Iudeii din Ierusalim scriu celor din Egipt doua scrisori. Moartea lui Antioh in Persia. Multumirea catre Dumnezeu. Praznicul infigerii corturilor si aflarea focului sfant.

1. "Fratilor Iudei, care sunt prin Egipt, bucurie! Fratii vostri Iudei, cei din Ierusalim si cei din tara Iudeii, va doresc voua tuturor pace si sanatate!
2. Sa va faca bine Dumnezeu si sa-si aduca aminte de legamantul Sau care l-a facut cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov, robii cei credinciosi.
3. Sa va dea inima voua tuturor ca sa va inchinati Lui si sa faceti voia Lui cu dor mare si cu ravna in suflet;
4.
Sa deschida inima voastra in legea Sa si intru poruncile Sale, si pace sa faca.
5. Si sa asculte rugaciunile voastre si sa se impace cu voi si sa nu va paraseasca in vreme rea.
6. Asa ne rugam acum aici pentru voi.
7. Domnind Dimitrie in anul o suta saizeci si noua, noi Iudeii am scris voua din necazul si din stramtorarea ce a venit peste noi in anii acestia, de cand Iason si cei care au fost cu el tradasera pamantul cel sfant si regatul.
8. Si au dat foc portilor, si au varsat sange nevinovat, si ne-am rugat Domnului, si ne-a ascultat, si am adus jertfa si faina de grau, si am aprins lumini, si am pus paini inainte.
9. Si acum va scriem ca sa tineti sarbatoarea corturilor in luna Chislev".
10. Scrisa in anul o suta optzeci si opt. "Cei din Ierusalim si din Iudeea si sfatul batranilor si Iuda, lui Aristobul, sfetnicul regelui Ptolomeu, care este din neamul preotilor celor unsi si Iudeilor celor din Egipt, bucurie si sanatate.
11. Din mari primejdii izbavindu-ne Dumnezeu, multumim neincetat Lui, ca cei care suntem gata sa ne razboim impotriva regelui.
12. Ca Dumnezeu a lovit pe cei care s-au razboit asupra sfintei cetati.
13. Ca fiind in Persia capetenia potrivnicilor si ostirile cele ce erau cu el, carora se parea ca nimeni nu le poate sta inainte, au fost macelariti in templul zeitei Nanaia, inselandu-i cu cuvinte viclene preotii zeitei Nanaia.
14. Caci Antioh, prefacandu-se ca vrea sa se casatoreasca cu zeita Nanaia, a sosit acolo cu prietenii sai, ca sa ridice multele bogatii ale templului in chip de zestre.
15. Si preotii zeitei Nanaia, punand comorile inainte si el apropiindu-se cu cativa din suita sa de curtea capistei, ei au inchis templul;
16. Si dupa ce a intrat Antioh, ei au deschis o usa ascunsa a podului, si aruncand cu pietre, au omorat pe capetenie si pe cei care erau cu el, si desfacandu-i in bucati si taindu-le capetele le-au aruncat celor din afara.
17. Intru toate binecuvantat este Dumnezeul nostru, Cel care a dat pierzarii pe cei care au facut fapte paganesti.
18. Vrand drept aceea sa facem in douazeci si cinci de zile ale lunii lui Chislev sarbatoarea sfintirii templului, cu cuviinta am socotit a va instiinta, ca si voi asemenea sa praznuiti sarbatoarea corturilor si a focului, in amintirea lui Neemia, cel care a zidit templul Domnului si jertfelnicul pe care a adus jertfa.
19. Caci, cand au fost dusi in Persia stramosii nostri, bunii credinciosi preoti, care erau atunci, luand din focul jertfelnicului, l-au ascuns in taina intr-o groapa ca de fantana fara de apa, in care l-au astupat, incat locul nu era stiut de nimeni.
20. Iar dupa ce au trecut cativa ani, cand a voit Dumnezeu, trimis fiind Neemia de regele Persiei, a trimis dupa foc pe nepotii preotilor celor ce l-au ascuns, si, precum ne-au spus, n-au aflat foc, ci apa mocirloasa.
21. Si le-a poruncit sa scoata de acolo apa si sa aduca, si dupa ce s-au adus cele de jertfa, a poruncit Neemia preotilor sa stropeasca cu apa aceea lemnele si cele ce erau puse deasupra.
22. Dupa ce s-a facut aceasta si a vestit vremea, cand a stralucit soarele care mai inainte era in nori, s-a aprins foc mare, incat toti s-au minunat.
23. Si rugaciune faceau toti preotii, cand se mistuia jertfa, preotii toti incepand cu Ionatan; iar ceilalti raspundeau impreuna cu Neemia.
24. Iar rugaciunea era intr-acest chip: "Doamne! Doamne Dumnezeule! Facatorul tuturor, Cel infricosator si tare si drept si milostiv.
25. Cel care unul este Imparat si bun si unul datator de bunatati si singur drept si atottiitor si vesnic Cel care mantuiesti pe Israel din tot raul, Cel care ai ales pe parinti si i-ai sfintit.
26. Primeste jertfa aceasta, pentru tot poporul Tau Israel, si pazeste partea Ta si o sfinteste.
27. Aduna risipirea noastra, izbaveste pe cei care slujesc intre neamuri, spre cei ocariti si urati cauta, ca sa cunoasca neamurile ca Tu esti Dumnezeul nostru.
28. Pedepseste pe cei care ne asupresc si ne hulesc cu mandrie.
29. Rasadeste pe poporul Tau in locul cel sfant al Tau, precum a zis Moise".
30. Si preotii cantau laude.
31. Iar dupa ce s-au mistuit cele ce erau ale jertfei, a poruncit Neemia sa ude cu cealalta apa, care a ramas, pietrele cele mai mari.
32. Indata ce s-a facut aceasta, s-a aprins din ele flacara, dar flacara de pe altar o covarsea in stralucire.
33. Si dupa ce s-a facut aievea lucrul acesta, s-a spus regelui Persilor ca in locul in care ascunsesera focul preotii dusi in robie s-a aratat apa, din care Neemia si cei care erau cu el a sfintit jertfele.
34. Iar regele, cercetand lucrul, a ingradit locul si a facut jertfelnic.
35. Si multe daruri si lucruri luand regele, le-a daruit preotilor.
36.
Si a numit Neemia locul acela Neftar, care se talmaceste curatenie, dar se cheama de catre cei multi Neftai.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 247

Voteaza:

Iudeii din Ierusalim scriu celor din Egipt doua scrisori. Moartea lui Antioh in Persia. Multumirea catre Dumnezeu. Praznicul infigerii corturilor si aflarea focului sfant. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE