Valaam.

1. Purcezând apoi de acolo, fiii lui Israel au tabarât în sesurile Moabului, lânga Iordan, în fata Ierihonului.
2. Iar Balac, fiul lui Sefor, vazând toate câte facuse Israel Amoreilor,
3. S-a înfricosat foarte tare de poporul acesta, pentru ca era mult la numar, si s-au înspaimântat Moabitii de fiii lui Israel
4.
Si au zis catre capeteniile Madianitilor: "Poporul acesta manânca acum totul împrejurul nostru, cum manânca boul iarba câmpului". Balac însa, feciorul lui Sefor, era atunci regele Moabitilor.
5. Deci a trimis acesta soli la Valaam, fiul lui Beor, în Petor, care e asezat lânga râul Eufrat, în pamântul fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: "Iata a iesit un popor din Egipt si a acoperit fata pamântului si traieste lânga mine.
6. Vino deci si-mi blesteama poporul acesta, ca este mai tare decât mine, si atunci poate voi fi în stare sa-l bat si sa-l alung din tara. Eu stiu ca pe cine binecuvântezi tu acela este binecuvântat, si pe cine blestemi este blestemat".
7. S-au dus deci batrânii Moabitilor si batrânii Madianitilor cu mâinile pline de daruri pentru vraji; si ajungând la Valaam, i-au spus vorbele lui Balac.
8. Iar el le-a zis: "Ramâneti aici peste noapte si va voi da raspuns cum îmi va spune Domnul". Si au ramas capeteniile lui Moab la Valaam.
9. Atunci a venit Dumnezeu la Valaam si a zis: "Cine sunt oamenii aceia de la tine?"
10. Iar Valaam a zis catre Dumnezeu: "Balac, fiul lui Sefor, regele Moabului, i-a trimis la mine sa-mi spuna:
11. Iata a iesit din Egipt un popor si a acoperit fata pamântului si locuieste lânga mine; vino dar de mi-l blesteama, doar l-as putea birui si alunga din tara".
12. Dumnezeu însa a zis catre Valaam: "Sa nu te duci cu ei si sa nu blestemi pe poporul acela, ca este binecuvântat".
13. Dimineata s-a sculat Valaam si a zis catre batrânii lui Balac: "Duceti-va la stapânul vostru, ca nu ma lasa Dumnezeu sa merg cu voi".
14. Sculându-se deci, capeteniile Moabului au venit la Balac si i-au spus: "Valaam n-a vrut sa vina cu noi".
15. Atunci Balac a trimis alti soli mai multi si mai însemnati decât aceia.
16. Si venind acestia la Valaam, i-au zis: "Asa graieste Balac al lui Sefor: Nu te lepada a veni pâna la mine;
17. Ca îti voi da cinste mare si-ti voi face toate câte-mi vei zice; vino însa si-mi blesteama poporul acesta".
18. Iar Valaam a raspuns si a zis catre capeteniile lui Balac: "Chiar de mi-ar da Balac casa sa plina de argint si de aur, nu pot sa calc porunca Domnului Dumnezeului meu si sa fac ceva mic sau mare dupa placul meu.
19. Ramâneti însa acum si voi aici peste noapte si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul".
20. Atunci a venit Dumnezeu la Valaam noaptea si i-a zis: "Daca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala si te du cu ei; dar sa faci ceea ce-ti voi zice Eu!"
21. A doua zi s-a sculat Valaam, si-a pus samarul pe asina sa si s-a dus cu capeteniile Moabului.
22. Dar se aprinsese mânia lui Dumnezeu pentru ca s-a dus, iar îngerul Domnului s-a sculat, ca sa-l mustre pe cale.
23. Cum sedea el pe asina sa, însotit de doua slugi ale sale, a vazut asina pe îngerul Domnului, care statea în drum cu sabia ridicata în mâna, si s-a abatut din drum pe câmp; iar Valaam a batut asina cu toiagul sau, ca sa o întoarca la drum.
24. Dar îngerul Domnului a stat în drumul îngust între vii, unde de o parte si de alta era zid;
25. Si asina, vazând îngerul Domnului, s-a tras catre zid si a strâns piciorul lui Valaam în zid, si acesta iar a început s-o bata.
26. Îngerul Domnului însa a trecut iar si a stat la loc strâmt, unde nu era chip sa te abati nici la dreapta, nici la stânga.
27. Iar asina, vazând pe îngerul Domnului, s-a culcat sub Valaam. Atunci s-a mâniat Valaam si a început sa bata asina cu toiagul.
28. Dar Domnul a deschis gura asinei si aceasta a zis catre Valaam: "Ce ti-am facut eu, de ma bati acum pentru a treia oara?"
29. Si Valaam a zis catre asina: "Pentru ca ti-ai râs de mine; de as fi avut în mâna o sabie, te-as fi ucis aici pe loc".
30. Raspuns-a asina lui Valaam: "Au nu sunt eu asina ta, pe care ai umblat din tineretile tale si pâna în ziua aceasta? Avut-am oare deprinderea de a ma purta asa cu tine?" Si el a zis: "Nu!"
31. Atunci a deschis Domnul ochii lui Valaam si acesta a vazut pe îngerul Domnului, care statea în mijlocul drumului cu sabia ridicata în mâna, si s-a închinat si a cazut cu fata la pamânt.
32. Iar îngerul Domnului i-a zis: "De ce ai batut asina ta de trei ori? Eu am iesit sa te împiedic, deoarece calea ta nu este dreapta înaintea mea;
33. Si asina, vazându-ma pe mine, s-a întors de la mine de trei ori pâna acum; daca ea nu s-ar fi întors de Ia mine, eu te-as fi ucis pe tine, iar pe ea as fi lasat-o vie".
34. Zis-a Valaam catre îngerul Domnului: "Am pacatuit, pentru ca n-am stiut ca stai tu în drum înaintea mea. Deci, daca aceasta nu este placut în ochii tai, atunci ma voi întoarce".
35. Iar îngerul Domnului a zis catre Valaam: "Du-te cu oamenii acestia, dar sa graiesti ceea ce-ti voi spune eu!" si s-a dus Valaam cu capeteniile lui Balac.
36. Când a auzit Balac ca vine Valaam, a iesit în întâmpinarea lui în orasul moabit, care este lânga hotarul de la Arnon, chiar la hotar.
37. Si a zis Valaam catre Balac: "Iata acum am venit la tine. Dar pot eu, oare, sa-ti spun ceva?
38. Ce-mi va pune Dumnezeu în gura, aceea îti voi grai!"
39. Apoi s-a dus Valaam cu Balac si au mers la Kiriat-Hutot.
40. Atunci a junghiat Balac oi si boi si a trimis lui Valaam si capeteniilor ce erau cu el.
41. Iar a doua zi de dimineata, a luat Balac pe Valaam si l-a suit pe înaltimile lui Baal, ca sa-i arate de acolo o parte din popor.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 270

Voteaza:

Valaam. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE