Alte zece biruinte ale lui Iuda Macabeul impotriva vrajmasilor.

1. Si daca au auzit neamurile din jur ca s-a zidit jertfelnicul si s-a innoit sfintenia ca si mai inainte, s-au maniat foarte,
2. Si s-au sfatuit ca sa piarda neamul lui Iacov, pe cei care erau intre ei, si au inceput a-i omori si a-i pierde.
3. Si a pornit razboi Iuda impotriva fiilor lui Edom, in tinutul Acrabatene, caci ei navaleau mereu peste Israel; si i-au batut cumplit si i-au stramtorat si le-au luat prazi bogate.

4. Si si-a adus aminte de rautatea fiilor lui Beon, care erau poporului spre lat si spre piedica, pazind cu viclesug drumurile.
5. Si i-a inchis in turnuri, a tabarat asupra lor, i-a ucis si a ars turnurile impreuna cu toti cei dinauntru.
6. Si a trecut la fiii lui Amon si a aflat mana tare si popor mult si pe Timotei, povatuitorul lor.
7. Si a facut impotriva lor razboaie si i-a infrant si i-a batut pe ei.
8. Si a luat Iazerul si locurile lui, si s-a intors la Iuda.
9. Si s-au adunat neamurile din Galaad impotriva Israelitilor care locuiau in hotarele lor, ca sa-i piarda" dar ei au fugit in cetatea Datema.
10. Si au trimis scrisori la Iuda si la fratii lui, zicand:
11. "Adunatu-s-au asupra noastra neamurile cele dimprejurul nostru, ca sa ne piarda, si se gatesc sa vina si sa prinda cetatea in care am fugit si Timotei este in fruntea taberii lor.
12. Acum dar, venind, scoate-ne din mana lor, ca multi au cazut dintre noi.
13. Si toti fratii nostri, care erau in tinutul Tubi, au fost omorati si au dus in robie pe femeile lor si pe fiii si averea lor si au pierdut acolo ca la o mie de barbati".
14. Inca citindu-se scrisorile, alti soli au venit din Galileea cu hainele rupte, spunand dupa cuvintele acestea,
15. Si zicand ca s-au adunat asupra lor de la Ptolemaida, de la Tir, de la Sidon si toata Galileea celor de alt neam, ca sa-i piarda.
16. Si daca a auzit Iuda si poporul aceste cuvinte, s-a adunat multime mare sa se sfatuiasca ce vor face pentru acesti frati in nevoie, pe care ii bateau aceia.
17. Si a zis Iuda lui Simon, fratele sau: "Alege-ti oameni si mergi si scapa pe fratii tai cei din Galileea, iar eu si Ionatan, fratele meu, vom merge in Galaad".
18. Si a lasat pe Iosif, fiul lui Zaharia, si pe Azaria, capetenia poporului, cu cealalta ostire in Iuda spre paza.
19. Si le-a poruncit, zicand: Fiti mai mari peste poporul acesta si nu porniti cu razboi asupra neamurilor, pana ne vom intoarce.
20. Si s-au impartit: Lui Simon, barbati trei mii, ca sa mearga in Galileea; iar lui Iuda, barbati opt mii, ca sa mearga in Galaad.
21. Si mergand Simon in Galileea a facut razboaie multe impotriva neamurilor si, zdrobind neamurile inaintea lui, le-a urmarit pana la poarta Ptolemaidei.
22. Si au cazut din neamuri ca la vreo trei mii de oameni si le-au luat prada bogata.
23. Si i-au luat din Galileea si din Arbata cu femeile si cu pruncii lor si cu toate cate aveau si i-au dus in Iudeea cu veselie mare.
24. Si Iuda Macabeul si Ionatan, fratele lui, au trecut Iordanul si au mers cale de trei zile in pustiu.
25. Si au dat peste Nabateeni, care, venind inaintea lor cu pace, le-au povestit toate cate li s-au intamplat fratilor lor in Galaad,
26. Si ca multi dintre ei sunt prinsi in Bosra si in Beter, in Alema, Casfon, Mached si Carnaim; toate acestea sunt cetati tari si mari.
27. Si in celelalte cetati ale Galaadului sunt inchisi, si pentru maine s-au pregatit sa navaleasca asupra cetatilor si sa le ia si pe toti sa-i piarda intr-o zi.
28. Si a intors Iuda si oastea lui calea spre pustiu la Bosra, fara de veste, si a luat cetatea si a omorat toata partea barbateasca cu ascutisul sabiei si i-a luat toate prazile si au ars-o cu foc.
29. Si s-au sculat de acolo noaptea si au mers drept asupra cetatii Datema.
30. Si daca s-a facut ziua, ridicandu-si ochii, iata popor mult, nenumarat, ridica scari si unelte, ca sa ia cetatea si aducea razboi asupra lor.
31. Si vazand Iuda ca s-a inceput razboiul si strigarea cetatii s-a suit pana la cer cu trambite si cu glas mare, a zis barbatilor puterii:
32. "Faceti razboi astazi pentru fratii vostri!"
33. Si au iesit cu trei randuri in spatele lor si au trambitat cu trambitele si au strigat cu rugaciuni.
34. Si a cunoscut tabara lui Timotei ca Macabeu este, si a fugit de la el, si i-a batut cu lupta mare si au cazut dintre ei in ziua aceea ca la vreo opt mii de barbati.
35. Si abatandu-se Iuda la Mitpa, a facut razboi asupra ei si a luat-o si a omorat toata partea barbateasca intr-insa, i-a luat prazile si a ars-o cu foc.
36. De acolo purcezand, a luat Casfonul, Machedul, Beterul si celelalte cetati ale Galaadului.
37. Si dupa intamplarile acestea, a adunat Timotei alta oaste si a tabarat in fata Rafonului, dincolo de parau.
38. Si a trimis Iuda sa iscodeasca tabara, iar acestia i-au spus lui, zicand: "Adunatu-s-au la ei toate neamurile cele dimprejurul nostru, putere multa foarte.
39. Si pe Arabi i-a tocmit spre ajutorul lor si sunt tabarati dincolo de parau, gata sa vina asupra ta cu razboi; si a mers Iuda intru intampinarea lor.
40. Si a zis Timotei capeteniilor ostirilor sale: "Cand se va apropia Iuda si tabara lui la paraul cel cu apa, de va trece la noi el mai inainte, nu vom putea sta inaintea lui, ca va fi mai tare decat noi;
41. Iar de se va spaimanta si va tabari dincolo de parau, sa trecem la el si vom fi mai tari".
42. Daca s-a apropiat Iuda la paraul cel cu apa, a pus pe capeteniile oastei la parau si le-a poruncit zicand: "Sa nu lasati pe nimeni sa se opreasca aici, ci sa vina toti la razboi".
43. Si mergand asupra lor, a trecut cel dintai dincolo si tot poporul lui dupa el; au fost infrante toate neamurile si, lepadand armele, au fugit la capistea din Carnaim.
44. Si a luat cetatea si capistea, au ars-o cu foc impreuna cu toti cei care erau in ea, si a fost infrant Carnaimul si n-a mai putut sa mai stea inaintea lui Iuda.
45. Si a adunat Iuda pe tot Israelul, pe cei care erau in Galaad, de la cel mic pana la cel mare, si pe femeile si fiii lor si averea lor, tabara mare foarte, ca sa vina in pamantul lui Iuda.
46. Si a venit pana la Efron, si aceasta este cetate mare si la intrarea ei foarte tare; nu se putea abate de la ea de-a dreapta sau de-a stanga, ci trebuia sa mearga prin mijlocul ei.
47. Si i-au inchis afara cei din cetate.
48. Si au astupat portile cu pietre.
49. Si a trimis la ei Iuda cuvinte de pace, zicand:
50. "Trece-vom prin pamantul tau, ca sa ne ducem in pamantul nostru, si nimeni nu va va face rau, numai cu picioarele vom trece", si n-au vrut sa-i deschida.
51. Si a poruncit Iuda sa strige in tabara, ca sa tabere fiecare in care loc este; si au tabarat ostasii, si au facut razboi cetatii toata ziua aceea si toata noaptea, si a cazut cetatea in mainile lui.
52. Si a pierdut toata partea barbateasca cu ascutisul sabiei, si a luat prazile ei, si a trecut prin cetate pe deasupra celor omorati, si a trecut Iordanul la campul cel mare dinspre Betsean.
53. Si Iuda aduna pe cei mai de pe urma si mangaia poporul pe tot drumul, pana ce a venit in pamantul Iudei.
54. Si s-a suit in muntele Sionului cu veselie si cu bucurie si au adus arderi de tot, caci n-a cazut dintre ei nimeni pana ce s-a intors cu pace.
55. Iar in zilele in care erau Iuda si Ionatan in Galaad, si Simon, fratele lui, in Galileea in fata Ptolemaidei,
56. Au auzit Iosif, fiul lui Zaharia, si Azaria, mai-marii ostirilor, despre vitejiile si despre razboiul care s-a facut, si au zis:
57. "Sa ne facem si noi faima si sa mergem sa ne razboim cu neamurile dimprejurul nostru".
58. Si au poruncit celor din ostire, care erau cu ei, si au mers asupra Iamniei.
59. Si au iesit Gorgias din cetate si barbatii lui inaintea lor la razboi.
60. Si au fost infranti Iosif si Azaria si alungati pana la hotarele Iudei si au cazut in ziua aceea din poporul lui Israel ca vreo doua mii de barbati si s-a facut infrangere mare in Israel,
61. Pentru ca n-au ascultat de Iuda si de fratii lui, gandind sa faca vitejie.
62. Iar acestia nu erau din semintia barbatilor acelor prin ale caror maini s-a facut mantuire lui Israel.
63. Iar Iuda si fratii lui s-au marit inaintea a tot Israelul si a tuturor neamurilor, unde se auzea numele lor,
64. Incat multi se adunau la ei laudandu-i.
65. Si a iesit Iuda si fratii lui, ca sa bata pe fiii lui Edom in pamantul de catre miazazi, si au batut pe Hebron si fratele lui si au stricat taria lui, si turnurile lui i le-au ars.
66. Si s-au sculat sa mearga in pamantul celor de alt neam si au trecut prin Samaria.
67. In ziua aceea au cazut preotii cetatilor, vrand sa faca barbatie si iesind la razboi fara de sfat.
68.
Si s-a abatut Iuda la Azot, pamantul celor de alt neam, si a surpat capistile lor, si idolii cei ciopliti i-a ars cu foc si a luat prazile cetatilor si s-a intors in Iudeea.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 159

Voteaza:

Alte zece biruinte ale lui Iuda Macabeul impotriva vrajmasilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE