Iudita, frumos impodobita, iese din Betulia cu roaba sa, si aflând-o cei ce strajuiau, o duc la Olofern.

1. Asa striga Iudita catre Dumnezeul lui Israel. La sfârsitul rugaciunii,
2. S-a ridicat de unde cazuse cu fata la pamânt si a chemat pe roaba ei si s-a dus in casa unde ea petrecea zilele de odihna si zilele de sarbatoare,
3. Si, scotând sacul, s-a dezbracat de vesmintele ei de vaduvie, s-a imbaiat si s-a uns cu miresme, si-a pieptanat parul, si-a pus turban in cap si s-a imbracat cu hainele ei de veselie, cu care se impodobea când traia barbatul ei, Manase.

4. Apoi s-a incaltat cu sandale, si-a pus colierele, bratarile, inelele, cerceii si toate podoabele ei. Si s-a infrumusetat atât cât sa poata cuceri privirile tuturor barbatilor care ar vedea-o.
5. Si a dat roabei sale un burduf cu vin si un urcior cu untdelemn, si a umplut o desaga cu pâine de orz si cu turte de smochine si pâine de grâu curat, si toate le-a facut o legatura si le-a pus in spatele roabei.
6. Si ele s-au indreptat spre poarta cetatii Betulia si au gasit, stând lânga poarta, pe Ozias si pe batrânii cetatii, pe Habris si pe Harmis.
7. Când ei au vazut pe Iudita, caci fata ei era schimbata si vesmintele ei de asemenea, au ramas uimiti de frumusetea ei si i-au zis:
8. "Domnul Dumnezeul parintilor nostri, sa-ti dea tie har ca sa-ti ajungi telul tau, spre mândria fiilor lui Israel si spre inaltarea Ierusalimului!" Si ei s-au rugat lui Dumnezeu.
9. Atunci ea a zis: "Dati porunca sa mi se deschida poarta cetatii, ca sa savârsesc ceea ce am grait cu voi!" Si ei au poruncit paznicilor sa-i deschida dupa cuvântul ei.
10. Si ei au facut intocmai. Si Iudita impreuna cu roaba ei au iesit. Si locuitorii cetatii s-au uitat dupa ea pâna a coborât muntele devale si a strabatut valea si pâna au pierdut-o in zare.
11. Si ea a strabatut valea drept inainte pâna când s-a intâlnit cu o garda a Asirienilor.
12. Si ei au oprit-o si au intrebat-o: "Cine esti, de unde vii si incotro te duci?" Si ea a raspuns: "Sunt fiica de Evrei, si fug de la ei, caci ei va vor fi dati ca hrana,
13. Si ma duc la Olofern, capetenia ostirii voastre, ca sa-i destainuiesc adevarul si sa-i arat un drum pe unde sa apuce ca sa ia in stapânire muntele intreg, fara ca sa piara nici unul din oamenii lui!"
14. Când au auzit barbatii cuvintele ei si s-au uitat in ochii ei - fiindca ea era in ochii lor negrait de frumoasa i-au zis:
15. "Ti-ai scapat viata; grabeste-te si te coboara la stapânul nostru si indreapta-te spre cortul lui; iata dintre ai nostri te vor insoti si te vor preda in mâinile lui!
16. Si când te vei infatisa inaintea lui, inima ta sa nu se teama, ci arata-i precum ai spus, si el se va purta bine cu tine!"
17. Apoi ei au ales o suta de insi care s-o insoteasca pe ea si pe roaba ei si sa le conduca la cortul lui Olofern.
18. Si s-a iscat un freamat in tabara, caci vestea despre sosirea ei patrunsese in corturi. si au venit si au inconjurat-o, fiindca ea statea afara in fata cortului lui Olofern, pâna sa-i dea de stire despre ea.
19. Si ei se minunau de frumusetea ei uimitoare, si pentru ea ei se minunau de fiii lui Israel si ziceau unii catre altii: "Cine poate sa dispretuiasca un astfel de popor care are in el asemenea femei? Nu este cu cale sa scape nici unul din ei, fiindca daca ar scapa, ar putea sa amageasca o lume intreaga!"
20. Si cei ce faceau de straja la Olofern precum si capitanii lui au iesit afara si au adus-o in cort.
21. Si Olofern se odihnea pe patul sau, asezat sub o perdea de porfira, tesuta cu fire de aur, cu smaralde si cu pietre scumpe.
22. Si când el a fost instiintat despre ea, el a iesit in tinda cortului, iar inaintea lui robii mergeau cu sfesnice de argint.
23. Si când el si capitanii lui au dat cu ochii de Iudita, s-au minunat de frumusetea chipului ei.
Si ea, cazând cu fata la pamânt, i s-a inchinat, iar robii sai au ridicat-o.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 147

Voteaza:

Iudita, frumos impodobita, iese din Betulia cu roaba sa, si aflând-o cei ce strajuiau, o duc la Olofern. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE