Vesmintele sfintite.

1. "Sa iei la tine pe Aaron, fratele tau, si pe fiii lui, ca dintre fiii lui Israel sa-Mi fie preoti Aaron si fiii lui Aaron: Nadab, Abiud, Eleazar si Itamar.
2. Sa faci lui Aaron, fratele tau, vesminte sfintite, spre cinste si podoaba.
3.
Sa spui dar, la toti cei iscusiti, pe care i-am umplut de duhul întelepciunii si al priceperii, sa faca lui Aaron vesminte sfintite pentru ziua sfintirii lui, cu care sa-Mi slujeasca.
4. Iata dar vesmintele ce trebuie sa faca: hosen, efod, meil, hiton, chidar si cingatoare. Acestea sunt vesmintele sfintite, ce trebuie sa faca ei lui Aaron, fratele tau, si fiilor lui, ca sa-Mi slujeasca ei ca preoti.
S. Pentru acestea vor lua aur curat si matasuri violete, purpurii si stacojii si în subtire
6. Si vor face efod lucrat cu iscusinta din fire de aur, de matase violeta, stacojie si visinie, rasucita si de în rasucit.
7. Acesta va fi din doua bucati: una pe piept si alta pe spate, unite pe umeri cu doua încheietori.
8. Cingatoarea efodului, care vine peste el, sa fie lucrata la fel cu el, din fire de aur curat, de matase violeta, stacojie si visinie, rasucita si de în rasucit
9. Apoi sa iei doua pietre, amandoua pietrele sa fie de smarald, si sa sapi pe ele numele fiilor lui Israel:
10. Sase nume pe o piatra si celelalte sase nume pe cealalta piatra, dupa randuiala în care s-au nascut ei.
11. Cum fac sapatorii în piatra, care sapa peceti, asa sa fie sapatura pe cele doua pietre cu numele fiilor lui Israel si sa asezi pietrele în cuibulete de aur curat.
12. Aceste doua pietre sa le pui încheietori la efod. Pietrele acestea vor fi spre pomenirea fiilor lui Israel si Aaron va purta numele fiilor lui Israel, spre pomenire înaintea Domnului, pe amandoi umerii sai.
13. Sa faci cuibulete de aur curat.
14. Apoi sa faci doua lantisoare tot de aur curat; acestea sa le faci, rasucite ca sfoara; si sa prinzi lantisoarele cele rasucite de cuibuletele de la încheietorile efodului, în partea de dinainte.
15. Sa faci hosenul judecatii, lucrat cu iscusinta, la fel cu efodul: din fire de aur, de matase violeta, stacojie, visinie si de în rasucit.
16. Acesta sa fie îndoit, în patru colturi, lung de o palma si lat de o palma.
17. Pe el sa asezi o înfloritura de pietre scumpe, însirate în patru randuri. Un rand de pietre sa fie: un sardeon, un topaz si un smarald; acesta e randul întai.
18. În randul al doilea: un rubin, un safir si un diamant;
19. În randul al treilea: un opal, o agata si un ametist;
20. Si în randul al patrulea: un hrisolit, un onix si un iaspis. Acestea trebuie sa fie asezate dupa randuiala lor în cuibulete de aur.
21. Pietrele acestea trebuie sa fie în numar de douasprezece, dupa numarul numelor celor doisprezece fii ai lui Israel, însirate pe cele doua pietre de pe umeri, dupa numele lor si dupa randuiala în care s au nascut ei. Pe fiecare trebuie sa sapi, ca pe pecete, cate un nume din numarul celor douasprezece semintii.
22. Apoi sa faci pentru hosen lantisoare de aur curat, lucrat rasucit, ca sfoara.
23. Sa mai faci pentru hosen doua verigi de aur si aceste doua verigi de aur sa le prinzi de cele doua colturi de sus ale hosenului;
24. Sa introduci cele doua lantisoare împletite de aur în cele doua verigi din cele doua colturi ale hosenului
25. Si sa prinzi celelalte doua capete ale lantisoarelor de cuibuletele efodului de pe umeri, în partea de dinainte.
26. Si sa mai faci doua verigi de aur si sa le prinzi de colturile de jos ale hosenului, care cad pe cingatoarea efodului.
27. Apoi sa mai faci înca doua verigi de aur si sa le prinzi de cele doua margini de jos ale efodului, pe partea de dinainte, deasupra cingatorii efodului
28. Si sa prinzi verigile hosenului de verigile efodului cu un snur de matase albastra, ca sa stea peste cingatoarea efodului si ca hosenul sa nu se miste de pe efod.
29. Si va purta Aaron, cand va intra în cortul adunarii, numele fiilor lui Israel pe hosenul judecatii, la inima sa, spre vesnica pomenire înaintea Domnului.
30. În hosenul judecatii sa pui Urim si Tumim; si vor fi acestea la inima lui Aaron, cand va intra el în cortul adunarii sa se înfatiseze înaintea Domnului. Astfel va purta Aaron pururea la inima sa judecata fiilor lui Israel, înaintea Domnului.
31. Sa faci apoi meilul de sub efod tot de matase visinie.
32. Acesta va avea la mijloc, sus, o deschizatura pentru cap si deschizatura sa aiba împrejur un guler tesut ca platosa, ca sa nu se rupa.
33. Iar pe la poale îi vei face de jur împrejur ciucuri tot de matase violeta, stacojie, visinie si de în rasucit;
34. Si printre ciucuri vei pune clopotei de aur de jur împrejur asa: un ciucure si un clopotel de aur, un ciucure si un clopotel de aur.
35. Si acesta va fi pe Aaron în timpul slujbei, cand va intra în cortul sfant, înaintea Domnului, si cand va iesi, ca sa se auda sunetul clopoteilor si sa nu moara.
36. Sa faci dupa aceea o tablita slefuita, de aur curat, si sa sapi pe ea, cum se sapa pe pecete, cuvintele: "Sfintenia Domnului",
37. Si s-o prinzi cu snur de matase violeta de chidar, asa ca sa vina în partea de dinainte a chidarului.
38. Aceasta va fi pe fruntea lui Aaron si Aaron va purta pe fruntea sa neajunsurile prinoaselor afierosite de fiii lui Israel si ale tuturor darurilor aduse de ei; ea va fi pururea pe fruntea lui, pentru a atrage bunavointa Domnului spre ei.
39. Hitonul sa-l faci de în si tot de în sa faci si mitra, iar cingatoarea sa o faci brodata cu matase de felurite culori.
40. Sa faci de asemenea si fiilor lui Aaron hitoane si cingatori; si sa le faci si turbane pentru cinste si podoaba.
41. Sa îmbraci cu acestea pe fratele tau Aaron si împreuna cu el si pe fiii lui, sa-i ungi, sa-i întaresti în slujbele lor si sa-i sfintesti, ca sa-Mi fie preoti.
42. Sa le faci pantaloni de în, de la brau pana sub genunchi, ca sa-si acopere goliciunea trupului lor;
43. Aaron si fiii lui sa se îmbrace cand vor intra în cortul adunarii sau cand se vor apropia de jertfelnic, în sfanta, ca sa slujeasca, pentru a nu-si atrage pacat asupra lor si sa moara. Aceasta sa fie lege vesnica pentru el si pentru urmasii lui e
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 486

Voteaza:

Vesmintele sfintite. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE