Chemarea Iuditei la Olofern. Ingaduirea ei de a iesi noaptea la rugaciune. Ospatul lui Olofern.

1. Si el a dat porunca s-o introduca inauntru, unde erau asezate tacâmurile de argint, si sa i se intinda masa, ca sa manânce din bucatele lui si sa bea din vinul lui.
2. Dar Iudita a zis: "Nu manânc dintr-acestea, ca sa nu iasa vreo sminteala, ci sa mi se aduca din merindele pe care le-am adus cu mine!"
3. Atunci Olofern i-a raspuns: "Si daca cele care le ai cu tine se vor ispravi, de unde sa mai aducem ca sa-ti dam la fel? Caci aici n-avem pe nimeni din neamul tau".

4. Si Iudita i-a zis: "Sa traiesti in pace, stapâne. Eu, roaba ta, nu voi ispravi proviziile mele, pâna ce Domnul nu va implini prin mine planurile Sale!"
5. Dupa aceasta, capitanii lui Olofern au dus-o in cort, si ea a dormit pâna la miezul noptii si s-a sculat spre straja diminetii,
6. Si a trimis la Olofern sa-i spuna: "Sa porunceasca stapânul meu, ca roaba ta sa fie lasata sa iasa la rugaciune".
7. Atunci Olofern a poruncit garzii sale sa n-o impiedice. Si asa ea a ramas in tabara trei zile, si noaptea iesea in vagauna stâncii de lânga Betulia, si se spala la izvorul unde se gasea postul de garda.
8. Iar dupa ce iesea, se ruga Domnului Dumnezeului lui Israel, ca sa-i indrepteze calea pentru izbavirea poporului ei.
9. Si intorcându-se curata, ea statea in cort pâna seara, când i se aducea mâncarea.
10. Iar in ziua a patra Olofern a facut ospat, numai pentru slujitorii sai, si n-a poftit pe nimeni dintre dregatori.
11. Si el a zis lui Bagoas eunucul, care era pus mai mare peste toate ale sale: "Du-te si indupleca pe aceasta fiica de Evrei, aceea care este la tine, sa vina sa manânce si sa bea cu noi,
12. Caci ar fi o rusine pentru noi sa lasam sa ne scape o astfel de femeie fara a trai cu ea. Si daca nu vom reusi s-o induplecam, lumea va râde de noi".
13. Si Bagoas a iesit de dinaintea lui Olofern si a intrat la ea si i-a zis: "Sa nu zaboveasca aceasta tânara frumoasa sa vina la stapânul meu, ca sa fie cinstita in fata lui si sa se desfateze bând vin cu noi si intr-aceasta zi sa fie ca una din fiicele Asirienilor, care sunt in palatul lui Nabucodonosor".
14. Si Iudita i-a raspuns: "Cine sunt eu sa ma impotrivesc domnului meu? Caci tot ce este placut ochilor sai ma voi grabi sa fac, si aceasta va fi o bucurie pentru mine pâna in ziua mortii mele!"
15. Si sculându-se, s-a impodobit cu vesmintele ei si cu tot felul de podoabe femeiesti, iar roaba ei s-a dus inainte si i-a intins blana inaintea lui Olofern, pe care Bagoas i-o daduse Iuditei pentru trebuinta ei zilnica, ca sa se poata intinde pe ea ca sa manânce.
16. Si Iudita a intrat si s-a asezat. Si inima lui Olofern a fost cu totul rapita si mintea lui tulburata, caci el dorea mult sa fie impreuna cu ea. Si din ziua in care o vazuse, el cauta prilejul s-o ademeneasca.
17. Atunci Olofern ii zise: "Bea si te veseleste cu noi!"
18. Si Iudita i-a raspuns: "Beau bucuros, stapâne, fiindca viata mea a fost astazi cinstita mai mult decât in orice zi de la nasterea mea".
19. Si ea a mâncat si a vazut inaintea lui din ceea ce-i gatise roaba ei.
20.
Si Olofern era sub farmecul ei si a baut atâta vin, cât nu bause niciodata in vreo zi de la nasterea lui.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 260

Voteaza:

Chemarea Iuditei la Olofern. Ingaduirea ei de a iesi noaptea la rugaciune. Ospatul lui Olofern. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE