Intarirea cetatii Ecbatana si biruinta lui Nabucodonosor asupra lui Arpaxad.

1. Era in anul al doisprezecelea al lui Nabucodonosor, care domnea peste Asirieni, la Ninive, cetatea cea mare. Arpaxad domnea atunci peste Mezi la Ecbatana.
2. El a inconjurat aceasta cetate cu un zid de pietre, taiate in patru colturi, lungi de sase coli si late de trei coti, si i-a facut ziduri inalte de saptezeci de coti si groase de cincizeci de coti.

3. La porti a ridicat turnuri de o suta de coti inaltime si saizeci de coti la temelie.
4. Si i-a facut porti inalte de saptezeci de coti si late de patruzeci de coti, prin care sa iasa ostirea si pedestrimea.
5. In vremea aceea Nabucodonosor, regele Asirienilor, a facut razboi regelui Arpaxad in marea câmpie din tinutul Ragau.
6. De partea lui erau alaturate toate popoarele din munti, de la Eufrat, Tigru si Hidaspe, si din câmpiile supuse lui Arioh, regele Elimeilor. Si astfel popoare multe s-au adunat pentru a lua parte la batalia fiilor lui Heleud.
7. Dar Nabucodonosor, regele Asirienilor, a trimis stire la toti locuitorii Persiei si la toti locuitorii dinspre apus, la locuitorii Ciliciei si Damascului, ai Libanului si Antilibanului, precum si la cei care locuiesc pe tarmul marii,
8. Si la neamurile salasluite in Carmel si in, Galaad si in Galileea de sus si in marea câmpie a Esdrelonului,
9. Si la toti câti erau in Samaria, si in cetatile ei si la cei de dincolo de Iordan, pâna la Ierusalim, Bataneea, Helous, Cades, fluviul Egiptului, Tahpanhes, Ramses si tinutul Gosen,
10. Pâna dincolo de Tanis si de Memfis, si la toti locuitorii Egiptului pâna la hotarele Etiopiei.
11. Dar locuitorii acestor tinuturi au nesocotit cuvântul lui Nabucodonosor, regele Asirienilor, si nu s-au unit cu el la razboi, fiindca ei nu se temeau de el, ci-l socoteau ca pe un egal. Ei au trimis deci pe crainicii lui inapoi cu mâinile goale si rusinati.
12. Atunci Nabucodonosor s-a mâniat foarte impotriva tuturor acestor tari. El s-a jurat pe tronul sau si pe regatul sau sa se razbune si sa pustiiasca cu sabia tinuturile Ciliciei, Damascului, Siriei, ca si pe cele ale Moabului, ale Amonitilor, Iudeii si Egiptului, pâna la hotarele celor doua mari.
13. In anul al saptesprezecelea el a pornit razboi impotriva regelui Arpaxad, biruindu-l. El a rasturnat toata armata lui, calarimea lui, carele lui,
14. Si a supus cetatile lui si a ajuns pâna la Ecbatana. Acolo el a cuprins turnurile, a pustiit pietele, facând un lucru de rusine din toata podoaba ei.
15. Iar pe Arpaxad l-a prins in muntii Ragau, l-a strapuns cu sulitele si in ziua aceea l-a nimicit cu totul.
16. Si el s-a intors apoi la Ninive cu ostirea lui si cu o mare multime care se unise cu ea, o gloata numeroasa de oameni inarmati.
Si acolo s-au dedat la ospete, el si ostirea lui, timp de o suta douazeci de zile.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 332

Voteaza:

Intarirea cetatii Ecbatana si biruinta lui Nabucodonosor asupra lui Arpaxad. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE