Minunata aratare a ostasilor care s-au vazut razboindu-se in vazduh peste Ierusalim timp de patruzeci de zile; paganatatea lui Iason si tirania lui Antioh.

1. Iar in vremea aceasta, Antioh a calatorit a doua oara in Egipt.
2. Si s-a intamplat ca in timp de patruzeci de zile s-a vazut peste toata cetatea prin vazduh, alergand, calareti cu haine aurite imbracati si cu sulite ca si ostasii cei inarmati,
3. Si cetele de calareti randuite si batandu-se unii cu altii, si navaliri de amandoua partile si valmasag de paveze si multime de suliti si sabii scoase si aruncari de sageti si straluciri de podoaba de aur si de tot felul de platose.

4. Pentru aceea, toti se rugau ca sa fie spre bine aratarea aceasta.
5. Si facandu-se vorba mincinoasa, cum ca a murit Antioh, luand Iason ca la o mie de barbati, fara de veste a lovit asupra cetatii si, cei de pe zid impingandu-se, mai pe urma a luat cetatea, iar Menelau a fugit in castel.
6. Iar Iason omora pe cetatenii sai fara de mila, nesocotind ca izbanda asupra rudeniilor sale este cea mai mare nenorocire.
7. Si gandea ca prapadeste pe vrajmasi, cand in fapta ucidea pe cei de un neam cu sine; totusi n-a dobandit stapanirea, iar mai pe urma pentru viclenie, rusine si-a agonisit si pribeag s-a dus iarasi in tara Amonitilor.
8. Si asa s-a sfarsit viata lui de nelegiuiri, ca l-a inchis Areta, tiranul Arabilor. Iar el, dintr-o cetate intr-alta fugind, fiind gonit de toti si urat ca un calcator de lege si in necinste fiind la toti ca un ucigas al patriei si al cetatenilor, a fost gonit in Egipt.
9. Si el, cel care trimisese in surghiun pe multi, a murit in pamant strain intre Lacedemonieni, unde nadajduise sa gaseasca sprijin pe socoteala rudeniei dintre Lacedemonieni si Iudei.
10. Si cel care a lepadat multime de morti neingropati, a fost nejelit si de nici un fel de ingropaciune, in mormantul parintesc, n a avut parte.
11. Iar dupa ce a aflat regele acestea ce s-au facut, a socotit ca Iudeii s-au razvratit; pentru aceea, pornind din Egipt, cu manie de fiara salbatica a luat cetatea cu navala.
12. Si a poruncit ostasilor sa taie fara de mila pe cei care le sunt inainte si pe cei care se suie in case sa-i omoare.
13. Deci au fost omorati tinerii si batranii, barbatii si femeile si feciorii au pierit, si fecioarele si pruncii au fost junghiati,
14. Astfel ca in trei zile optzeci de mii au fost taiati, iar altii, cam tot atati cati cei taiati, au fost vanduti.
15. Si neindestulandu-se cu acestea, au indraznit a intra si in templul Domnului, cel mai sfant decat tot pamantul, avand calauza pe Menelau, cel care si legilor patriei s-a facut vanzator.
16. Si cu maini nelegiuite a luat sfintele vase si cele ce au fost puse de alti regi spre cresterea, marirea si cinstea locului, cu nelegiuite maini tragandu-le, le da.
17. Si s-a smerit cu cugetul Antioh, caci nu socotea ca pentru pacatele celor care locuiau cetatea S-a maniat putina vreme Domnul si ca pentru aceea a fost urgisit locul acela.
18. Iar de nu s-ar fi intamplat sa fi fost mai dinainte cuprinsi de multe pacate, asa precum Eliodor, pe care l-a trimis Seleuc regele, ca sa vada vistieria, asa si acesta, cand a navalit sa intre, degraba ar fi fost batut si s-ar fi intors de la indraznirea sa.
19. Ca n-a ales Domnul pe poporul Sau pentru acest loc, ci locul acesta pentru poporul Sau.
20. Pentru aceea si locul acesta a avut parte de rautatile ce s-au intamplat in popor, ca dupa aceea sa se faca partas bunatatilor celor de la Domnul; parasit altadata in mana Atotputernicului, el a fost iarasi asezat in toata marirea lui, dupa ce marele Stapan S-a impacat cu poporul Sau.
21. Deci Antioh, luand o mie si opt sute de talanti din templul Domnului, degraba s-a intors in Antiohia, gandind, de multa trufie, sa faca pamantul cale de corabii si marea drum de mers cu picioarele pentru semetia inimii.
22. Si a lasat si dregatori, ca sa necajeasca poporul: in Ierusalim, pe Filip de neam frigian, mai pagan in obiceiuri decat cel care l-a pus;
23. La Garizim pe Andronic si pe langa acestia pe Menelau, care mai rau decat ceilalti se ridica impotriva cetatenilor.
24. Si avand gand vrajmas asupra locuitorilor evrei, a trimis pe Apoloniu, capul rautatilor, cu douazeci si doua de mii de osteni, poruncind "a pe cei in varsta pe toti sa-i omoare, iar pe femei si pe cei mai tineri sa-i vanda.
25. Iar acesta, venind in Ierusalim, s-a prefacut a fi cu pace si a asteptat pana in ziua cea sfanta de odihna si, apucand pe Iudei in zi de praznic, a poruncit ostasilor celor de sub ascultarea sa sa se inarmeze.
26. Si pe toti cei care au iesit sa priveasca i-au omorat si alergand prin cetate cu armele, multa multime au omorat.
27.
Iar Iuda Macabeul cu alti noua insi, care s-au alaturat lui, retragandu-se in pustiu, ca fiarele in munti traia impreuna cu cei care erau cu el si se hraneau cu buruieni ca sa nu se spurce.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 219

Voteaza:

Minunata aratare a ostasilor care s-au vazut razboindu-se in vazduh peste Ierusalim timp de patruzeci de zile; paganatatea lui Iason si tirania lui Antioh. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE