Despre legatura lui Iuda cu Romanii.

l. Si a auzit Iuda de numele Romanilor, ca sunt puternici si sunt voitori de bine tuturor celor care se lipesc de ei si cu toti care vin la ei fac prietenie si ca sunt tari si puternici.
2. Si i s-a spus lui razboaiele lor si vitejiile pe care le-au facut asupra Galatenilor si cum i-au biruit si i-au adus sub dajdie.
3.
Si cate au facut in tara Spaniei si au pus mana pe zacamintele de argint si de aur de acolo.
4. Si cu toate ca aceasta tara este departe, ei au pus stapanire pe ea prin cumintenia si rabdarea lor; si pe regii care au venit impotriva lor de la marginea pamantului, i-au zdrobit si i-au batut cu infrangere mare; si ceilalti le dau bir pe fiecare an.
5. Si pe Filip si Perseu, regele Chitenilor si pe cei care s-au sculat impotriva lor i-au zdrobit cu razboiul si i-au biruit.
6. Si Antioh cel Mare, regele Asiei, care a mers impotriva lor la razboi, avand o suta douazeci de elefanti si calarime si care de razboi si putere multa foarte, a fost biruit de ei.
7. Si pe el l-au prins viu si au facut legatura cu ei, ca si el si cei care vor domni dupa el sa le dea bir mare si ostatici si pamant zalog,
8. Adica tara Indiei si Media si Lidia si altele din cele mai bune tinuturi ale lor, pe care, luandu-le de la el, le-a dat regelui Eumene.
9. Si ca cei din Elada s-au sfatuit sa mearga si sa-i piarda si Romanii au aflat cuvantul acesta,
10. Si au trimis impotriva lor pe o capetenie si a pornit razboi impotriva lor si au cazut dintre ei raniti multi si pe multi au robit, pe femeile si pe fiii lor, si i-au pradat si le-au stapanit pamantul si au stricat cetatile lor, si i-au jefuit si i-au robit pana in ziua aceea.
11. Si pe celelalte regate si tinuturi, care li s-au impotrivit, le-au stricat si le-au robit.
12. Iar cu prietenii lor si cu cei care se unesc cu ei, au pazit prietenia si au biruit stapanirile cele de aproape si cele de departe si cati au auzit de numele lor s-au temut de ei.
13. Cei pe care vor sa-i ajute si sa-i faca sa stapaneasca, stapanesc, si pe care vor, ii lipsesc de stapanire; si s-au inaltat foarte;
14. Si cu toate acestea la ei nimeni n-a pus stema si nu s-a imbracat cu porfira ca sa se mareasca intru ea.
15. Si si-au facut senat si in toate zilele se sfatuiesc trei sute si douazeci de senatori asupra treburilor poporului, ca bine sa le ingrijeasca.
16. Si-si incredinteaza stapanirea lor unui om intr-un an, care stapaneste tot pamantul lor si toti asculta de unul si nu este vrajmasie, nici ravnire intre ei.
17. Iuda a ales pe Evpolemos, feciorul lui Ioan al lui Acos si pe Iason, feciorul lui Eleazar si i-a trimis la Roma ca sa incheie cu ei prietenie si alianta.
18. Si ea sa ridice de la ei jugul, ca ei vedeau ca stapanirea Grecilor ameninta pe Israel cu robie.
19. Si au mers la Roma, iar calea era foarte lunga si au intrat in senatul lor si au grait, zicand:
20. Iuda Macabeul si fratii lui si multimea Iudeilor ne-au trimis la voi ca sa asezam legatura si pace si sa ne inscrieti intre tovarasii si prietenii vostri.
21. Si a placut cuvantul inaintea lor.
22. Si aceasta este copia cartii pe care au scris-o pe table de arama si au trimis-o la Ierusalim, sa fie acolo la ei pomenire de pace si de alianta.
23. Bine sa fie Romanilor si neamului Iudeilor, pe mare si pe uscat in veac si sabia si vrajmasul departe sa fie de la ei.
24. Iar de se va intampla razboi asupra Romei mai intai sau asupra oricaruia din aliatii lor intru toata stapanirea lor,
25. Neamul Iudeilor sa ajute cu inima plina, pe cat le vor ingadui imprejurarile.
26. Vrajmasilor sa nu le dea nici bucate, nici arme, nici argint, nici corabii. Aceasta este vointa Romei, iar Iudeii vor pazi aceste indatoriri fara sa primeasca nimic.
27. Si asemenea de se va intampla mai inainte Iudeilor razboi, vor ajuta Romanii din suflet, pe cat le vor ingadui imprejurarile.
28. Si vrajmasilor nu le vor da grane, arme, argint, corabii; asa hotarasc Romanii si vor pazi aceste indatoriri cu buna credinta.
29. Pe cuvintele acestea au asezat Romanii legamant cu poporul Iudeilor.
30. Iar dupa cuvintele acestea de vor avea acestia sau aceia sa adauge sau sa scada ceva, vor face dupa cum se vor intelege si ce vor adauga sau ce vor scadea, intarit va fi.
31. Si pentru rautatile pe care li le face regele Dimitrie, i-am scris lui, zicand: Pentru ce ai ingreuiat jugul tau peste prietenii si aliatii Iudeii
32.
Deci, de se vor mai plange inaintea noastra de tine, le vom face dreptate si vom porni razboi impotriva ta si pe mare si pe uscat.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 292

Voteaza:

Despre legatura lui Iuda cu Romanii. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE