Domnia lui Iezechia. Asirienii inconjura Ierusalimul.

1. In anul al treilea al lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel, s-a facut rege Iezechia, fiul lui Ahaz, regele Iudei.
2. Acesta era de douazeci si cinci de ani cand s-a facut rege si a domnit douazeci si noua de ani in Ierusalim. Numele mamei sale era Abia, fiica lui Zaharia.

3. Acesta a facut fapte placute in ochii Domnului in toate, cum facuse si David, tatal sau, ca el a desfiintat inaltimile, a sfaramat stalpii cu pisanii idolesti, Aserele,
4. Si a stricat sarpele cel de arama, pe care-l facuse Moise; chiar pana in zilele acelea fiii lui Israel il tamaiau si-l numeau Nehustan.
5. Si a nadajduit el in Domnul Dumnezeu. Ca el n-a mai fost altul intre toti regii lui Iuda, nici inainte, nici dupa;
6. Caci s-a lipit el de Domnul si nu s-a abatut de la El, ci a pazit poruncile Lui, cum poruncise Domnul lui Moise.
7. De aceea Domnul a fost cu el si tot ce a facut Iezechia, facea cu chibzuinta. Si s-a departat el de regele Asiriei si n-a mai slujit aceluia.
8. Apoi a batut pe Filisteni pana la Gaza, precum si in cuprinsul ei, de la turnul de paza pana la cetatea intarita.
9. in anul al patrulea al regelui Iezechia, adica in anul al saptelea al lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel, s-a dus Salmanasar, regele Asiriei, asupra Samariei si a impresurat-o si dupa trei ani a luat-o.
10. In anul al saptelea al lui Iezechia, adica in anul al zecelea al lui Osea, regele lui Israel, a fost luata Samaria.
11. Atunci regele Asiriei a stramutat pe Israeliti in Asiria si i-a asezat in Halach, in Habor, langa raul Gozan, in cetatile Mediei,
12. Pentru ca n-au ascultat glasul Domnului Dumnezeului lor si au calcat legamantul Lui; tot ceea ce a poruncit Moise, robul Domnului, ei nici n-au ascultat, nici n-au facut.
13. Iar in anul al paisprezecelea al regelui Iezechia s-a dus Senaherib, regele Asiriei, asupra tuturor cetatilor intarite ale lui Iuda si le-a luat.
14. Atunci a trimis Iezechia, regele Iudei, la regele Asiriei in Lachis, ca sa-i zica: "Vinovat sunt! Du-te de la mine, caci ceea ce vei pune asupra mea, voi plati!" Si a pus regele Asiriei asupra lui Iezechia, un bir de trei sute de talanii de argint si treizeci de talanti de aur.
15. Si a dat Iezechia tot argintul ce s-a gasit in templul Domnului si in vistieria casei domnesti.
16. In vremea aceea a luat Iezechia aurul de pe usile templului Domnului si de pe stalpii cei vechi pe care-i aurise insusi Iezechia. si l-a dat regelui Asiriei.
17. Si a trimis regele Asiriei din Lachis pe Tartan, pe Rabsaris si pe Rabsache cu ostire mare asupra Ierusalimului si, sosind, s-au oprit la canalul iazului de sus, care se afla langa drumul ce merge spre tarina nalbitorului.
18. Si chemand aceia pe rege, au iesit la ei Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia curtii domnesti, Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, fiul lui Asaf.
19. Atunci a zis catre ei Rabsache: "Spuneti lui Iezechia: Asa zice regele cel mare, regele Asiriei: Ce fel de nadejde este aceea in care te reazemi? Tu ai spus numai vorbe goale; pentru razboi insa trebuie pricepere si putere.
20. Acum insa in cine nadajduiesti tu, de te-ai razvratit impotriva mea?
21. Iata, tu socoti sa te reazemi pe Egipt, pe acea trestie franta care de se sprijineste cineva in ea ii intra in mana si i-o sparge. Asa este Faraon, regele Egiptului, pentru toti cei ce nadajduiesc in el.
22. Iar de-mi veti zice: Noi nadajduim in Domnul Dumnezeul nostru! Apoi in acela, oare, ale carui inaltimi si jertfelnice le-a stricat Iezechia si a zis lui Iuda si Ierusalimului: Numai inaintea acestui jertfelnic sa va inchinati, care este in Ierusalim?
23. Deci intra in legatura cu stapanul meu, regele Asiriei, si eu iti voi da doua mii de cai; poti tu oare sa gasesti calareti pentru ei?
24. Cum vei birui tu macar o singura capetenie dintre cele mai mici slugi ale stapanului meu? Ai nadejde in Egipt, pentru care si pentru calareti?
25. Pe langa aceasta, au doara eu fara voia Domnului am venit la locul acesta ca sa-l stric? Domnul mi-a zis: Du-te asupra tarii acesteia si o strica!"
26. Iar Eliachim, fiul lui Hilchia, Sabna si Ioah au zis catre Rabsache: "Vorbeste cu robii tai in limba aramaica, pentru ca noi intelegem, si nu grai cu noi in limba iudaica, in auzul poporului, care sta pe zid!"
27. Zis-a Rabsache catre ei: "Au doara stapanul meu m-a trimis sa spun aceste cuvinte numai stapanului tarii si tie? Nu, ci si poporului care sta pe zid si care va ajunge sa-si manance murdaria si sa-si bea udul cu voi!"
28. Apoi s-a sculat Rabsache si a strigat cu glas tare in limba iudaica si a spus aceste cuvinte: "Ascultati cuvantul regelui celui mare, regele Asiriei!
29. Asa zice regele: Sa nu va insele pe voi Iezechia, caci nu poate sa va izbaveasca din mana mea,
30. Si sa nu va incurajeze Iezechia cu Domnul, zicand: Ne va izbavi Domnul si cetatea aceasta nu va fi data in mainile regelui Asiriei.
31. Sa nu ascultati pe Iezechia, caci asa zice regele Asiriei: Impacati-va cu mine si iesiti la mine; sa-si manance fiecare rodul vitei sale de vie si al smochinului sau si sa bea fiecare apa din fantana sa, pana nu vin sa va iau intr-o tara la fel cu tara voastra,
32. In tara painii si a vinului, in tara fructelor si a viilor, in tara smochinelor si mierei, si nu veti muri, ci veti trai. Deci nu ascultati pe Iezechia, care va amageste, zicand: Domnul ne va izbavi.
33. Dumnezeii popoarelor au izbavit ei oare fiecare tara sa din mana regelui Asiriei?
34. Unde sunt dumnezeii Hamatului si ai Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Inei si Hevei? Au scapat oare Samaria din mana mea?
35. Care din dumnezeii tarilor acestora a izbavit tara sa din mana mea? Asadar va izbavi Domnul Ierusalimul din mana mea?"
36. Poporul insa a tacut si nu i-a raspuns nici un cuvant, pentru ca porunca regelui era sa nu-i raspunda.
37.
Dupa aceea a venit Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia curtii domnesti, Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, fiul lui Asaf, la Iezechia, cu hainele sfasiate si i-au spus vorbele lui Rabsache.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 205

Voteaza:

Domnia lui Iezechia. Asirienii inconjura Ierusalimul. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE