Taierea capului lui Olofern; aducerea lui in Betulia. Multumirea si binecuvântarea poporului ei.

1. Iar seara târziu slujitorii lui se grabira sa plece. Si Bagoas a inchis cortul pe din afara si a dat deoparte pe musafiri din fata stapânului sau. Si toti erau osteniti de ospatul cel indelungat.
2.
Si Iudita a fost lasata singura in cort, cu Olofern, trântit pe patul sau, biruit de vin.
3. Si Iudita poruncise roabei sale sa stea afara si sa astepte iesirea ei, ca in fiecare zi, caci ea zicea ca se va duce sa se roage, dar si lui Bagoas ii spusese tot asa.
4. Si dupa ce au plecat toti si nu mai ramasese nimeni in iatac, nici dintre cei mari si nici dintre cei mici, Iudita a venit lânga pat si a zis in inima sa: "Doamne, Dumnezeul cel atotputernic, priveste in ceasul acesta la fapta mâinilor mele, spre slava lui Israel!
5. Caci acum este vremea sa ai grija de mostenirea Ta si sa aduci la indeplinire gândul meu, spre pieirea vrajmasilor care s-au sculat impotriva noastra".
6. Si indreptându-se spre stâlpul patului care era la capul lui Olofern, a luat palosul lui
7. Si, apropiindu-se de pat, a prins pe Olofern de par si a zis: "Intareste-ma, Doamne, Dumnezeul lui Israel, in ziua aceasta!"
8. Apoi il lovi peste gât de doua ori din toate puterile si-i reteza capul;
9. A rostogolit trupul lui de pe pat si a luat perdeaua de pe stâlpi si dupa putin timp a iesit si a dat roabei sale capul lui Olofern. Si ea l-a pus in desaga ei cu merinde. Si amândoua au iesit ca de obicei la rugaciune. Si au strabatut tabara, au ocolit vagauna stâncii si au luat-o la deal pe muntele Betuliei si au ajuns la portile cetatii.
10. Si de departe Iudita a strigat la strajerii portilor: "Deschideti, deschideti poarta! Cu noi este Dumnezeu, Dumnezeul nostru, ca sa-Si mai arate puterea si taria Lui in Israel impotriva dusmanilor nostri, precum a facut El in ziua de azi!"
11. Si când locuitorii cetatii i-au auzit glasul, s-au grabit sa se coboare la poarta cetatii si au strigat si pe batrânii cetatii.
12. Atunci au alergat toti de la mic la mare, fiindca nu se asteptau la venirea ei. Oamenii au deschis poarta, au primit pe cele doua femei, au facut foc pentru a vedea si le-au inconjurat.
13. Si ea le-a zis cu glas tare: "Laudati pe Dumnezeu! Laudati-L! Preaslaviti pe Dumnezeu, Care n-a lipsit neamul lui Israel de mila Sa, ci a zdrobit in noaptea aceasta prin mâna mea pe vrajmasii nostri!"
14. Si a scos capul din desaga si, aratându-l, le-a zis: "Iata capul lui Olofern, capetenia armatei Asirienilor; iata si perdeaua sub care sta in betia lui. Si Dumnezeu l-a ucis prin mâna unei femei.
15. Viu este Domnul, Care m-a pazit in calea pe care am mers, ca fata mea l-a amagit spre pieirea lui, si el n-a savârsit nici un pacat spre intinare sau spre rusine".
16. Si tot poporul s-a inspaimântat foarte si, cazând in genunchi, s-a inchinat lui Dumnezeu si a zis intr-un cuget: u Preaslavit esti Tu, Dumnezeul nostru, Care ai nimicit astazi pe vrajmasii poporului nostru!"
17. Si Ozias i-a zis Iuditei: "Marita sa fii tu, fiica, de Dumnezeu cel preainalt, inaintea tuturor femeilor de pe pamânt, si preaslavit sa fie Domnul Dumnezeu, Care a facut cerul si pamântul si Care te-a condus pe tine, ca sa tai capul capeteniei dusmanilor nostri.
18. Si nu se va curma pomenirea in inimile oamenilor despre nadejdea ta in Dumnezeu, ci in veci isi vor aduce aminte de puterea lui Dumnezeu.

19. Si Dumnezeu sa-ti pastreze o vesnica amintire si sa te binecuvinteze spre bine, ca nu ti-ai crutat viata când a fost vorba de umilirea poporului nostru, ci ne-ai ridicat din caderea noastra, umblând pe calea cea dreapta, inaintea Dumnezeului nostru!" Si tot poporul a strigat: "Amin! Amin!"
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 184

Voteaza:

Taierea capului lui Olofern; aducerea lui in Betulia. Multumirea si binecuvântarea poporului ei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE