Infrângerea si fuga Asirienilor. Binecuvântarea Iuditei si darurile facute ei.

l. Când cei ce erau in corturi au aflat ceea ce s-a intâmplat, s-au inspaimântat.
2. Si cuprinsi de groaza si de spaima, n-au putut sa ramâna doi impreuna, ci s-au imprastiat si au apucat-o razna toti laolalta pe potecile sesului si ale muntelui.
3.
Dar si cei care tabarâsera in munte, imprejurul Betuliei, au rupt-o la fuga. Si atunci toti barbatii destoinici de lupta ai lui Israel s-au repezit asupra lor.
4. Si Ozias a trimis crainici la Betomestaim, la Bibe, la Hobe si la Cola, precum si in tot tinutul muntos al lui Israel, ca sa le vesteasca ceea ce s-a intâmplat si ca toti sa tabarasca pe vrajmasi si sa-i nimiceasca.
5. Când a auzit de aceasta fiii lui Israel, cu totii s-au napustit impotriva lor si i-a batut pâna la Hoba. Dar si cei din Ierusalim si din tot tinutul muntos au sarit in ajutorul lor, caci si pe ei ii vestise despre cele intâmplate in tabara vrajmasa. Apoi si cei din Galaad si din Galileea i-au luat din partea lor si i-au lovit crunt, pâna in apropierea Damascului si a tinutului lui.
6. Iar ceilalti locuitori ai Betuliei au navalit in tabara asiriana, pe care au jefuit-o si s-au imbogatit.
7. Si fiii lui Israel, care s-au intors de la infrângerea vrajmasului, au pus stapânire pe ceea ce mai ramasese. Oamenii din târguri si din sate, de la munte si din câmpie, au luat de asemenea o prada foarte mare, caci se gasea multa.
8. Atunci marele preot Ioachim impreuna cu marele sfat il fiilor lui Israel, care locuiau in Ierusalim, s-au dus sa vada izbânda pe care Domnul o daduse lui Israel si sa vada pe Iudita si sa-i faca urare pentru izbânda ca niste prieteni.
9. Ajungând la ea, toti intr-un cuget au laudat-o: "Tu, mândria lui Israel, tu, faima cea neapusa a neamului nostru!
10. Tu le-ai facut toate acestea cu mâna ta si tu ai adus izbânda lui Israel! Dumnezeu va binevoi intru acestea! Binecuvântata sa fii tu de Dumnezeu cel Atotputernic in veci!" Si tot poporul striga: "Amin!"
11. Si tot poporul a jefuit tabara timp de treizeci de zile. Si i-au dat Iuditei cortul lui Olofern si toate tacâmurile de argint, paturile si pernele, precum si toate lucrurile din el. Si ea, luându-le, a incarcat asinul ei, a inhamat la care si a ingramadit lucrurile in ele.
12. Si toate femeile din Israel alergau s-o vada si o binecuvântau, iar in cinstea ei s-au prins in hora. Si ea a luat ramuri in mâna si le-a dat femeilor care o insoteau.
13. Si s-au incununat cu ramuri de maslin, atât ea cât si insotitoarele ei. Si ea mergea in fruntea poporului si conducea corul femeilor. Si toti barbatii lui Israel, cu arme si incununati o insoteau in cântare de lauda.
14.
Atunci Iudita a inceput sa cânte aceasta cântare de lauda in tot Israelul, iar tot poporul cânta dupa ea aceasta cântare de lauda.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 180

Voteaza:

Infrângerea si fuga Asirienilor. Binecuvântarea Iuditei si darurile facute ei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE