Saul osandit.

1. In vremea aceea a zis Samuel catre Saul: "Domnul m-a trimis sa te ung rege peste poporul Lui, peste Israel; acum asculta glasul Domnului.
2. Asa zice Domnul Savaot: Adusu-Mi-am aminte de cele ce a facut Amalec lui Israel, cum i s-a impotrivit in cale, cand venea din Egipt.
3.
Mergi acum si bate pe Amalec si pe Ierim si nimiceste toate ale lui. Sa nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimiceste si da blestemului toate cate are. Sa nu-i cruti, ci sa dai mortii de la barbat pana la femeie, de la tanar pana la pruncul de san, de la bou pana la oaie, de la camila pana la asin".
4. Atunci a adunat Saul poporul si l-a numarat in Telaim si s-au aflat doua sute de mii Israeliti pedestri si zece mii din semintia lui Iuda.
5. Si a mers Saul pana la cetatea lui Amalec si a pus oameni la panda in vale.
6. Apoi Saul a zis catre Chenei: "Mergeti de va despartiti si iesiti din mijlocul lui Amalec, ca sa nu va pierd impreuna cu el, caci ati aratat bunavointa catre toti Israelitii, cand veneau ei din Egipt". Si Cheneii s-au despartit de Amalec.
7. Atunci a lovit Saul pe Amalec si l-a batut de la Havila pana la Sur, care este in fata Egiptului; iar pe Agag, regele lui Amalec, l-a prins " iu si pe popor l-a ucis tot cu sabia si a ucis si pe Ierim.
8. Dar Saul si poporul au crutat pe Agag, pe cele mai bune din oi si din vitele cornute, mieii ingrasati si tot ce era bun si n-a vrut sa le piarda;
9. Iar toate lucrurile neinsemnate si rele le-au pierdut.
10. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Samuel astfel: "Imi pare rau ca am pus pe Saul rege, caci el s-a abatut de la Mine si cuvantul Meu nu l-a implinit".
11. Si s-a intristat Samuel si a strigat catre Domnul toata noaptea.
12. Iar a doua zi dis-de-dimineata, sculandu-se, a iesit in intampinarea lui Saul. si i s-a spus lui Samuel ca Saul a fost pe Carmel si si-a ridicat acolo semn de aducere aminte, iar de acolo s-a intors si s-a coborat la Ghilgal.
13. Iar dupa ce a ajuns Samuel la Saul, Saul i-a spus: "Iata am implinit cuvantul tau!"
14. Samuel a zis: "Dar ce este acest behait de oi ce-mi ajunge la urechi si acel muget de boi pe care-l aud?"
15. Iar Saul a raspuns: "Le-am adus de la Amalec, de vreme ce poporul a crutat pe cele mai bune din oi si din vitele mari, ca sa fie aduse jertfa Domnului Dumnezeului tau. Iar pe celelalte le-a nimicit".
16. Samuel a zis catre Saul: "Ingaduie-mi sa-ti spun ce mi-a spus Domnul asta-noapte". Iar Saul a zis: "Spune!"
17. Si a zis Samuel: "Cand erai tu mic in ochii tai, n-ai ajuns tu oare capetenia semintiilor lui Israel si Domnul te-a uns rege peste Israel?
18. Apoi te-a trimis Domnul la drum, zicand: Mergi si da junghierii pe Amalecitii cei necredinciosi si lupta impotriva lor pana ii vei starpi.
19. Pentru ce n-ai ascultat glasul Domnului, si te-ai aruncat asupra prazii si ai facut rau in ochii Domnului?"
20. Iar Saul a zis catre Samuel: "Eu am ascultat glasul Domnului si am plecat la drum incotro m-a trimis Domnul si am adus pe Agag, regele amalecit, iar pe Amalec l-am pierdut;
21. Poporul insa a luat din prazi, din oi si din vite, a luat cele mai bune din cele afierosite ca sa le aduca jertfa Domnului Dumnezeului tau in Ghilgal".
22. A raspuns Samuel: "Au doara arderile de tot si jertfele sunt tot asa de placute Domnului, ca si ascultarea glasului Domnului? Ascultarea este mai buna decat jertfa si supunerea mai buna decat grasimea berbecilor.
23. Caci nesupunerea este un pacat la fel cu vrajitoria si impotrivirea este la fel cu inchinarea la idoli. Pentru ca ai lepadat cuvantul Domnului, si El te-a lepadat, ca sa nu mai fii rege peste Israel".
24. Atunci Saul a zis catre Samuel: "Am pacatuit, calcand porunca Domnului si cuvantul tau; dar m-am temut de popor si am ascultat glasul lui.
25. Ridica dar pacatul de pe mine si intoarce-te cu mine, ca sa ma inchin Domnului Dumnezeului tau".
26. Iar Samuel a raspuns lui Saul: "Nu ma voi intoarce cu tine, pentru ca ai lepadat cuvantul Domnului si Domnul te-a lepadat pe tine, ca sa nu mai fii rege peste Israel".
27. Apoi Samuel s-a intors sa plece. Dar Saul s-a apropiat de poala hainei lui si a rupt-o.
28. Atunci Samuel a zis: "Astazi a rupt Domnul regatul lui Israel de la tine si l-a dat altuia care este mai bun decat tine,
29. Si nu va spune neadevar Cel ce este taria lui Israel si nu Se va cai, caci El nu este om ca sa Se caiasca".
30. Zis-a Saul: "Am gresit; dar da-mi acum cinste inaintea batranilor poporului meu si inaintea lui Israel si te intoarce cu mine si eu ma voi inchina Domnului Dumnezeului tau".
31. Si s-a intors Samuel dupa Saul si s-a inchinat Saul Domnului.
32. Apoi Samuel a zis: "Adu la mine pe Agag, regele amalecit"; si s-a apropiat de el Agag, tremurand, si a zis: "De buna seama amaraciunea mortii a trecut".
33. Samuel insa i-a raspuns: "Precum sabia ta a lipsit pe mame de copiii lor, asa si mama ta sa fie intre femei lipsita de fiu". Si a taiat Samuel pe Agag inaintea Domnului in Ghilgal.
34. Apoi s-a dus Samuel la Rama, iar Saul s-a dus la casa sa in Ghibeea lui Saul. si nu s-a mai vazut Samuel cu Saul pana in ziua mortii sale.
Dar s-a intristat Samuel pentru Saul, ca se caise Domnul pentru ca-l facuse rege peste Israel.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 213

Voteaza:

Saul osandit. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE