Alte table ale legii

1. Zis-a Domnul catre Moise: "Ciopleste doua table de piatra, ca cele dintai, si suie-te la Mine în munte si voi scrie pe aceste table cuvintele care au fost scrise pe tablele cele dintai, pe care le-ai sfaramat.
2. Sa fii gata dis-de-dimineata si dimineata sa te sui în Muntele Sinai si sa stai înaintea Mea acolo pe varful muntelui.
3.
Dar nimeni sa nu se suie cu tine, nici sa se arate în tot muntele: nici oi, nici vite mari sa nu pasca împrejurul acestui munte".
4. Deci a cioplit Moise doua table de piatra, asemenea cu cele dintai, si, sculandu-se dis-de-dimineata, a luat Moise în maini cele doua table de piatra si s-a suit în Muntele Sinai, cum îi poruncise Domnul.
5. Atunci S-a pogorat Domnul în nor, a stat acolo si a rostit numele lui Iahve.
6. Si Domnul, trecand pe dinaintea lui, a zis: "Iahve, Iahve, Dumnezeu, iubitor da oameni, milostiv, îndelung-rabdator, plin de îndurare si de dreptate,
7. Care pazeste adevarul si arata mila la mii de neamuri; Care iarta vina si razvratirea si pacatul, dar nu lasa nepedepsit pe cel ce pacatuieste; Care pentru pacatele parintilor pedepseste pe copii si pe copiii copiilor pana la al treilea si al patrulea neam!"
8. Atunci a cazut Moise îndata la pamant si s-a închinat lui Dumnezeu,
9. Zicand: "De am aflat bunavointa în ochii Tai, Stapane, sa mearga Stapanul în mijlocul nostru, caci poporul acesta e îndaratnic; dar, iarta nelegiuirile noastre si pacatele si ne fa mostenirea Ta!"
10. Domnul însa a zis catre Moise: "Iata, Eu închei legamant înaintea a tot poporul tau: Voi face lucruri slavite, cum n-au fost în tot pamantul si la toate popoarele; si tot poporul în mijlocul caruia te vei afla tu, va vedea lucrurile Domnului, caci înfricosator va fi ceea ce voi face pentru tine.
11. Pastreaza ceea ce îti poruncesc Eu acum: Iata Eu voi izgoni de la fata ta pe Amorei, pe Canaanei, pe Hetei, pe Ferezei, pe Hevei, pe Gherghesei si pe Iebusei.
12. Fereste-te sa intri în legatura cu locuitorii tarii aceleia, în care ai sa intri, ca sa nu fie ei o cursa între voi.
13. Jertfelnicele lor sa le stricati, stalpii lor sa-i sfaramati; sa taiati dumbravile lor cele sfintite si dumnezeii lor cei ciopliti sa-i ardeti în foc,
14. Caci tu nu trebuie sa te închini la alt dumnezeu, fara numai Domnului Dumnezeu, pentru ca numele Lui este "Zelosul"; Dumnezeu este zelos.
15. Nu cumva sa intri în legatura cu locuitorii tarii aceleia, pentru ca ei, urmand dupa dumnezeii lor si aducand jertfe dumnezeilor lor, te vor pofti si pe tine sa gusti din jertfa lor.
16. Si vei lua fetele lor sotii pentru fiii tai si fetele tale le vei marita dupa feciorii lor; si vor merge fetele tale dupa dumnezeii lor si fiii tai vor merge dupa dumnezeii lor.
17. Sa nu-ti faci dumnezei turnati.
18. Sarbatoarea azimelor sa o pazesti: sapte zile, cum ti-am poruncit Eu, sa mananci azime, la vremea randuita în luna Aviv, caci în luna Aviv ai iesit tu din Egipt.
19. Tot întaiul nascut de parte barbateasca este al Meu; asemenea si tot întaiul nascut al vacii si tot întaiul nascut al oii.
20. Iar întaiul nascut al asinei sa-l rascumperi cu un miel, iar de nu-l vei rascumpara, sa-i frangi gatul. Toti întaii nascuti din fiii tai sa-i rascumperi si nimeni sa nu se înfatiseze înaintea Mea cu mana goala.
21. Sase zile lucreaza, iar în ziua a saptea sa te odihnesti; chiar în vremea semanatului si a secerisului sa te odihnesti.
22. Sa tii si sarbatoarea saptamanilor, sarbatoarea pargei, la secerisul graului, si sarbatoarea strangerii roadelor, la sfarsitul toamnei.
23. De trei ori pe an sa se înfatiseze înaintea Domnului Dumnezeului lui Israel toti cei de parte barbateasca ai tai,
24. Caci cand voi goni popoarele de la fata ta si voi largi hotarele tale, nimeni nu va pofti ogorul tau, de te vei sui sa te înfatisezi înaintea Domnului Dumnezeului tau de trei ori pe an.
25. Sa nu torni sangele jertfei Mele pe paine dospita si jertfa de la sarbatoarea Pastilor sa nu ramana pana a doua zi.
26. Cele dintai roade ale tarinii tale sa le aduci în casa Domnului Dumnezeului tau. Sa nu fierbi iedul în laptele mamei sale".
27. Si a mai zis Domnul catre Moise: "Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe cuvintele acestea închei Eu legamant cu tine si cu Israel!"
28. Moise a stat acolo la Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si nici paine n-a mancat, nici apa n-a baut. Si a scris Moise pe table cuvintele legamantului: cele zece porunci.
29. Iar cand se pogora Moise din Muntele Sinai, avand în maini cele doua table ale legii, el nu stia ca fata sa stralucea, pentru ca graise Dumnezeu cu el.
30. Deci Aaron si toti fiii lui Israel, vazand pe Moise ca are fata stralucitoare, s-au temut sa se apropie de el.
31. Atunci i-a chemat Moise si au venit la el Aaron si toate capeteniile obstei si Moise a grait cu ei.
32. Dupa aceasta s-au apropiat de el toti fiii lui Israel si el le-a poruncit tot ce-i graise Domnul în Muntele Sinai.
33. Iar dupa ce a încetat de a grai cu ei, Moise si-a acoperit fata cu un val.
34. Cand însa intra el înaintea Domnului, ca sa vorbeasca cu El, atunci îsi ridica valul pana cand iesea; iar la iesire spunea fiilor lui Israel cele ce i se poruncisera de catre Domnul.
35. Si vedeau fiii lui Israel ca fata lui Moise stralucea si Moise îsi punea iar valul peste fata sa, pana cand intra din nou sa vorbeasca cu Domnul.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 139

Voteaza:

Alte table ale legii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE