Iezechia innoieste slujba cea adevarata.

1. Iezechia a fost facut rege cand era de douazeci si cinci de ani si a domnit douazeci si noua de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Abia si era fiica lui Zaharia.
2. Acesta a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului, dupa cum facuse si David, stramosul lui.

3. In anul intai al domniei sale, in luna intai, a descuiat el usile templului Domnului si le-a innoit.
4. Apoi a poruncit sa vina preotii si levitii; pe acestia i-a adunat in locul deschis dinspre rasarit,
5. Si le-a zis: "Ascultati-ma, leviti! Sa va curatiti acum insiva prin jertfe si sa sfintiti templul Domnului Dumnezeului parintilor vostri si sa aruncati necuratenia din locul sfant afara.
6. Caci parintii vostri au savarsit faradelegi si au facut lucruri care nu erau placute ochilor Domnului Dumnezeului nostru, pe Care L-au parasit, si-au abatut fetele de la locasul Domnului si s-au intors cu spatele la el;
7. Ba si usile pridvorului le-au incuiat, au stins candelele si n-au mai tamaiat tamaie si nici n-au mai adus arderi de tot in locasul sfant al Domnului lui Israel.
8. De aceea s-a coborat mania Domnului peste Iuda si peste Ierusalim si i-a dat El pustiirii, batjocurii si rusinii, cum vedeti si voi singuri cu ochii vostri.
9. Iata parintii nostri au cazut de ascutisul sabiei, iar fiii nostri, fetele noastre si femeile noastre se gasesc din pricina aceasta in robie pana astazi, intr-o tara care nu este a lor.
10. Acum insa ma-am pus in gand sa fac legamant cu Domnul Dumnezeul lui Israel, ca sa-Si intoarca iutimea maniei Sale de la noi.
11. Fiii mei, sa nu pregetati nicidecum, caci pe voi v-a ales Domnul, ca sa-I stati inaintea fetei Lui, sa-I slujiti si sa-I fiti slujitori si aprinzatori de tamaie".
12. Atunci s-au sculat levitii: Mahat, fiul lui Amasia si Ioil, fiul lui Azaria, dintre fiii lui Cahat; Chis, fiul lui Abdi si Azaria, fiul lui Iehaleleel, din semintia lui Merari; Ioah, fiul lui Zima si Eden, fiul lui Ioah, din neamul lui Gherson;
13. Simri si Ieiel din fiii lui Elitafan; Zaharia si Matania, din fiii lui Asaf;
14. Iehiel si Simei, din fiii lui Eman; Semaia si Uziel din fiii lui Iedutun.
15. Acestia au adunat pe fratii lor si s-au curatit prin aduceri de jertfe; apoi s-au dus, dupa porunca regelui, sa curete si templul Domnului, dupa cuvintele Domnului.
16. Si au intrat preotii inauntrul templului Domnului pentru curatire si au scos afara in curtea templului tot ce au gasit necurat in locasul sfant al Domnului; iar levitii au luat acestea ca sa le scoata afara la paraul Chedron.
17. Apoi au inceput a face sfintirea in ziua intai a lunii intai si in ziua a opta a aceleiasi luni au intrat in pridvorul templului Domnului. Templul Domnului l-au sfintit opt zile; in ziua a saisprezecea din luna intai l-au terminat.
18. Dupa aceea s-au dus la regele Iezechia acasa si i-au spus: "Noi am curatit templul Domnului si jertfelnicul cel pentru arderi de tot, cu toate vasele lui; masa pentru painile punerii inainte, cu toate vasele ei;
19. Si toate vasele pe care le aruncase regele Ahaz in timpul domniei lui, in nelegiuirea sa, noi le-am pregatit si le-am sfintit; si iata ele sunt inaintea jertfelnicului Domnului".
20. Atunci s-a sculat regele Iezechia foarte de dimineata, a adunat capeteniile cetatii si s-a dus la templul Domnului.
21. Si au adus sapte vitei, sapte berbeci, sapte miei si sapte tapi, ca jertfa pentru pacat: pentru regat, pentru locasul de sfintire si pentru Iuda. A poruncit apoi preotilor, fiilor lui Aaron, ca sa-i aduca arderi de tot pe jertfelnicul Domnului.
22. Au junghiat vitei si au luat preotii sangele si au stropit cu el jertfelnicul; au junghiat berbecii si au stropit cu sangele lor jertfelnicul; au junghiat mieii si au stropit cu sangele lor de asemenea jertfelnicul.
23. Apoi au adus tapii cei pentru pacat inaintea regelui si a adunarii; acestia si-au pus mainile peste ei.
24. Si i-au junghiat preotii si au curatit cu sangele lor jertfelnicul pentru stergerea pacatelor intregului Israel, caci regele poruncise sa se aduca arderi de tot si jertfa pentru pacat, pentru sine si pentru tot Israelul.
25. Apoi a asezat in templul Domnului leviti cu chimvale, cu harpe si cu chitare, dupa randuiala lui David si a lui Gad, vazatorul regelui, si a lui Natan proorocul, fiindca de catre Domnul se asezase aceasta randuiala prin proorocii Lui.
26. Si stateau levitii cu instrumentele de cantare ale lui David si preotii cu trambitele.
27. Si a poruncit Iezechia sa se aduca arderi de tot pe jertfelnic. Si in timpul cand a inceput arderea de tot, a inceput si cantarea pentru Domnul cu trambitele si cu instrumentele de cantare ale lui David, regele lui Israel.
28. Si toata adunarea a facut rugaciuni, iar cantaretii au cantat din fluiere, pana s-a terminat arderea de tot.
29. Iar dupa terminarea arderii de tot, regele si toti care se aflau cu el s-au plecat si s-au inchinat.
30. Iezechia regele si capeteniile au zis catre leviti, sa slaveasca pe Domnul cu cuvintele lui David si ale lui Asaf vazatorul, si ei L-au slavit cu mare bucurie si s-au plecat la pamant si s-au inchinat.
31. Apoi a inceput Iezechia a grai si a zis: "Acum v-ati sfintit pe voi Domnului; apropiati-va si aduceti jertfe si prinoase de multumire in templul Domnului". Si a adus toata adunarea jertfe si prinoase de lauda si de impacare, si cel pe care-l lasa inima, arderi de tot.
32. Numarul vitelor pentru arderile de tot, aduse de cei ce se adunasera a fost: saptezeci de boi, o suta de berbeci, doua sute de miei. Toate acestea au fost jertfite ca arderi de tot Domnului.
33. Pentru celelalte jertfe sfinte au fost sase sute de vite mari si trei mii de vite marunte.
34. Insa preotii au fost putini si nu puteau sa jupoaie toate arderile de tot; de aceea le-au ajutat si levitii, fratii lor, pana ce au terminat lucrul si pana ce s-au sfintit preotii; caci levitii au fost mai silitori la sfintire decat preotii.
35. Afara de aceasta a mai fost o multime de arderi de tot cu grasimi de jertfe de impacare si cu turnari de vin la arderi de tot. Asa s-a asezat la loc slujba in templul Domnului.
36.
Si s-a bucurat Iezechia dimpreuna cu tot poporul, ca Dumnezeu a potrivit asa pe popor, incat s-a facut acest lucru, cum nici nu se asteptase.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 230

Voteaza:

Iezechia innoieste slujba cea adevarata. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE