Sfintirea celor întai-nascuti.

1. În vremea aceea a vorbit Domnul cu Moise si i-a zis:
2. "Sa-Mi sfintesti pe tot întaiul nascut, pe tot cel ce se naste întai la fiii lui Israel, de la om pana la dobitoc, ca este al Meu!"
3. Iar Moise a zis catre popor: "Sa va aduceti aminte de ziua aceasta, în care ati iesit din pamantul Egiptului, din casa robiei, caci cu mana tare v-a scos Domnul de acolo si sa nu mancati dospit;
4. Ca astazi iesiti voi, în luna Aviv.

5. Iar cand te va duce Domnul Dumnezeul tau în tara Canaaneilor, a Heteilor, a Amoreilor, a Heveilor, a Iebuseilor, a Ghergheseilor si a Ferezeilor, pentru care S-a jurat El parintilor tai sa-ti dea tara unde curge miere si lapte, sa faci slujba aceasta în aceasta luna.
6. Sapte zile sa mananci azime, iar în ziua a saptea este sarbatoarea Domnului:
7. Azime sa mancati sapte zile si sa nu se gaseasca la tine paine dospita, nici aluat dospit în toate hotarele tale.
8. În ziua aceea sa spui fiului tau si sa zici: Acestea sunt pentru cele ce a facut Domnul cu mine, cand am iesit din Egipt.
9. Sa fie acestea ca un semn pe mana ta si aducere aminte înaintea ochilor tai, pentru ca legea Domnului sa fie în gura ta, caci cu mana tare te-a scos Domnul Dumnezeu din Egipt.
10. Sa paziti dar legea aceasta din an în an, la vremea hotarata.
11. Si cand te va duce Domnul Dumnezeul tau în tara Canaanului, cum S-a jurat tie si parintilor tai, si ti-o va da tie,
12. Atunci sa osebesti Domnului pe tot cel de parte barbateasca de la oameni, care se naste întai; si pe tot cel de parte barbateasca, care se va naste întai din turmele sau de la vitele ce vei avea, sa-l închini Domnului.
13. Pe tot întai-nascutul de la asina sa-l rascumperi cu un miel; iar de nu-l vei rascumpara, îi vei frange gatul; sa rascumperi si pe tot întai-nascutul din oameni în neamul tau.
14. Cand însa te va întreba dupa aceea fiul tau si va zice: Ce înseamna aceasta?, sa-i spui: Cu mana puternica ne-a scos Domnul din pamantul Egiptului, din casa robiei.
15. Ca atunci cand se îndaratnicea Faraon sa ne dea drumul, Domnul a omorat pe toti întai-nascutii în pamantul Egiptului, de la întai-nascutul oamenilor pana la întai-nascutul dobitoacelor. De aceea jertfesc eu Domnului pe tot întai-nascutul de parte barbateasca si pe tot întai-nascutul din fiii mei îl rascumpar.
16. Sa fie dar aceasta ca un semn la mana ta si ca o tablita deasupra ochilor tai, caci cu mana tare ne-a scos Domnul din Egipt!"
17. Iar dupa ce Faraon a dat drumul poporului, Dumnezeu nu l-a dus pe calea cea catre pamantul Filistenilor, care era mai scurta; caci a zis Dumnezeu: "Nu cumva poporul, vazand razboi, sa-i para rau si sa se întoarca în Egipt".
18. Ci a dus Dumnezeu poporul împrejur, pe calea pustiului, catre Marea Rosie. Si fiii lui Israel au iesit în buna randuiala din pamantul Egiptului.
19. Atunci a luat Moise cu sine oasele lui Iosif; caci Iosif legase pe fiii lui Israel cu juramant, zicand: "Are sa va cerceteze Dumnezeu si atunci sa luati cu voi si oasele mele de aici!"
20. Fiii lui Israel au pornit apoi din Sucot si si-au asezat tabara la Etam, la capatul pustiului.
21. Iar Domnul mergea înaintea lor: ziua în stalp de nor, aratandu-le calea, iar noaptea în stalp de foc, luminandu-le, ca sa poata merge si ziua si noaptea.
22. Si n-a lipsit stalpul de nor ziua, nici stalpul de foc noaptea dinaintea poporului.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 142

Voteaza:

Sfintirea celor întai-nascuti. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE