Abia, regele Iudei. Razboiul lui cu Ieroboam, regele lui Israel.

1. Abia a inceput sa domneasca peste Iuda in anul al optsprezecelea al domniei lui Ieroboam.
2. Si a domnit trei ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Maaca si era fiica lui Uriel din Ghibea si a fost razboi si intre Abia si Ieroboam.

3. Abia a inceput razboiul cu o armata numai de oameni viteji, adica de patru sute de mii de oameni alesi. Iar Ieroboam a iesit impotriva lui la lupta cu opt sute de mii de oameni, tot numai oameni alesi si viteji.
4. Abia cu armata sa s-a asezat pe varfui muntelui Temaraim, unul dintre muntii lui Efraim si a zis: "Ascultati-ma, Ieroboame si voi toti Israelitii.
5. Nu stiti voi, oare, ca Domnul Dumnezeul lui Israel a dat lui David domnia peste Israel in veci, lui si fiilor lui, prin legamant vesnic?
6. Dar s-a sculat Ieroboam, fiul lui Nabat, care era rob la Solomon, fiul lui David, si s-a razvratit impotriva stapanului sau.
7. Atunci s-au strans imprejurul lui oameni netrebnici, oameni inraiti si s-au indarjit impotriva lui Roboam, fiul lui Solomon; iar Roboam era tanar si cu inima fricoasa si n-a putut sa li se impotriveasca.
8. Voi si acum ziceti ca puteti sa va impotriviti regatului Domnului, care se afla in mina fiilor lui David, pentru ca sunteti o multime mare de popor si aveti vitei de aur, pe care vi i-a facut Ieroboam, ca dumnezei.
9. N-ati izgonit voi oare pe preotii Domnului, pe fiii lui Aaron si pe leviti, si nu v-ati facut voi oare singuri preoti dupa pilda popoarelor din celelalte tari? La voi, oricine vine sa se curateasca cu un vitel si cu sapte berbeci, se face preot celui ce nu este dumnezeu.
10. Iar la noi Domnul este Dumnezeul nostru; noi nu L-am parasit si slujbele cele catre Domnul le fac preotii, care sunt dintre fiii lui Aaron si levitii, care sunt la slujba de straja.
11. Ei fac sa se ridice in fiecare dimineata si in fiecare seara fum de arderi de tot catre Domnul, cum si fum de tamaieri bine mirositoare; si aseaza in randuri painile punerii inainte pe masa cea curata si aprind policandrele cele de aur si candelele lui, ca sa arda in fiecare seara, pentru ca noi pazim legea Domnului Dumnezeului nostru, iar voi L-ati parasit.
12. Si iata, noi avem in fruntea noastra pe Dumnezeu si pe preotii Lui si trambitele cele rasunatoare, ca sa rasune cu vuiet mare impotriva voastra. Fii ai lui Israel, sa nu va luptati cu Domnul Dumnezeul parintilor vostri, ca nu veti avea nici un spor".
13. Dar Ieroboam a trimis o ceata mare de oameni care stau la panda, sa invaluiasca pe Iuda si sa le cada in spate, asa ca ei se aflau in fata lui Iuda, iar cei de la panda in spatele lui.
14. Dar Iudeii au prins de veste aceasta si au inceput lupta si in fata si in spate si au strigat catre Domnul, iar preotii au trambitat din trambite.
15. Atunci au ridicat Iudeii strigat mare. Dar cand Iudeii au ridicat strigatul, Dumnezeu a lovit pe Ieroboam si pe toti Israelitii in fata lui Abia si a lui Iuda.
16. Si au fugit fiii lui Israel din fata celor din Iuda si Dumnezeu i-a dat in mainile lor.
17. Iar Abia dimpreuna cu poporul lui le-a dat o lovitura puternica si au cazut morti din Israel cinci sute de mii de oameni alesi.
18. Atunci s-au smerit fiii lui Israel, iar fiii lui Iuda s-au facut puternici, pentru ca au nadajduit in Domnul Dumnezeul parintilor lor.
19. Abia l-a fugarit din urma pe Ieroboam si i-a luat cetatile Betelul cu satele lui, Iesana cu satele ei si Efronul cu satele lui.
20. Dupa aceea Ieroboam n-a mai avut putere sa se impotriveasca in toate zilele lui Abia. Si l-a lovit Domnul si a murit.
21. Iar Abia s-a intarit. El si-a luat paisprezece femei si a nascut cu ele douazeci si doi de baieti si saisprezece fete.
22.
Celelalte fapte ale lui Abia, purtarile sale si vorbele sale sunt scrise in amintirile lui Ido proorocul.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 362

Voteaza:

Abia, regele Iudei. Razboiul lui cu Ieroboam, regele lui Israel. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE