Mustrari poporului lui Israel.

1. In ziua a zecea a lunii a cincea din anul al saptelea al robiei lui Ioiachim, au venit niste barbati dintre batranii lui Israel sa intrebe pe Domnul si au sezut inaintea fetei mele.
2. Atunci a fost cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
3. "Fiul omului, vorbeste cu batranii lui Israel si spune-le: Asa zice Domnul Dumnezeu: Ati venit sa Ma intrebati? Precum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa este de adevarat ca nu voi da raspuns, zice Domnul Dumnezeu.

4. Vrei sa-i judeci, fiul omului? Daca vrei sa-i judeci, spune-le ticalosiile parintilor lor.
5. Si spune-le: Asa zice Domnul Dumnezeu: In ziua in care am ales pe Israel si, ridicandu-Mi mana, M-am jurat semintiei casei lui Iacov si M-am descoperit lor in tara Egiptului si, ridicandu-Mi mana, le-am zis: Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru;
6. In ziua aceea, ridicandu-Mi mina, M-am jurat lor sa-i scot din tara Egiptului si sa-i duc in tara pe care o alesesem pentru ei, in care curge lapte si miere, cea mai frumoasa dintre toate tarile.
7. Si le-am zis: Lepadati fiecare ticalosiile de la ochii vostri si nu va mai intinati cu idolii Egiptului, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!
8. Dar ei s-au razvratit impotriva Mea si n-au vrut sa Ma asculte; nimeni n-a lepadat ticalosiile de la ochii sai si idolii Egiptului nu i-a parasit. Atunci am zis: Voi varsa asupra lor mania Mea si urgia Mea o voi deserta peste ei in mijlocul tarii Egiptului.
9. Insa, daca i-am scos din tara Egiptului, am facut aceasta pentru ca numele Meu sa nu fie pangarit in ochii neamurilor printre care se aflau ei si inaintea carora Ma descoperisem, ca sa-i scot din tara Egiptului.
10. Scotandu-i din tara Egiptului, i-am adus in pustiu.
11. Si le-am dat legile Mele, le-am aratat randuielile Mele, prin care omul, care le va tine, va trai.
12. De asemenea le-am dat si zilele Mele de odihna, ca sa fie semn intre Mine si ei, ca sa cunoasca ei ca Eu sunt Domnul, Sfintitorul lor.
13. Insa casa lui Israel s-a razvratit impotriva Mea in pustiu; dupa legile Mele n-a umblat si a lepadat randuielile Mele, pe care omul trebuie sa le implineasca, ca sa traiasca prin ele, si zilele Mele de odihna le-au calcat. Atunci Eu am gandit sa revars asupra lor mania Mea in pustiu, ca sa-i pierd.
14. Dar Eu am facut ca numele Meu sa nu fie pangarit in ochii neamurilor, la vederea carora ii scosesem.
15. Ba ridicandu-Mi chiar mana asupra lor in pustiu, M-am jurat ca nu-i voi duce in tara ce randuisem, in care curge lapte si miere si este cea mai frumoasa din toate tarile,
16. Pentru ca ei lepadasera asezamintele Mele si dupa poruncile Mele nu se purtau, ci calcau zilele Mele de odihna, ca inima lor era indreptata spre idolii lor.
17. Dar ochiul Meu nu s-a indurat sa-i piarda si nu i-am starpit in pustiu.
18. Am zis catre fiii lor in pustiu: Nu va purtati dupa randuielile parintilor vostri si obiceiurile lor sa nu le paziti, nici sa nu va intinati cu idolii lor.
19. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; purtati-va dupa poruncile Mele si hotararile Mele paziti-le si le impliniti.
20. Cinstiti zilele Mele de odihna, ca sa fie semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
21. Dar si fiii s-au razvratit impotriva Mea; nici ei nu s-au purtat dupa randuielile Mele si legile Mele nu le-au pazit; n-au implinit ceea ce omul trebuie sa implineasca, ca sa fie viu; au calcat zilele Mele de odihna si atunci am gandit sa vars peste ei urgia Mea si sa sting mania Mea impotriva lor in pustiu;
22. Dar iarasi Mi-am tras mana inapoi si am facut ca numele Meu sa nu fie pangarit in ochii neamurilor, la vederea carora ii scosesem.
23. De asemenea Mi-am ridicat mana in pustiu si M-am jurat sa-i risipesc printre popoare si sa-i imprastii prin tari,
24. Pentru ca nu implinisera randuielile Mele, legile Mele le lepadasera si calcasera zilele Mele de odihna, ca ochii lor erau indreptati spre idolii parintilor lor.
25. Ba inca le-am dat si legi care nu erau bune si randuieli prin care ei nu puteau trai;
26. Si i-am intinat prin ofrandele lor, facandu-i sa jertfeasca pe toti intai-nascutii lor, pentru a-i pedepsi ca sa stie ca Eu sunt Domnul.
27. De aceea, fiul omului, vorbeste casei lui Israel si le spune: Asa zice Domnul Dumnezeu: Iata cu ce M-au mai hulit inca parintii vostri, purtandu-se cu necredinciosie fata de Mine:
28. Eu i-am adus in tara pe care cu juramant fagaduisem sa le-o dau, iar ei, punandu-si ochii pe toata colina inalta si pe tot arborele umbros, au inceput sa junghie acolo jertfele lor si au pus acolo prinoasele lor si miresmele lor de tamaiere cele jignitoare pentru Mine si au savarsit acolo jertfele lor cu turnare.
29. Atunci le-am zis: Ce este locul inalt unde va duceti voi? Si ei l-au numit cu numele Bama (inaltime) pana in ziua de astazi.
30. Pentru aceea, zi casei lui Israel: Acestea zice Domnul Dumnezeu: Nu va intinati oare dupa pilda parintilor vostri si oare nu va desfranati dupa ticalosiile lor?
31. Adunandu-va darurile si trecand copiii vostri prin foc, va pangariti cu toti idolii vostri pana in ziua de astazi. Si mai voiti inca sa Ma intrebati, casa lui Israel? Precum este adevarat ca Eu sunt viu, zice Domnul Dumnezeu, tot asa este de adevarat ca nu va voi da raspuns.
32. Ceea ce va framanta mintea nu se va implini nicidecum. Voi ziceti: Vom sluji lemnului si pietrei, ca neamurile, ca triburile din tarile straine.
33. Cum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa este de adevarat ca, zice Domnul Dumnezeu, cu mana tare, cu brat ridicat si cu varsarea urgiei Mele voi domni peste voi.
34. Va voi scoate din mijlocul popoarelor si va voi aduna din tarile straine unde ati fost imprastiati si va voi aduna cu mana tare, cu brat ridicat si cu varsarea maniei,
35. Si va voi aduce in pustiul popoarelor si acolo Ma voi judeca cu voi, fata catre fata.
36. Cum M-am judecat cu parintii vostri in pustiul din tara Egiptului, asa Ma voi judeca si cu voi, zice Domnul Dumnezeu.
37. Va voi trece sub toiag si va voi vari in legaturile asezamantului.
38. Voi alege din voi pe razvratiti, pe cei nesupusi Mie; ii voi scoate din tara unde salasluiesc ei, dar in tara lui Israel nu vor intra si veti sti ca Eu sunt Domnul.
39. Iar voi, casa lui Israel - asa zice Domnul Dumnezeu - duceti-va fiecare la idolii sai si le slujiti, daca nu Ma ascultati pe Mine, dar nu mai pangariti numele Meu cel sfant cu darurile voastre si cu idolii vostri.
40. Pentru ca pe muntele Meu cel sfant, pe muntele cel inalt al lui Israel, - zice Domnul Dumnezeu - acolo imi va sluji toata casa lui Israel, toata, oricata ar fi ea pe pamant; acolo ii voi primi cu bunavointa si acolo voi cere prinoasele voastre si pargile voastre cu toate cele sfinte ale voastre.
41. Va voi primi ca pe niste tamaie mirositoare, cand va voi scoate din mijlocul popoarelor si va voi aduna din tarile straine, unde ati fost imprastiati si Ma voi sfinti intru voi inaintea ochilor neamurilor.
42. Si veti sti atunci ca Eu sunt Domnul, cand va voi duce in tara lui Israel, in tara pe care am jurat sa o dau parintilor vostri, ridicandu-Mi mana.
43. Va veti aminti acolo de caile voastre si de toate faptele voastre, cu care v-ati intinat si va veti dezgusta singuri de toate nelegiuirile voastre, pe care le-ati facut.
44. Veti sti ca Eu sunt Domnul, cand voi face cu voi dupa numele Meu, nu dupa caile voastre cele rele, nici dupa faptele voastre cele stricate, casa lui Israel", zice Domnul Dumnezeu.
45. Si a fost iar cuvantul Domnului catre mine:
46. "Fiul omului, intoarce-ti fata spre Teman si rosteste cuvantul tau spre miazazi si prooroceste impotriva padurii din Negheb.
47. Si zi padurii celei de la miazazi: Asculta cuvantul Domnului: Asa zice Domnul Dumnezeu: Iata Eu voi aprinde foc in tine si va arde in tine tot copacul verde si tot lemnul uscat; si flacara valvaitoare nu se va stinge si toata fata va fi arsa de ea de la Negheb pana la miazanoapte.
48. Si va vedea tot trupul ca Eu, Domnul, am aprins focul si nu se va stinge".

49. Si am zis: "0, Doamne, Dumnezeule, ei zic despre mine: "Nu cumva ne spune el o pilda?"
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 287

Voteaza:

Mustrari poporului lui Israel. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE