedechia, fiul lui Iosie, regele lui Iuda,
9. Dupa ce a scos Nabucodonosor, regele Babilonului, din Ierusalim ca robi, pe Iehonia cu capeteniile, cu faurarii, cu dregatorii si cu poporul de rand, si i-a dus in Babilon,
10. Si a zis: Iata am trimis la voi argint, cu care sa cumparati arderi de tot si jertfe pentru pacat si tamaie, si faceti miresme si aduceti-le pe jertfelnicul Domnului Dumnezeului nostru.
11. Si va rugati pentru viata lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si pentru viata lui Belsatar, fiul lui, ca sa fie zilele lor ca zilele cerului pe pamant.
12. Si va da Domnul putere, si va lumina ochii nostri, si vom trai sub umbra lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si sub umbra lui Belsatar, fiul lui, si vom sluji lor zile multe, si vom afla har inaintea lor.
13. Si va rugati pentru noi catre Domnul Dumnezeul nostru, fiindca am pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului nostru, si nu s-a intors mania Domnului si urgia Lui de la noi pana in ziua aceasta.
14. Si veti citi cartea aceasta, pe care am trimis-o la voi, ca sa o cititi in templul Domnului, la sarbatoarea corturilor si in zilele de adunare la templu,
15. Si veti grai: A Domnului Dumnezeului nostru este dreptatea, iar a noastra, rusinea felelor, cum se arata in ziua aceasta omului iudeu si celor ce locuiesc Ierusalimul,
16. Si regilor nostri si mai-marilor nostri, si preotilor nostri si proorocilor nostri si parintilor nostri.
17. Caci am pacatuit inaintea Domnului si n-am ascultat de Dansul.
18. N-am ascultat glasul Domnului Dumnezeului nostru, ca sa umblam intru poruncile Lui, pe care le-a dat inaintea fetei noastre.
19. Din ziua in care a scos Domnul pe parintii nostri din pamantul Egiptului si pana in ziua aceasta, am fost neascultatori de Domnul Dumnezeul nostru si ne-am lenevit, ca sa nu auzim glasul Lui.
20. Si s-au lipit de noi rautatile si blestemul pe care le-a poruncit Domnul slujitorului Sau Moise, in ziua in care a scos pe parintii nostri din tara Egiptului, ca sa ne dea noua pamant in care curge lapte si miere, precum este in ziua aceasta.
21. Si n-am ascultat glasul Domnului Dumnezeului nostru dupa toate cuvintele proorocilor, pe care i-a trimis la noi.
22.
Si am mers fiecare intru cugetul inimii sale celei rele, pentru a lucra dumnezeilor straini si a face rele inaintea ochilor Domnului Dumnezeului nostru.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 199

Voteaza:

Baruh vesteste si citeste poporului din Ierusalim cartea primita de la Evreii din Babilon care, facand marturisiri, cer rugaciuni si jertfe de ispasire. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE