Sfatul Iuditei despre navala celor din Betulia; intoarcerea lui Ahior si spaima Asirienilor.

l. Dupa aceasta, Iudita le-a zis: "Ascultati-ma, fratilor! Luati acest cap si-l spânzurati pe crestetul zidurilor voastre.
2. Si in revarsatul zorilor, dupa ce soarele va rasari, fiecare sa-si ia armele de lupta si voi toti cei destoinici de lupta sa iesiti afara din cetate cu un capitan in frunte, ca si când ati avea de gând sa va coborâti in ses spre straja Asirienilor, dar sa nu va coborâti.
3.
Atunci Asirienii, luându-si armele vor intra in tabara si vor destepta din somn pe capeteniile ostirii asiriene, care vor alerga impreuna la cortul lui Olofern, dar nu-l vor gasi. Si atunci vor fi cuprinsi de spaima si vor fugi de dinaintea voastra.
4. Pe urma, voi si toti cei ce locuiesc in tot muntele lui Israel, urmariti-i si doborâti-i pe drumurile voastre.
5. Insa inainte de a face aceasta, chemati-mi pe Ahior Amonitul, ca sa vada si sa recunoasca pe cel care dispretuia casa lui Israel, pe cel care il trimisese pe el printre noi ca pe un om dat dinainte mortii!"
6. Si ei au chemat pe Ahior din casa lui Ozias. Si când el a venit si a vazut capul lui Olofern in mâinile unui om din adunarea poporului, a cazut cu fata la pamânt si l-a apucat lesinul.
7. Si dupa ce l-au sculat de jos, el a cazut la picioarele Iuditei si s-a inchinat inaintea ei si a zis: "Binecuvântata sa fii tu in orice salas al lui Iuda si la toate popoarele, care, auzind de numele tau, se vor inspaimânta!
8. Si acum spune-mi mie ce-ai facut in zilele acestea?" Atunci Iudita i-a povestit in mijlocul poporului tot ceea ce facuse de când plecase si pâna in clipa când graia cu ei.
9. Si dupa ce ea a sfârsit de vorbit, poporul a izbucnit in chiote de veselie, incât strigatul lui se auzi in cetate.
10. Si incredintându-se Ahior despre toate câte le facuse Dumnezeul lui Israel, a crezut cu neclintire in Dumnezeu si-a taiat imprejur trupul si a fost primit definitiv in casa lui Israel.
11. Si in revarsatul zorilor, au spânzurat capul lui Olofern pe zid si apoi au iesit in cete spre trecatorile muntelui.
12. Si când Asirienii i-au zarit, au trimis dupa capeteniile lor, iar aceia s-au dus la capitani si la cei de peste mii si la toti mai-marii lor,
13. Si aceia au ajuns la cortul lui Olofern si au zis celui ce era mai mare acolo: "Scoala pe domnul nostru, caci robii au cutezat sa se scoale cu razboi impotriva noastra, ca sa ne prapadeasca cu totul!"
14. Atunci Bagoas a intrat si a batut in perdeaua cortului, fiindca el socotea ca Olofern doarme cu Iudita.
15. Si deoarece el nu a auzit pe nimeni, a dat perdeaua la o parte si a intrat in camera de dormit, si l-a gasit aruncat pe prag, mort si cu capul taiat si luat.
16. Si a inceput sa strige din rasputeri si s-a pus pe plâns, pe strigat si pe tipat, si isi sfâsie hainele de pe el.
17. Apoi s-a dus repede in cortul unde era salasul Iuditei, dar n-a gasit-o. Si alergând apoi in multime, a strigat:
18. "O, roabe viclene! O singura femeie evreica a facut de ocara casa regelui Nabucodonosor. Olofern zace la pamânt, cu capul retezat!"
19. Când capeteniile ostirii asiriene au auzit aceasta veste, si-au sfâsiat vesmintele si s-au zapacit de tot.
Si vaietul si strigatul lor mare s-a intetit in mijlocul taberii.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 189

Voteaza:

Sfatul Iuditei despre navala celor din Betulia; intoarcerea lui Ahior si spaima Asirienilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE