Sarpele de arama.

l. Auzind însa regele canaanean din Arad, care locuia la miazazi, ca Israel vine pe drumul dinspre Atarim, a intrat în lupta cu Israelitii si a luat pe unii din ei în robie.
2. Atunci a facut Israel fagaduinta Domnului si a zis: "De vei da pe poporul acesta în mâinile mele, îl voi nimici pe el si cetatile lui".
3.
Si a ascultat Domnul glasul lui Israel si a dat pe Canaanei în mâinile lui si el i-a nimicit pe ei si orasele lor si a pus locului aceluia numele: Horma, adica nimicire.
4. De la muntele Hor au apucat pe calea Marii Rosii, ca sa ocoleasca pamântul lui Edom, dar pe drum poporul a început sa-si piarda rabdarea.
5. Si graia poporul împotriva lui Dumnezeu si împotriva lui Moise, zicând: "La ce ne-ai scos din pamântul Egiptului, ca sa ne omori în pustiu, ca aici nu este nici pâine, nici apa si sufletul nostru s-a scârbit de aceasta hrana saracacioasa".
6. Atunci a trimis Domnul asupra poporului serpi veninosi, care muscau poporul, si a murit multime de popor din fiii lui Israel.
7. A venit deci poporul la Moise si a zis: "Am gresit, graind împotriva Domnului si împotriva ta; roaga-te Domnului, ca sa departeze serpii de la noi". Si s-a rugat Moise Domnului pentru popor.
8. Iar Domnul a zis catre Moise: "Fa-ti un sarpe de arama si-l pune pe un stâlp; si de va musca sarpele pe vreun om, tot cel muscat care se va uita la el va trai.
9. Si a facut Moise un sarpe de arama si l-a pus pe un stâlp; si când un sarpe musca vreun om, acesta privea la sarpele cel de arama si traia.
10. Sculându-se de acolo, fiii lui Israel au tabarât la Obot.
11. Iar dupa ce s-au ridicat si din Obot, au tabarât la Iie-Abarim, dincolo de pustiu, în fata Moabului, catre rasaritul soarelui.
12. De acolo s-au ridicat si au tabarât în valea Zared.
13. Ridicându-se apoi si de acolo, au tabarât dincolo de Arnon, în pustia care e afara din hotarele Amoreilor. Caci Arnonul este hotar între Moabiti si Amorei.
14. De aceea se si zice în "Cartea razboaielor Domnului":
15. Domnul a cuprins Vahebul cu curgerile sale navalnice si suvoaiele Arnonului si povârnisul curgerilor de apa care se întinde pâna la localitatea Ar si se opreste în hotarul Moabului.
16. De acolo s-au îndreptat spre Beer, fântâna despre care a zis Domnul lui Moise: "Aduna poporul si le voi da apa sa bea".
17. Atunci a cântat Israel la fântâna cântarea aceasta: "Laudati fântâna aceasta, cântati imne în cinstea ei!
18. Fântâna pe care principii au sapat-o, pe care mai-marii poporului au deschis-o cu sceptrul, cu toiegele lor!"
19. Din Beer au mers la Matana, de la Matana la Nahaliel, de la Nahaliel la Bamot;
20. Iar de la Bamot la valea din câmpia Moabului, pe vârful muntelui Fazga, în fata pustiului.
21. De acolo a trimis Moise soli la Sihon, regele Amoreilor, cu vesti de pace, ca sa i se spuna:
22. "Da-mi voie sa trec prin tara ta. Nu ne vom abate nici la ogorul tau, nici la via ta, nici apa din fântâna ta nu vom bea, ci vom trece de hotarele tale!"
23. Dar Sihon n-a îngaduit lui Israel sa treaca prin tara lui, ci si-a adunat tot poporul sau si a pasit împotriva lui Israel în pustie, înaintând pâna la Iahat, unde s-a luptat cu Israel.
24. Însa Israel l-a batut, macelarindu-l cu sabia, si i-a cuprins tara de la Arnon pâna la Iaboc, pâna la fiii lui Amon, caci hotarele Amonitilor erau întarite.
25. Luând toate cetatile acestea, Israel s-a asezat în cetatile Amoreilor: în Hesbon si în toate satele care tineau de el.
26. Caci Hesbonul era cetatea lui Sihon, regele Amoreilor. Acesta se luptase cu fostul rege al Amoreilor si-i luase din mâini toata tara Amoreilor de la Aroer pâna la Arnon.
27. De aceea si zic rapsozii în bataie de joc: "Veniti la Hesbon, ca sa se zideasca si sa se întareasca cetatea lui Sihon.
28. Ca a iesit foc din Hesbon si para de foc din cetatea lui Sihon si a mistuit Ar-Moabul si pe stapânii muntilor Arnonului.
29. Vai de tine, Moab! Esti pierdut, poporul lui Camos! Feciorii lui s-au risipit si fetele lui au ajuns roabe la Sihon, regele Amoreilor.
30. Tras-am asupra lor cu sageti. De la Hesbon pâna la Dibon tot este darâmat, am pustiit tot pâna la Nofa, care e aproape de Medeba".
31. Si asa s-a asezat Israel în toate cetatile Amoreilor.
32. De acolo a trimis Moise sa iscodeasca Iazerul, pe care l-a luat împreuna cu satele lui si a alungat pe Amoreii care locuiau acolo.
33. Si întorcându-se, a luat calea spre Vasan; iar Og, regele Vasanului, a iesit înaintea lor cu tot poporul sau, ca sa se razboiasca la Edrei.
34. Atunci a zis Domnul catre Moise: "Sa nu te temi de el, ca-l voi da în mâinile tale pe el si tot poporul lui si toata tara lui si vei face cu el cum ai facut cu Sihon, regele Amoreilor, care locuia în Hesbon".
35. Si l-a batut pe el, pe fiii lui, si pe tot poporul lui, de n-a lasat viu nici pe unul din ai lui, si a cuprins tara lui.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 278

Voteaza:

Sarpele de arama. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE