Negutatoria Tirului si caderea lui.

l. Fost-a cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
2. "Si tu, fiul omului, ridica plangere impotriva Tirului,
3. Si zi catre el: O, tu, cel ce esti asezat la marginea marii si faci negot cu popoarele a nenumarate insule, asa graieste Domnul Dumnezeu: Tirule, tu zici: "Eu sunt o corabie de desavarsita frumusete!"
4. Tinutul tau este in largul marii; cei ce te-au zidit te-au facut minunat de frumos.

5. Toate acoperisurile corabiilor tale le-ai facut din chiparos de Senir si cedru de Liban s-a adus, ca sa-ti faca tie catarge.
6. Vaslele tale s-au facut de stejar din Vasan; bancile si le-au facut din lemn de cimsir, impodobite cu fildes din insulele Chitim;
7. Panzele tale, din vison de Egipt brodat, iti slujeau ca steag. Porfira violeta si stacojie din insulele Elisa alcatuiau acoperamantul tau.
8. Locuitorii Sidonului si ai Arvadului erau vaslasii tai; si cei mai iscusiti ai tai, Tirule, erau carmaci.
9. Batranii din Ghebal si mesterii lui erau la tine, ca sa-ti repare stricaciunile. Toate corabiile marii si corabiile lor erau la tine, ca sa faca negotul tau.
10. Persi, Lidieni si Libieni se aflau in ostirea ta si erau oamenii tai de razboi; atarnau in tine scuturile si coifurile lor.
11. Fiii Arvadului impreuna cu ostirea ta stateau imprejur pe zidurile tale si in turnurile tale se aflau oameni viteji; acestia isi atarnau tolbele sus pe zidurile tale si desavarseau frumusetea ta.
12. Cei din Tarsis faceau negot cu tine pentru tot felul de bogatii si veneau la targul tau cu argint, cu fier, cu cositor si plumb.
13. Iavan, Tubal si Mesec faceau negot cu tine, dand in schimb, pe marfurile tale, suflete omenesti si vase de arama, in pietele tale.
14. Cei din casa Togarma aduceau la targul tau cai si carute.
15. Fiii lui Dedan faceau negot cu tine; insule multe luau marfurile tale si-ti plateau cu fildes si abanos.
16. Pentru multimea marfurilor tale facea negot cu tine Siria si venea la targul tau cu smaralde, cu purpura, cu tesaturi alese, cu in subtire, cu margean si cu rubine.
17. Iuda si tinuturile lui Israel faceau negot cu tine si pe marfurile tale dadeau grau de Minit si turte, miere, ulei si balsam.
18. Damascul facea negot cu tine si, pentru multimea multa de lucruri si pentru toate bunatatile ce aveai tu din belsug, iti aducea vin de Helbon si lana alba.
19. Vedan si Iavan din Uzal iti plateau pe marfurile tale fier lucrat; casie si trestie mirositoare si se aduceau in schimb.
20. Dedan facea negot cu tine cu paturi pentru pus pe cai.
21. Arabia si toate capeteniile din Chedar faceau negot cu tine; miei, berbeci si tapi iti dadeau in schimb pentru marfurile tale.
22. Negutatorii din Seba si Rama faceau negot cu tine, dand in schimb tot felul de aromate alese, felurite pietre scumpe si aur, pentru marfurile tale.
23. Haran, Cane si Eden, negutatorii din Seba, Asiria si Chilmad faceau negot cu tine.
24. Acestia faceau negot cu tine cu haine scumpe, cu mantii de purpura violeta si brodata, stofe tesute cu felurite culori, funii impletite si tari, puse in lazi de cedru, aduse pe pietele tale.
25. Corabiile Tarsisului erau caravanele tale pentru negotul tau si prin acestea ai ajuns tu bogat si foarte slavit pe mare.
26. Vaslasii tai te-au facut sa calatoresti pe apele cele mari, dar un vant de la rasarit te va sfarama in mijlocul marilor.
27. Bogatia ta si marfurile tale, corabierii si carmacii tai, cei ce dreg crapaturile corabiilor, cei ce fac schimb de marfuri cu tine, toti ostasii care se afla in tine se vor prabusi in inima marilor in ziua caderii tale.
28. De strigatul carmacilor tai se vor cutremura imprejurimile.
29. Se vor cobori din corabiile lor toti vaslasii, corabierii si toti carmacii marii vor sta pe uscat;
30. Vor plange pentru tine cu mare glas, presarandu-si capetele lor cu cenusa si tavalindu-se in pulbere;
31. Isi vor tunde pentru tine parul pana la piele, cu sac se vor imbraca si vor plange dupa tine cu plangere mare de durerea inimii;
32. Si in durerea lor vor canta cantare de jale pentru tine si te vor baci asa: "Cine a fost ca Tirul, ca aceasta cetate daramata in mare!"
33. Cand veneau marfurile tale de pe mari, tu saturai popoare multe; prin multimea bogatiei tale si prin negotul tau imbogateai pe regii pamantului;
34. Iar cand ai fost sfaramat de mari in adancul apelor, marfurile tale si tot ce se gramadea in tine au cazut impreuna cu tine.
35. Toti locuitorii insulelor s-au ingrozit de tine si regii lor s-au cutremurat si s-au schimbat la fata.
36.
Negustorii popoarelor fluiera asupra ta. Tu ai ajuns o groaza, esti nimicit pentru totdeauna!
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 283

Voteaza:

Negutatoria Tirului si caderea lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE