Razboaiele purtate si biruintele lui Iuda Macabeul impotriva lui Nicanor si Timotei.

l. Iar Iuda Macabeul si cei care erau cu el, pe ascuns mergand prin sate, chemau pe rudenii si pe cei care ramasesera in legea evreiasca si luandu-i cu sine, a strans ca la vreo sase mii de barbati.
2. Si s-au rugat Domnului ca sa caute spre poporul cel mai necajit decat toti si sa Se milostiveasca si sa Se indure de templul Domnului cel pangarit de oameni pagani.
3.
Si sa-i fie mila de cetatea cea stricata de tot si care intocmai cu pamantul va sa se faca si sa auda sangele celor ucisi, care pururea striga catre El.
4. Si sa-Si aduca aminte de nelegiuita pierdere a pruncilor celor fara de pacate si de hulele cele graite asuprea neamului Lui si sa urasca rautatea:
5. Iar Iuda Macabeul, avand ostire adunata, nu-l puteau suferi neamurile si mania Domnului s-a intors in mila.
6. Si fara de veste venind, cetati si sate ardea si locurile cele prielnice prinzandu-le, pe multi din vrajmasi biruindu-i ii punea pe fuga.
7. Si mai ales noaptea facea navaliri de acest fel, atat incat pretutindeni s-a auzit vestea vitejiei lui.
8. Deci, vazand Filip ca in putina vreme acel om atata a sporit, si mai adeseori cu bun noroc merge, a scris lui Ptolomeu, carmuitorul Cele-Siriei si al Feniciei, ca sa ajute la lucrurile regelui:
9. Iar el indata a ales pe Nicanor, feciorul lui Patrocle, unul din cei mai de frunte prieteni, si l-a trimis supunandu-i din tot felul de neamuri nu mai putin de douazeci de mii; ca sa piarda tot neamul Evreilor. Si i-a dat tovaras si pe Gorgias, barbat invatat la ostire si priceput in lucrurile razboiului.
10. Si a socotit Nicanor ca dajdia cu care era regele dator Romanilor, a carei suma era doua mii de talanti, sa o plateasca din vanzarea iudeilor luati robi.
11. Si indata a trimis la cetatile cele de pe langa mare, chemandu-le ca sa vina sa cumpere robi Evrei, fagaduind ca nouazeci de robi va da pentru un talant, neasteptand pedeapsa cea viitoare asupra lui de la Cel Atotputernic.
12. Iar Iuda a aflat de venirea lui Nicanor.
13. Si, spunand celor care erau cu el de venirea taberei, cei fricosi dintre ei si care nu aveau nadejde in dreptatea lui Dumnezeu au fugit si au iesit din locurile lor.
14. Iar ceilalti toate ce le ramasese le vindeau si rugau pe Domnul sa izbaveasca pe cei vanduti de necredinciosul Nicanor mai inainte chiar de a se lovi in razboi.
15. Iar de nu pentru ei, apoi pentru asezamantul pe care l-a facut cu parintii lor si pentru ca chemau asupra lor prea cinstit si de mare cuviinta numele Lui.
16. Deci, aducand Iuda Macabeul pe cei care erau cu el, care erau in numar de sase mii, ii indemna sa nu se ingrozeasca de vrajmasi, nici sa se teama de multimea cea multa a neamurilor, care cu nedreptate vin asupra lor; ci vitejeste sa se razboiasca, punandu-si inaintea ochilor ocara cea fara de lege facuta de ei in locul cel sfant
17. Si bataia batjocoritei cetati si surparea datinei stramosesti.
18. Ca aceia in arme si in indraznire nadajduiesc; iar noi in Dumnezeu cel Atotputernic nadajduim, Care si pe cei care vin asupra noastra si pe toata lumea intr-o clipa poate sa-i piarda.
19. Si afara de acestea le-a aratat si apararile cele facute stramosilor lor si izbanda cea de pe vremea lui Sanherib, cum au pierit o suta optzeci si cinci de mii.
20. Si bataia din Babilon cea asupra Galatenilor facuta, cum toti au venit la bataie opt mii, cu patru mii de Macedoneni; iar Macedonenii tragandu-se inapoi, cei opt mii pe o suta douazeci de mii i-au pierdut cu ajutorul ce li s-a facut din cer, si multa prada au luat.
21. Cu acestea i-au facut sa fie cu buna indrazneala si gata a muri pentru lege si pentru patrie.
22. Deci in patru parti impartind ostirea, randuind si pe fratii sai povatuitori la fiecare rand, pe Simon si pe Ioan si pe Ionatan, fiecaruia dintre ei supunand o mie si cinci sute.
23. Si inca si pe Eleazar sa citeasca sfanta carte, si dandu-le semn: cu ajutorul lui Dumnezeu, conducand el insusi randul cel dintai, s-a lovit cu Nicanor.
24. Si ajutandu-le Atotputernicul, au omorat din vrajmasi mai mult decat noua mii si au ranit si au ciuntit de madulare cea mai mare parte din tabara lui Nicanor, si pe toti i-au silit sa fuga.
25. Iar banii celor ce venisera sa-i cumpere robi, i-au luat si, izgonindu-i pana departe, s-au intors siliti de lipsa de timp.
26. Pentru ca era inainte de ziua de odihna, pentru aceea au incetat a-i goni mai mult.
27. Ci luand de la ei armele si pradandu-i, au sezut in ziua de odihna pe loc, binecuvantand si marturisindu-se Domnului, Cel care i-a mantuit in ziua aceasta, incepatura de mila randuind lor.
28. Iar dupa ziua de odihna, o parte din prazi le-au dat celor neputinciosi si vaduvelor si saracilor; iar celelalte le-au impartit intre ei si pruncilor lor.
29. Si dupa ce au facut acestea si au facut rugaciune de obste, au rugat pe milostivul Dumnezeu, ca pana in sfarsit sa fie in pace cu robii Sai.
30. Dupa aceea, lovind pe cei care erau cu Timotei si cu Bacchide, mai mult de douazeci de mii dintre ei au omorat si intariturile cele inalte le-au biruit si prazi multe au impartit, intocmai cu ei facand partasi si pe cei neputinciosi si pe cei saraci si pe vaduve, precum si pe cei batrani.
31. Si culegand armele de la ei, toate cu socoteala le-au pus in locuri bune, iar celelalte prazi le-au adus la Ierusalim.
32. Si au omorat si pe Filarh, care era cu Timotei, ca era om foarte nelegiuit si multe necazuri facuse Iudeilor.
33. Si cand a serbat biruinta in patrie, lui Calistene, cel care arsese sfintele porti, i-au dat foc intr-o casuta, in care fugise, si asa a luat prada vrednica de credinta sa cea rea.
34. Iar ticalosul Nicanor, cel care adusese o mie de negutatori sa le vanda Evrei,
35. Cu ajutorul lui Dumnezeu, smerit fiind de cei care dupa parerea lui erau ca nimic, lepadandu-si haina cea de marire, prin mare fugind singur, a venit in Antiohia foarte la mare nevoie ajungand, din pricina pierderii ostirii.
36. Iar cel care a fagaduit ca va plati bir Romanilor din robirea Ierusalimului a marturisit cum ca Iudeii au pe Dumnezeu aparator si pentru aceea sunt de nezdrobit, caci tineau legile cele puse de El mai inainte.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 151

Voteaza:

Razboaiele purtate si biruintele lui Iuda Macabeul impotriva lui Nicanor si Timotei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE