Domnia lui Ioas. Inchinarea la idoli. Pedeapsa si moartea lui.

l. Ioas era de sapte ani cand a fost facut rege si a domnit patruzeci de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Tibia si era din Beer-Seba.
2. Ioas a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului, in toate zilele lui Iehoiada preotul.

3. Iehoiada i-a luat doua femei si a avut cu ele baieti si fete.
4. Dupa aceasta si-a pus in gand Ioas sa innoiasca templul Domnului.
5. De aceea a adunat pe preoti si pe leviti si le-a zis: "Duceti-va prin cetatile lui Iuda si strangeti de la toti Israelitii argint in fiecare an pentru repararea templului Dumnezeului vostru si grabiti-va cu lucrul acesta". Insa levitii nu s-au grabit.
6. Atunci a chemat regele pe Iehoiada, capul lor si i-a zis: "Pentru ce nu ceri de la leviti sa adune din Iuda si din Ierusalim darea hotarata de Moise, robul Domnului, si de catre adunarea Israelitilor pentru cortul adunarii?
7. Caci Atalia cea nelegiuita si fiii ei au despuiat templul lui Dumnezeu si toate lucrurile care erau sfintite pentru templul Domnului si le-au intrebuintat pentru baali".
8. Apoi a poruncit regele de s-a facut o lada si a pus-o afara la usa templului Domnului.
9. Si s-a dat de veste la tot poporul din Iuda si din Ierusalim ca sa aduca Domnului darea pe care o pusese Moise, robul lui Dumnezeu, asupra Israelitilor in pustiu.
10. De aceasta le-a parut bine la toate capeteniile si la tot poporul si au adus si au aruncat argint in lada pana s-a umplut ea.
11. Si cand la timpul sau se aducea lada de catre leviti la dregatorii regelui si cand vedeau ca era mult argint in ea, atunci veneau scriitorul regelui si dregatorul arhiereului si desertau lada, o ridicau si o puneau iar la locul ei. Asa faceau in toate zilele si s-a strans argint mult.
12. Iar regele si Iehoiada preotul l-au dat mesterilor de lucrari ai templului Domnului si acestia si-au tocmit cioplitori de piatra si dulgheri pentru innoire, asemenea si lucratori in fier si arama ca sa repare templul Domnului.
13. Si au luat mesterii si au savarsit lucrarile cu mainile lor si au adus templul lui Dumnezeu la starea lui de mai inainte si l-au intarit.
14. Iar dupa ce au sfarsit toate de lucru, au adus argintul ramas inaintea regelui si a lui Iehoiada. Si au facut din acest argint vase pentru templul Domnului, vase pentru slujbe si pentru arderi de tot, cupe si celelalte vase de aur si de argint. Si au adus necontenit arderi de tot in templul Domnului in toate zilele lui Iehoiada.
15. Apoi a imbatranit Iehoiada si a murit satul de zile, caci era de o suta treizeci de ani cand a murit.
16. Si l-au inmormantat in cetatea lui David, la un loc cu regii, pentru binele care il facuse in Israel, pentru Dumnezeu si pentru templul Lui.
17. Iar dupa moartea lui Iehoiada, au venit capeteniile lui Iuda si s-au inchinat regelui; si de atunci regele a inceput sa asculte de ei.
18. Si au parasit templul Domnului Dumnezeului parintilor lor si au inceput sa slujeasca Aserelor si idolilor. Din pricina acestui pacat, s-a coborat mania Domnului peste Iuda si peste Ierusalim.
19. Si a trimis la ei prooroci, pentru a-i face sa se intoarca la Domnul si i-au sfatuit, dar ei nu i-au ascultat.
20. Atunci Duhul lui Dumnezeu a cuprins pe Zaharia, fiul lui Iehoiada preotul, care s-a suit pe amvon inaintea poporului si le-a zis: "Asa zice Domnul: Pentru ce calcati poruncile Domnului? Nu veti propasi, fiindca voi ati parasit pe Domnul si El va va parasi pe voi".
21. Dar s-au vorbit cu totii impotriva lui si l-au ucis cu pietre, din porunca regelui Ioas, in curtea templului Domnului.
22. Regele Ioas nu si-a adus aminte de binefacerea care i-a facut-o Iehoiada, tatal lui Zaharia, ci a ucis pe fiul lui si acesta, cand murea, a zis: "Domnul sa vada si sa faca dreptate!"
23. Iar dupa un an, a venit impotriva lui armata siriana, a intrat in Iuda si in Ierusalim si a starpit din popor pe toate capeteniile poporului si toata prada luata de la ei a trimis-o regelui, la Damasc.
24. Desi ostirea Sirienilor care venise era alcatuita dintr-un mic numar de oameni, Domnul insa a dat in mana lor o oaste foarte mare, pentru ca ei parasisera pe Domnul Dumnezeul parintilor lor, iar Sirienii aduceau la indeplinire judecata care era asupra lui Ioas.
25. Iar dupa ce s-au retras Sirienii de la el, ramanand el greu bolnav, slujitorii lui au uneltit impotriva lui, din cauza sangelui fiului lui Iehoiada preotul; si l-au ucis in patul lui si asa a murit. Si l-au inmormantat in cetatea lui David, insa nu l-au ingropat in mormantul regilor.
26. Iar acei care au uneltit impotriva lui au fost: Zabad, fiul Simeatei Amonita si Iehozabad, fiul Simritei Moabita.
27. Amanuntele despre fiii lui si despre multimea proorociilor impotriva lui, precum si despre innoirea templului lui Dumnezeu, se gasesc scrise in cartea regilor.
Iar in locul sau a fost facut rege Amasia, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 228

Voteaza:

Domnia lui Ioas. Inchinarea la idoli. Pedeapsa si moartea lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE