Dregatoria proorocilor.

l. Fost-a cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
2. "Fiul omului, rosteste cuvant catre fiii poporului tau si le spune: De voi aduce sabie asupra unei tari si poporul tarii aceleia va lua din mijlocul sau un om si il va pune strajer,
3. Si el, vazand sabia venind impotriva tarii, va trambita din trambita si va vesti poporul;
4. De va auzi cineva sunetul trambitei, dar nu se va pazi, cand va veni sabia si-l va prinde, sangele aceluia va fi asupra capului sau.

5. Pentru ca a auzit glasul trambitei si nu s-a pazit, sangele lui va fi asupra lui; iar cel ce se va pazi isi va scapa viata sa.
6. Daca insa strajerul a vazut sabia venind si nu a sunat din trambita si poporul n-a fost vestit si va veni sabia si va ridica viata cuiva, acela a fost rapit pentru pacatele lui, dar sangele lui il voi cere din mana strajerului.
7. Si pe tine, fiul omului, te-am pus Eu strajer casei lui Israel si tu vei auzi cuvant din gura Mea si il vei vesti din partea Mea.
8. Cand Eu voi zice pacatosului: "Pacatosule, vei muri", si tu nu-i vei grai nimic, ca sa vestesti pe pacatos sa se abata de la calea lui, atunci pacatosul acela va muri pentru pacatele sale, iar sangele lui il voi cere din mana ta.
9. Iar daca tu ai vestit pe pacatos sa se abata de la calea lui si sa se intoarca de la ea, si el nu s-a abatut de la calea lui, atunci el va muri pentru pacatele lui, iar tu ti-ai scapat viata.
10. Si tu, fiul omului, spune casei lui Israel: Voi ziceti asa: "Nelegiuirile noastre si pacatele noastre sunt asupra noastra si ne stingem in ele; cum vom putea dar sa traim?"
11. Spune-le: Precum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa este de adevarat ca Eu nu voiesc moartea. pacatosului, ci ca pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu. Intoarceti-va, intoarceti-va de la caile voastre cele rele! Pentru ce sa muriti voi, casa lui Israel?
12. Si tu, fiul omului, spune fiilor poporului tau: Dreptatea dreptului nu-l va scapa in ziua pacatuirii lui si nelegiuitul nu va cadea pentru nelegiuirea sa in ziua intoarcerii sale de la nelegiuirea sa, precum nici dreptul in ziua pacatuirii sale nu va putea ramane cu viata pentru dreptatea sa.
13. Cand voi zice dreptului ca va fi viu, iar el se va increde in dreptatea sa si va face nedreptate, atunci nu se va mai pomeni toata dreptatea lui, ci el va muri pentru tot raul pe care l-a facut.
14. Si cand voi zice pacatosului: "Vei muri", dar el se va intoarce de la pacatele sale si va face judecata si dreptate,
15. Daca acest pacatos va inapoia zalogul, pentru cele rapite va despagubi, va umbla dupa legile vietii, nefacand nimic rau, atunci el va fi viu si nu va muri.
16. Nici unul din pacatele sale, pe care le-a facut, nu i se vor pomeni si, pentru ca a inceput a face dreptate si judecata, va fi viu.
17. Fiii poporului tau zic: "Calea Domnului nu este dreapta!" Dar nedreapta este calea lor.
18. Daca dreptul se va abate de la dreptatea sa si va incepe sa faca nelegiuire, va muri pentru aceasta.
19. De asemenea, daca nelegiuitul s-a intors de la nelegiuirea sa si a inceput sa faca judecata si dreptate, pentru aceasta el va trai.
20. Voi insa ziceti: "Calea Domnului este nedreapta". Eu va voi judeca pe voi, casa lui Israel, si voi judeca pe fiecare dupa purtarile lui".
21. In anul al doisprezecelea dupa robirea noastra, in ziua a cincea a lunii a zecea, a venit la mine unul din cei scapati din Ierusalim si mi-a spus: "Cetatea este daramata!"
22. Mana Domnului a fost peste mine, seara, inca inainte de a veni acest fugar; iar dimineata, cand a venit acesta la mine, Domnul imi deschisese gura si nu mai eram mut, ei mi se deschisese gura.
23. Si a fost cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
24. Fiul omului, cei ce traiesc in locurile pustiite din tara lui Israel zic: "Avraam a fost unul si a primit in stapanire tara aceasta, iar noi suntem multi; deci noua ne este data in stapanire tara aceasta.
25. De aceea spune-le: "Asa graieste Domnul Dumnezeu: Voi mancati mancare cu sange; va ridicati ochii spre idolii vostri si varsati sange si apoi voiti sa stapaniti tara?
26. Voi va rezemati pe sabia voastra, faceti ticalosii, va pangariti femeile unii altora si apoi voiti sa stapaniti tara?
27. Iata ce sa le spui: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Precum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa de adevarat este ca cei ce locuiesc in locurile pustiite vor cadea de sabie; iar cel ce se afla in camp, pe acela il voi da fiarelor spre mancare, iar cei din cetati si din pesteri vor muri de ciuma.
28. Si voi face din tara un pustiu si o singuratate, trufia puterii ei va inceta, si muntii lui Israel se vor pustii, incat nici un trecator nu va mai trece prin ei.
29. Si vor cunoaste ca Eu sunt Domnul, cand voi face tara pustietatea pustietatilor pentru toate ticalosiile pe care le-au facut ei.
30. Iar despre tine, fiul omului, fiii poporului tau graiesc pe la ziduri si pe la usile caselor si zice unul catre altul si frate catre frate: "Mergeti de vedeti ce cuvant a iesit de la Domnul!"
31. Si ei vin la tine, ca la o adunare de petrecere; poporul Meu se asaza inaintea ta si asculta cuvintele tale. Dar nu le implineste; caci ei cu gura lor fac din acestea o petrecere, iar inima lor e tarata dupa poftele lor.
32. Iata ca tu esti pentru ei un cantaret placut, cu glas frumos si care canta bine din instrumentul sau; ei asculta cuvintele tale, dar nimeni nu le implineste,
33.
Iar cand aceste lucruri vor veni, si iata ca ele vin, atunci vor sti ca in mijlocul lor era un prooroc".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 215

Voteaza:

Dregatoria proorocilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE