Pedeapsa poporului pentru cârtire.

1. Atunci toata obstea a ridicat strigat si a plâns poporul toata noaptea aceea;
2. Cârtind împotriva lui Moise si a lui Aaron, toti fiii lui Israel si toata obstea au zis catre ei: "Mai bine era sa fi murit în pamântul Egiptului sau sa murim în pustiul acesta!
3. La ce ne duce Domnul în pamântul acela, ca sa cadem în razboi? Femeile noastre si copiii nostri vor fi prada. Nu ar fi, oare, mai bine sa ne întoarcem în Egipt?"
4.
Apoi au zis unii catre altii: "Sa ne alegem capetenie si sa ne întoarcem în Egipt".
5. Atunci au cazut Moise si Aaron cu felele la pamânt înaintea întregii adunari a obstii fiilor lui Israel.
6. Iar Iosua, fiul lui Navi si Caleb al lui Iefone, care erau din cei ce cercetasera tara, si-au rupt hainele loz
7. Si au zis catre obstea fiilor lui Israel: "Pamântul, pe care l-am strabatut noi, este foarte, foarte bun;
8. De va fi Domnul bun cu noi, ne va duce în pamântul acela si ni-l va da noua; în pamântul acela izvoraste lapte si miere.
9. Deci nu va ridicati împotriva Domnului si nu va temeti de poporul pamântului aceluia, caci va ajunge mâncarea noastra: ei n-au aparare, iar cu noi este Domnul. Nu va temeti de ei!"
10. Atunci toata obstea a zis: "Sa-i ucidem cu pietre!" Dar iata slava Domnului s-a aratat în nor tuturor fiilor lui Israel la cortul adunarii.
11. Si a zis Domnul catre Moise: "Pâna când Ma va supara poporul acesta si pâna când nu va crede el în Mine, cu toate minunile ce am facut în mijlocul lui?
12. Îl voi lovi cu ciuma si-l voi pierde si te voi face pe tine si casa tatalui tau popor numeros si mai puternic decât acesta!"
13. Moise însa a zis catre Domnul: "Vor auzi de aceasta Egiptenii, din mijlocul carora ai scos Tu, cu puterea Ta, pe poporul acesta
14. Si vor spune locuitorilor pamântului acestuia, care au auzit, ca Tu, Doamne, Te afli în mijlocul poporului acestuia si Tu, Doamne, le dai sa Te vada fata catre fata, si ca Tu mergi înaintea lor, ziua în stâlp de nor si noaptea în stâlp de foc.
15. Iar daca Tu vei pierde pe poporul acesta, ca pe un om, atunci popoarele care au auzit de numele Tau vor zice:
16. Domnul n-a putut duce pe poporul acesta în pamântul pe care cu juramânt l-a fagaduit sa-l dea lor si de aceea l-a pierdut în pustie.
17. Deci, înalta-se acum puterea Ta, Doamne, cum ai spus Tu, zicând:
18. Domnul este îndelung-rabdator, mult-îndurat si adevarat, iertând faradelegile, greselile si pacatele si nelasând nepedepsit, ci pedepseste nelegiuirile parintilor în copii pâna la al treilea si al patrulea neam.
19. Iarta pacatul poporului acestuia, dupa mare mila Ta, precum ai iertat Tu poporul acesta din Egipt si pâna acum".
20. Zis-a Domnul catre Moise: "Voi ierta, dupa cuvântul tau,
21. Dar viu sunt Eu si viu e numele Meu si de slava Domnului e plin tot pamântul:
22. Toti barbatii câti au vazut slava Mea si minunile pe care le-am facut în pamântul Egiptului si în pustie, si M-au ispitit pâna acum de zeci de ori si n-au ascultat glasul Meu,
23. Nu vor vedea pamântul pe care Eu cu juramânt l-am fagaduit parintilor lor; ci numai copiilor lor, care sunt aici cu Mine, care nu stiu ce este binele si ce este raul si tuturor nevârstnicilor, care nu judeca, acelora le voi da pamântul, iar toti cei ce M-au amarât nu-l vor vedea;
24. Iar pe robul Meu Caleb, îl voi duce în pamântul în care a umblat si semintia lui îl va mosteni, pentru ca în el a fost alt duh si pentru ca el s-a supus Mie.
25. Amalecitii si Canaaneii locuiesc pe vale; mâine sa va întoarceti si sa va duceti în pustie, spre Marea Rosie".
26. Si a mai grait Domnul cu Moise si cu Aaron si a zis:
27. "Pâna când aceasta obste rea va cârti împotriva Mea? Cârtirea cu care fiii lui Israel cârtesc împotriva Mea, o aud.
28. Deci, spune-le: Viu sunt Eu, zice Domnul! Dupa cum ati zis în auzul Meu, asa voi face cu voi:
29. În pustia aceasta vor cadea oasele voastre si voi toti cei numarati, de la douazeci de ani în sus, care ati cârtit împotriva Mea, oricâti ati fi la numar,
30. Nu veti intra în pamântul pentru care, ridicându-Mi mâna, M-am jurat sa va asez, ci numai Caleb, fiul lui Iefone, si Iosua, fiul lui Navi.
31. Pe copiii vostri, despre care voi ziceati ca vor ajunge prada vrajmasilor, îi voi duce acolo si ei vor cunoaste pamântul pe care voi l-ati nesocotit;
32. Iar oasele voastre vor cadea în pustia aceasta.
33. Copiii vostri vor rataci prin pustie patruzeci de ani si vor suferi pedeapsa pentru desfrânarea voastra, pâna vor cadea toate oasele voastre în pustie.
34. Dupa numarul celor patruzeci de zile, în care ati iscodit pamântul Canaan, veti purta pedeapsa pentru pacatele voastre patruzeci de ani, câte un an pentru fiecare zi, ca sa cunoasteti ce înseamna sa fiti parasiti de Mine.
35. Eu, Domnul, am grait! Si asa voi face cu toata obstea aceasta rea, care s-a ridicat împotriva Mea: în pustia aceasta vor pieri si vor muri toti!"
36. Si oamenii pe care-i trimisese Moise sa iscodeasca pamântul si care la întoarcere au întarâtat împotriva lui toata obstea aceasta, raspândind zvonuri rele despre tara aceea,
37. Au murit loviti înaintea Domnului, pentru ca au raspândit zvonurile despre tara aceea.
38. Numai Iosua, fiul lui Navi, si Caleb, fiul lui Iefone, au ramas vii dintre barbatii aceia care fusesera sa iscodeasca tara Canaan.
39. Cuvintele acestea le-a spus Moise înaintea tuturor fiilor lui Israel si poporul s-a întristat foarte tare.
40. Sculându-se ei deci dis-de-dimineata, s-au dus pe vârful muntelui, zicând: "Iata, ne ducem la locul acela de care ne-a grait Domnul, caci am gresit!"
41. Moise însa le-a zis: "Pentru ce calcati porunca Domnului? Nu veti izbuti.
42. Nu va duceti, caci Domnul nu este între voi si veti cadea înaintea vrajmasilor vostri;
43. Caci Amalecitii si Canaaneii sunt acolo înaintea voastra si veti cadea de sabie, pentru ca v-ati abatut de la Domnul si Domnul nu va fi cu voi".
44. Dar ei au îndraznit sa se urce pe vârful muntelui; iar chivotul legii Domnului si Moise n-au parasit tabara.
45. Atunci s-au suit Amalecitii si Canaaneii care traiau în muntele acela si i-au înfrânt si i-au gonit pâna la Horma si s-au întors în tabara.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 190

Voteaza:

Pedeapsa poporului pentru cârtire. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE