Rugaciunea batranului Tobit si a Sarei.

1. si cu sufletul adanc intristat, am suspinat, am plans si m-am rugat cu durere, zicand:
2. "Drept esti Tu, Doamne, si toate lucrurile Tale sunt drepte si caile Tale sunt mila si adevar, si Tu esti judecatorul lumii!
3. Adu-ti aminte de mine si cauta spre mine si nu ma pedepsi pentru pacatele mele si pentru greselile mele si ale parintilor mei. Caci noi am pacatuit inaintea Ta!
4.
Si am calcat poruncile Tale, si Tu ne-ai dat spre jaf la robie si la moarte, ca sa fim pilda de batjocura si de ocara la toate popoarele printre care Tu ne-ai risipit!
5. Si acum toate hotararile Tale sunt drepte, cand Tu faci cu mine dupa pacatele mele si dupa pacatele parintilor mei, pentru ca n-am implinit poruncile Tale si n-am umblat intru adevar inaintea Ta.
6. Fa deci cu mine ceea ce binevoiesti! Porunceste sa mi se ia duhul, ca sa ma desfac si sa ma intorc in pamant, fiindca mi-e mai bine sa mor decat sa traiesc, caci mi s-au facut invinuiri nedrepte si sunt cumplit de amarat! Porunceste sa fiu scapat de aceasta povara in locasul de veci, si nu-ti intoarce fata Ta de la mine!"
7. Tot in ziua aceea s-a intamplat ca si Sara, fiica lui Raguel din Ecbatana Mediei, sa sufere ocari de la una din slujnicele tatalui sau,
8. Pentru ca ea fusese maritata dupa sapte barbati. Si Asmodeu, duhul cel rau, ii ucisese inainte de a trai ea cu ei! Si-i zicea slujnica: "Da, tu esti cea care ti-ai ucis barbatii? Caci, iata, ai fost data in casatorie la sapte, si n-ai avut noroc de nici unul!
9. Daca barbatii tai au murit, nu trebuie sa ne pedepsiti pe noi. Du-te si tu dupa ei, ca sa nu vedem de la tine fiu sau fiica niciodata!"
10. Auzind acestea, in acea zi ea s-a intristat foarte tare, plangea cu hohote si s-a suit in camera tatalui sau cu gandul sa se spanzure, dar chibzuind ea, gandi: "Sunt singura la tatal meu. De voi face aceasta, va fi necinstire pentru el si voi cobori batranetea lui cu amaraciune in locasul mortilor. As face mai bine sa nu ma spanzur, ci sa rog pe Domnul sa-mi dea moarte, ca sa nu mai aud ocari in viata mea!"
11. Si in clipa aceea, intinzand bratele spre fereastra se ruga astfel: "Binecuvantat esti Tu, Doamne Dumnezeul meu si binecuvantat sa fie numele Tau cel sfant si slavit in veci! Sa Te binecuvanteze pe Tine toate fapturile Tale in veci!
12. Si acum catre Tine, Doamne, imi intorc ochii si fata mea si ma rog.
13. Ia-ma de pe pamantul acesta si nu-mi da sa mai aud ocari!
14. Tu stii, Doamne, ca sunt curata, ca nici un barbat nu s-a atins de mine.
15. Si nu mi-am necinstit numele, nici numele tatalui meu in pamantul robiei mele. Sunt singura la tatal meu, el n-are alt copil ca sa-l mosteneasca, nici frate pe langa el, nici ruda, pentru care sa fiu pastrata spre a-i fi sotie. Pana acum am pierdut sapte barbati. De ce as mai trai? Iar daca Tu nu binevoiesti sa faci sa mor, atunci binevoieste a cauta spre mine si a ma milui, ca sa nu mai aud ocari!"
16. Si a fost auzita rugaciunea amandurora inaintea slavei marelui Dumnezeu.
17. Si Rafael a fost trimis sa-i vindece pe amandoi: sa ridice albeata lui Tobit, ca sa vada cu ochii sai lumina lui Dumnezeu si sa dea pe Sara, fiica lui Raguel, de sotie lui Tobie, fiul lui Tobit, legand pe Asmodeu, duhul cel rau; caci Tobie era menit s-o mosteneasca.
Si in acelasi timp Tobit, dupa intoarcere, a intrat in casa sa, iar Sara, fiica lui Raguel, s-a coborat din foisorul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 354

Voteaza:

Rugaciunea batranului Tobit si a Sarei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE