Prigonirea lui David.

l. Atunci David a fugit din Naiotul Ramei si venind a zis catre Ionatan: "Ce-am facut eu oare? Care este strambatatea mea si cu ce am gresit inaintea tatalui tau, de-mi cauta sufletul meu?"
2. Iar Ionatan i-a raspuns: "Nu, nu vei muri. Iata tatal meu nu face nici un lucru mare sau mic, fara sa-l descopere urechilor mele. Pentru ce dar ar ascunde tatal meu de mine lucrul acesta? Aceasta nu se poate".

3. David insa s-a jurat si a zis: "Tatal tau stie bine ca eu am dobandit trecere la tine, si de aceea isi zice: "Nu trebuie sa stie de aceasta Ionatan, ca sa nu se amarasca. Dar viu este Domnul si viu este sufletul tau; intre mine si moarte n-a fost decat un pas".
4. Atunci Ionatan a zis catre David: "Tot ce doreste sufletul tau voi face pentru tine".
5. Si David a zis catre Ionatan: "Iata maine este luna noua si eu trebuie sa stau cu regele la masa; dar lasa-ma sa ma ascund in camp pana poimaine seara.
6. De va intreba tatal tau de mine, tu sa spui: "David s-a cerut de la mine sa se duca in cetatea sa Betleem, pentru ca acolo se face jertfa anuala pentru tot neamul sau".
7. Daca el la aceasta va raspunde: "Bine", atunci este semn de pace pentru robul tau, iar daca se va mania, atunci sa stii ca el a pus la cale lucru rau.
8. Tu insa sa faci mila cu robul tau, caci ai primit pe robul tau sa faca legamantul Domnului cu tine, si, de este vreo vina asupra mea, atunci ucide-ma tu; de ce sa ma mai duci la tatal tau?"
9. Ionatan insa a zis: "In nici un chip nu se va intampla aceasta cu tine; caci de voi afla ca in adevar tatal meu a hotarat sa-ti faca vreun lucru rau, nu te voi vesti eu oare despre aceasta?"
10. Si a zis David catre Ionatan: "Cine ma va vesti, daca tatal tau iti va raspunde aspru?"
11. A zis Ionatan catre David: "Hai sa iesim la camp". Si au iesit amandoi la camp.
12. Acolo Ionatan a zis catre David: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, maine pe vremea aceasta sau poimaine, voi cauta sa aflu de la tatal meu, si daca el este binevoitor lui David si eu nu voi trimite la tine si nu voi descoperi aceasta urechilor tale,
13. Atunci asa si asa sa faca Domnul cu Ionatan si inca si mai mult sa faca. Daca insa tatal meu planuieste sa-ti faca rau, aceasta voi descoperi-o urechilor tale si-ti voi da drumul sa mergi in pace si sa fie Domnul cu tine, cum a fost cu tatal meu!
14. Dar si tu, de voi mai fi in viata, sa-mi arati mila Domnului.
15. Iar de voi muri, sa nu-ti abati mila de la casa mea in veci, chiar si cand Domnul ar pierde de pe fata pamantului pe toti vrajmasii lui David".
16. Asa a incheiat Ionatan legamant cu casa lui David si a zis: "Sa pedepseasca Domnul pe vrajmasii lui David!"
17. Si iarasi s-a jurat Ionatan lui David pe iubirea sa cea catre el, caci il iubea ca pe sufletul sau.
18. Si i-a zis Ionatan: "Maine este luna noua si se va intreba despre tine, caci locul tau va fi gol.
19. De aceea poimaine pleaca si grabeste spre locul acela unde te-ai ascuns si inainte si sezi langa piatra Ezel;
20. Iar eu voi slobozi intr-acolo trei sageti, ca si cum as trage la tinta.
21. Apoi voi trimite un baiat si-i voi zice: "Du-te de cauta sagetile". Si de voi zice baiatului: "Iata sagetile sunt dincoace de tine, ia-le!", atunci sa vii la mine, ca este pace pentru tine, si viu este Domnul, nimic nu ti se va intampla.
22. Daca insa voi zice baiatului asa: "Iata sagetile sunt dincolo de tine", atunci sa pleci, caci Domnul te libereaza.
23. Iar la cele ce am grait eu cu tine, este martor Domnul intre mine si tine in veci! "
24. Si s-a ascuns David in camp si, venind luna noua, a iesit regele la masa.
25. Regele a stat la locul sau, ca de obicei, pe scaunul de la perete; Ionatan s-a sculat si Abner a stat langa Saul; iar locul lui David a ramas gol.
26. In ziua aceea Saul nu a zis nimic, caci socotea ca aceasta este o intamplare, ca David nu este curat, nu s-a curatit.
27. Dar a venit si ziua a doua dupa luna noua si locul lui David a ramas gol. Atunci a zis Saul catre fiul sau Ionatan: "Pentru ce fiul lui Iesei n-a venit la masa nici ieri, nici astazi?"
28. Ionatan insa a raspuns lui Saul: "David s-a cerut la mine sa mearga la Betleem".
29. Si a zis: Da-mi voie sa ma duc, ca in cetatea noastra este jertfa pentru neamul nostru si m-a poftit fratele meu. Deci de am aflat bunavointa in ochii tai, ma duc sa ma vad cu fratii mei. De aceea n-a venit el la masa regelui".
30. Atunci regele s-a maniat strasnic pe Ionatan si i-a zis: "Fiu netrebnic si neascultator! Oare nu stiu eu ca te-ai imprietenit cu fiul lui Iesei, spre rusinea ta si spre batjocura mamei tale?
31. Caci atata vreme cat fiul lui Iesei va fi viu pe pamant, nu esti scutit de primejdie, nici tu, nici regatul tau. Trimite dar acum si adu-mi-l mie, ca este hotarat la moarte!"
32. A raspuns Ionatan lui Saul, tatal sau, si i-a zis: "De ce sa-l omori? Ce-a facut el?"
33. Atunci Saul a repezit sulita in el ca sa-l loveasca. Si a inteles Ionatan ca tatal sau este hotarat sa ucida pe David.
34. Deci s-a sculat Ionatan de la masa, prins de manie mare, si n-a mancat a doua zi dupa luna noua, pentru ca era trist dupa David si pentru ca-l ocarase tatal sau.
35. A doua zi dimineata a iesit Ionatan la camp, la vremea sorocita lui David, si un baiat mic a iesit cu el.
36. Si a zis el baiatului: "Fugi si cauta sagetile pe care am sa le slobod eu!" Si a alergat baiatul, iar el a slobozit sagetile, asa incat au cazut dincolo de baiat.
37. Si a alergat baiatul spre locul unde aruncase Ionatan sagetile. Iar Ionatan a strigat in urma lui si a zis: "Vezi ca sagetile sunt inaintea ta".
38. Apoi iar a strigat Ionatan dupa baiat: "Umbla mai repede si nu te opri!" Baiatul a adunat sagetile lui Ionatan si a venit la stapanul sau.
39. Baiatul insa nu stia nimic din toate acestea; numai Ionatan si David stiau de ce este vorba.
40. Si a dat Ionatan arma baiatului, care era cu el, si i-a zis: "Du-te si o du in cetate".
41. Dupa ce s-a dus baiatul, David s-a ridicat din partea de miazazi a stancii si s-a inchinat de trei ori; apoi s-au sarutat ei unul pe altul si au plans amandoi, impreuna, iar David a plans mai tare.
42. Si a zis Ionatan catre David: "Mergi cu pace! Iar cele pentru care ne-am jurat noi amandoi pe numele Domnului zicand: "Domnul sa fie intre mine si tine si intre copiii mei si copiii tai, aceea sa fie pe veci".
43.
Si s-a sculat David si s-a dus, iar Ionatan s-a intors in cetate.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 263

Voteaza:

Prigonirea lui David. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE