Alexandru invins si omorat in Arabia. Domnia lui Dimitrie. Cinstirea lui Ionatan.

l. Iar regele Egiptului a adunat puteri multe, ca nisipul de pe tarmurile marii, si corabii multe si a incercat sa ia domnia lui Alexandru cu viclesug si sa o adauge la stapanirea sa.
2. Si a iesit in Siria cu cuvinte de pace si cei din cetati ii deschideau portile si-i ieseau inainte, ca era porunca regelui Alexandru sa iasa inaintea lui, pentru ca acela ii era socru.
3.
Iar Ptolomeu, cand intra in cetati, punea paza de ostasi in fiecare cetate.
4. Si cand s-a apropiat de Azot, i s-a aratat capistea lui Dagon arsa, si Azotul si cele de primprejurul lui stricate si trupurile lepadate si pe cei pe care i-a ars in razboi, ca erau facute gramezi de ei in calea lui.
5. Si au spus regelui cele ce a facut Ionatan, ca sa-l invinovateasca, insa regele a tacut.
6. Si l-a intampinat Ionatan in Iafa cu marire, s-au inchinat unul altuia si au poposit acolo.
7. Si a mers Ionatan cu regele pana la raul ce se cheama Elefteros si s-a intors in Ierusalim.
8. Iar regele Ptolomeu, supunand cetatile cele de pe langa mare, pana la Seleucia cea de langa mare, cugeta asupra lui Alexandru planuri rele.
9. Si a trimis soli la regele Dimitrie, zicand: "Vino sa punem intre noi legatura si-ti voi da tie pe fata mea, pe care o tine Alexandru, si vei imparati in locul tatalui tau,
10. Ca-mi pare rau ca i-am dat pe fiica mea, ca u cautat sa ma omoare".
11. Si a grait rau asupra lui, pentru ca poftea el domnia lui.
12. Si luandu-si fata, a dat-o lui Dimitrie. Astfel el a rupt rudenia cu Alexandru, si s-a vadit vrajmasia lor.
13. Si a intrat Ptolomeu in Antiohia si a pus doua steme pe capul sau, a Asiei si a Egiptului.
14. Iar Alexandru era in Cilicia in vremurile acelea, ca nu vrea sa ramana sub ascultarea lui cei din locurile acelea.
15. Si a auzit Alexandru, si a venit impotriva lui cu razboi si a iesit Ptolomeu si l-a intampinat cu mana tare si l-a infrant.
16. Si a fugit Alexandru in Arabia, ca sa scape acolo, iar regele Ptolomeu s-a inaltat.
17. Si a luat Zabdiel arabul capul lui Alexandru si l-a trimis lui Ptolomeu.
18. Si regele Ptolomeu a murit a treia zi, si ostasii care erau in cetati au fost ucisi de catre locuitori.
19. Si s-a inaltat regele Dimitrie in anul o suta saizeci si sapte.
20. In zilele acelea a adunat Ionatan pe cei din Iuda, ca sa cucereasca cetatea din Ierusalim si a asezat impotriva ei multe masini de razboi.
21. Si au mers oarecare barbati fara de lege, care isi pizmuiau neamul, la rege si i-au spus ca Ionatan este cu ostire imprejurul cetatii;
22. Iar el auzind, s-a maniat si, indata purcezand, a venit la Ptolemaida si a scris lui Ionatan sa nu stea cu ostirea imprejurul cetatii, ci degraba sa vina la el in Ptolemaida, sa se intalneasca.
23. Si daca a auzit Ionatan, a poruncit sa stea cu ostirile imprejurul cetatii si a ales din cei mai batrani ai lui Israel si din preoti si a infruntat primejdia.
24. Si luand argint si aur si haine si alte daruri multe, a mers la rege in Ptolemaida, si a aflat trecere inaintea lui.
25. Si desi-l parau cativa oameni ai faradelegii dintre Iudei,
26. Regele i-a facut precum au facut si cei mai inainte de el si l-a inaltat inaintea tuturor prietenilor sai.
27. Si i-a intarit lui arhieria si altele cate a avut mai inainte spre cinste, si l-a pus pe el printre prietenii cei mai de frunte.
28. Si s-a rugat Ionatan regelui sa scuteasca Iuda de bir si cele trei tinuturi si Samaria, si i-a fagaduit in schimb trei sute de talanti.
29. Si a placut regelui si a scris lui Ionatan scrisori despre toate acestea, care erau asa:
30. Regele Dimitrie, fratelui Ionatan si neamului iudeu, bucurie!
31. Copia scrisorii pe care am scris-o lui Lastene, rudenia noastra, pentru voi, am scris-o si voua, ca sa stiti, si este asa:
32. Regele Dimitrie lui Lastene parintele sau, bucurie!
33. Neamului Iudeilor, prietenilor si aliatilor nostri credinciosi, am judecat sa le facem bine pentru bunavointa lor catre noi.
34. Le-am intarit si hotarele Iudeii si cele trei tinuturi: Efraim si Lida si Ramataim, care s-au adaugat Iudeii de la Samaria, si toate cate se hotarasc cu ele; tuturor celor ce aduc jertfa in Ierusalim le facem scutire de dajdiile ce lua de la ei mai inainte regele pe an, din roadele pamantului si din fructele pomilor.
35. Si celelalte care ni se cad noua, zeciuielile si vamile si lacurile cele de sare si dajdiile pentru rege care se cad noua, toate de ajutor le ingaduim lor.
36. Si nici una dintr-acestea nu se va calca de acum inainte in toata vremea.
37. Acum dar aveti grija ca sa faceti hrisov de acestea, care sa se dea lui Ionatan si sa se puna in muntele cel sfant intr-un loc de unde sa se poata vedea.
38. Iar vazand regele Dimitrie ca este liniste in tara si nimeni nu i se impotriveste, a slobozit pe toti ostasii sai, pe fiecare la locul sau, afara de ostasii cei straini, pe care-i adunase din insulele neamurilor. Dar atunci s-au facut vrajmase lui toate ostirile care fusesera in slujba parintilor lui.
39. Trifon, cel care fusese mai inainte intre cei ai lui Alexandru, vazand ca toate ostirile cartesc asupra lui Dimitrie, a mers la arabul Iamblic, care crestea pe Antioh, copilul lui Alexandru,
40. Si l-a rugat sa-i dea copilul ca sa-l puna rege in locul tatalui sau. I-a spus apoi cate a facut Dimitrie si neintelegerea pe care o au ostirile lui cu el si a ramas acolo multe zile.
41. Si a trimis Ionatan la regele Dimitrie ca sa-i scoata pe cei din cetatea Ierusalimului si pe cei din cetatile cele intarite, ca porneau razboi impotriva lui Israel.
42. Si a trimis Dimitrie la Ionatan, zicand: "Nu numai acestea iti voi face tie si neamului tau, ei cu marire te voi mari pe tine si pe neamul tau, de voi avea vreme buna.
43. Acum dar lucru bun vei face de-mi vei trimite barbati care sa ma ajute, ca s-au viclenit asupra mea toate ostirile mele".
44. Si i-a trimis Ionatan trei mii de voinici alesi la Antiohia, si au venit la rege, si s-a veselit regele de venirea lor.
45. Ca s-au adunat cei din cetate, in mijlocul cetatii, ca la vreo suta douazeci de mii de barbati si voiau sa-l omoare pe rege.
46. Si a fugit regele in palat si au cuprins cei din cetate caile cetatii si au inceput razboiul.
47. Si a chemat regele pe Iudei intr-ajutor si s-au adunat toti impreuna la el si indata s-au risipit in cetate.
48. Si au omorat in cetate in ziua aceea ca vreo suta de mii si au ars cetatea si au luat prazi multe si au izbavit pe rege.
49. Si vazand cei din cetate ca au biruit Iudeii cetatea precum au voit, si-au pierdut curajul si au strigat catre rege, rugandu-se si zicand:
50. Intinde-ne mana cu pace si sa inceteze Iudeii de a ne mai bate pe noi si cetatea.
51. Si au lepadat armele si au facut pace si s-au marit Iudeii inaintea regelui si inaintea tuturor celor de sub stapanirea lui si s-au intors la Ierusalim cu prazi multe.
52. Si a sezut Dimitrie regele pe scaunul domniei si s-a linistit tara inaintea lui.
53. Insa a mintit in privinta a toate cate a zis si s-a instrainat de Ionatan si nu i-a rasplatit dupa facerile de bine, pe care le-a facut, ci a inceput sa-i faca necazuri.
54. Iar dupa aceasta s-a intors Trifon aducand pe Antioh cu el, inca fiind copil, si l-a ridicat rege si i-a pus stema.
55. Si s-au adunat la el toate ostirile pe care le-a risipit Dimitrie, si s-au razboit cu el, iar el a fugit si a fost biruit.
56. Si a luat Trifon elefantii si a stapanit Antiohia.
57. Si a scris Antioh cel tanar lui Ionatan, zicand: "Iti intaresc arhieria si te pun mai mare peste cele patru tinuturi si vreau sa fii din prietenii regelui".
58. Si i-a trimis vase de aur pentru slujba si i-a dat putere sa bea din nastrapa de aur si sa se imbrace in porfira si sa aiba agrafa de aur.
59. Si pe Simon, fratele lui, l-a pus carmuitor de la hotarul Tirului pana la marginile Egiptului.
60. Si a iesit Ionatan si a mers dincolo de rau si in cetati si s-au adunat la el toate ostirile Siriei intr-ajutor si a venit la Ascalon, si au iesit cei din cetate inaintea lui cu marire.
61. Si de acolo s-a dus la Gaza si a inconjurat-o cu ostire si a ars imprejurimile cetatii si le-a pradat.
62. Cei din Gaza au rugat pe Ionatan si el a facut pace cu ei, dar a luat pe fiii capeteniilor ostatici, i-a trimis in Ierusalim, iar el a mers prin tara pana la Damasc.
63. Si a auzit Ionatan ca au venit capeteniile lui Dimitrie la Chedes in Galileea cu ostire multa, vrand sa-l scoata din tara aceea.
64. Si a iesit inaintea lor, iar pe fratele sau Simon l-a lasat in tara.
65. Si Simon a tabarat asupra Betturului si a facut razboi impotriva lui zile multe si l-a inchis.
66. Si l-au rugat pentru pace, si el le-a dat-o, si i-a scos de acolo si a luat cetatea si a pus in ea paza.
57. Iar Ionatan si tabara lui a tabarat la Marea Ghenizaretului si, sculandu-se de dimineata, a mers in campul Hatorului.
68. Dar dintr-o data le-a iesit in fata, in campie, o armata pagana, care dupa ce lasase o parte din ostire in munti sa-l pandeasca, inainta drept in fata lui.
69. Iar ostirea cea ascunsa s-a ridicat din locurile ei si a inceput razboiul.
70. Si au fugit toti cei care erau cu Ionatan; nici unul n-a ramas dintre ei, fara de Matatia, fiul lui Absalom, si Iuda, fiul lui Alfeu, capeteniile cetelor de oaste.
71. Si si-a rupt Ionatan hainele si si-a pus tarana pe cap si s-a rugat.
72. Si s-a intors impotriva lor cu razboi si i-a biruit, si ei au fugit.
73. Si vazand cei care fugisera de la el, s-au intors la el si i-au izgonit cu ei pana la Chedes, unde era tabara lor, si au poposit cu tabara acolo.
74.
Si au cazut din cei de alt neam, in ziua aceea, ca la vreo trei mii de barbati, si s-a intors Ionatan in Ierusalim.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 170

Voteaza:

Alexandru invins si omorat in Arabia. Domnia lui Dimitrie. Cinstirea lui Ionatan. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE