Talmacirea poruncii intai. Dragostea catre Dumnezeu.

l. "Iata poruncile, hotararile si legile pe care mi-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa va invat, ca sa le paziti in pamantul acela in care mergeti, ca sa-l luati in stapanire:
2. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si toate hotararile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, sa le pazesti tu si fiii tai si fiii fiilor tai, in toate zilele vietii tale, ca sa se inmulteasca zilele tale.
3. Asculta dar, Israele, si sileste-te sa implinesti acestea, ca sa-ti fie bine Si sa va inmultiti foarte, precum ti-a grait Domnul Dumnezeul parintilor tai ca-li va da pamantul unde curge lapte si miere.
Acestea sunt hotararile si legile pe care le-a dat Domnul Dumnezeu fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din pamantul Egiptului.
4. Asculta, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.
5. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toata puterea ta.
6. Cuvintele acestea, pe care ti le spun eu astazi, sa le ai in inima ta si in sufletul tau;
7. Sa le sadesti in fiii tai si sa vorbesti de ele cand sezi in casa ta, cand mergi pe cale, cand te culci si cand te scoli.
8. Sa le legi ca semn la mana si sa le ai ca pe o tablita pe fruntea ta.
9. Sa le scrii pe usorii casei tale si pe portile tale.
10. Iar cand te va duce Domnul Dumnezeul tau in pamantul acela pentru care s-a jurat parintilor tai: lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca sa ti-l dea cu cetati mari si frumoase, pe care nu le-ai zidit tu,
11. Cu case pline de toate bunatatile, pe care nu le-ai umplut tu, cu fantani sapate in piatra, pe care nu le-ai sapat tu, cu vii si cu maslini, pe care nu le-ai sadit tu, si vei manca si te vei satura,
12. Atunci, pazeste-te, sa nu se ademeneasca inima ta, ca sa uiti pe Domnul Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.
13. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau si numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si pe numele Lui sa te juri.
14. Sa nu mergeti dupa alti dumnezei, dupa dumnezeii popoarelor, care se vor afla imprejurul vostru;
15. Ca sa nu se aprinda mania Domnului Dumnezeului tau asupra ta si sa nu te piarda de pe fata pamantului, ca Domnul Dumnezeul tau, Care se afla in mijlocul tau, este Dumnezeu zelos.
16. Sa nu ispititi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-ati ispitit la Masa.
17. Sa tineti bine poruncile Domnului Dumnezeului vostru, legile Lui si hotararile Lui, pe care vi le-a dat El.
18. Sa faci ceea ce este drept si bine inaintea ochilor Domnului Dumnezeului tau, ca sa-ti fie bine si ca sa intri si sa iei in stapanire pamantul pe care Domnul cu juramant 1-a fagaduit parintilor tai
19. Si ca sa alunge El pe toti vrajmasii tai de la fata ta, cum a zis Domnul.
20. De te va intreba in viitor fiul tau si va zice: Ce inseamna aceste porunci, hotarari si legi pe care vi le-a dat Domnul Dumnezeul vostru? Sa-i spui fiului tau:
21. Am fost robi la Faraon in Egipt si Domnul Dumnezeu ne-a scos din Egipt cu mana tare si cu brat inalt.
22. Si a aratat Domnul Dumnezeu semne si minuni mari si pedepse a adus inaintea ochilor nostri, asupra Egiptului, asupra lui Faraon, asupra a toata casa lui si asupra ostirii lui;
23. Iar pe noi ne-a scos de acolo Domnul Dumnezeul nostru ca sa ne duca si sa ne dea pamantul pentru care s-a jurat parintilor nostri ca ni-l va da.
24. Atunci ne-a poruncit Domnul sa implinim toate hotararile acestea si sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa ne fie bine in toate zilele, ca si acum.
25.
Si va face mila cu noi de ne vom sili sa implinim toate aceste porunci ale legii inaintea fetei Domnului Dumnezeului nostru, cum ne-a poruncit".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 285

Voteaza:

Talmacirea poruncii intai. Dragostea catre Dumnezeu. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE