Biserica Sfantul Nicolae din Myra

Biserica Sfantul Nicolae din Myra Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae din Myra

Biserica Sfantului Nicolae din Myra se afla la 2 kilometri distanta de orasul Demre, din provincia turceasca Antalia. Prima biserica ridicata in cinstea Sfantului Nicolae in orasul Myra a fost intemeiata in secolul al VI-lea. Locul de ridicare al bisericii a fost ales in functie de mormantul Sfantului Nicolae (deasupra lui) - lucru sustinut de majoritatea cercetatarilor.

Biserica actuala dateaza in mare parte din secolul al VIII-lea. Aceasta a fost restaurata in anul 1042, sub patronajul imparatului Constantin X, o manastire fiind adaugata acesteia in acelasi timp, sau la scurt timp dupa aceasta. Manastirea a fost ridicata-adaugata dupa atacurile arabilor din secolul al XI-lea.

Sfantul Nicolae a fost un episcop foarte popular al Myrei secolului al IV-lea, nascut in Patara, intre anii 260 si 280, fiind cunoscut in special pentru minunile si blandetea sa. Parintii sai au murit de boala, lasandu-l pe tanarul Nicolar cu o mare avere.

Se spune ca Sfantul Nicolae a fost aruncat in inchisoare de catre imparatul bizantin Diocletian, probabil participand si la Sinodul de la Niceea. De asemenea, Sfantul Nicolae a mijlocit la imparatul Constantin pentru o reducere de taxe in localitatea Myra, cerinta ce a fost realizata de imparat. Sfantul a mai daramat, impreuna cu multi altii, templul renumitei Artemis din Myra. A murit in anul 342, la dara de 6 decembrie.

 

Sfantul Nicolae este cunoscut si multumita activitatii sale caritabile si de intr-ajutorare a saracilor. Se cunosc relatarile in care acesta lasa pungi cu galbeni fetelor sarace care nu aveau posibilitatea realizarii unei nunti si ajungeau in pragul desfraului. Mai multe legende bazate pe bunatatea si iubirea sa au dus la aparitia lui Mos Craciun, cum este considerat Sfantul Nicolae.

 

In anul 1863, tarul Alexandru II al Rusiei a cumparat cladirea si a inceput sa o restaureze, insa lucrarea sa nu a ajuns la un final. In anul 1963, lateralele de est si sud ale bisericii au fost escavate, iar in 1968 locul inmormantarii Sfantului Nicolae a fost aceperit cu un acoperis.

Un sarcofag din marmura, de provenienta greceasca, a fost achizitionat pentru ingroparea Sfantului Nicolae, insa moastele acestuia au fost furate in anul 1087 de catre comerciantii din Bari, fiind acum tinute in catedrala orasului. Furtul a avut loc in timpul confuziei si panicii realizate de invazia turcilor selgiucizi. Catedrala din Bari a devenit imediat un mare loc de pelerinaj. Moastele sfantului Nicolae sunt izvoratoare de mir, fiind renumite pentru minunile savarsite de-a lungul timpului.

Podeaua bisericii prezinta un bogat mozaic din marmura colorata.

 

Peretii acesteia mai pastreaza inca urme din pictura originala. Restaurarea picturii a avut loc intre anii 2000 - 2005. Biserica din Myra, Demre, pastreaza un model rar de tron bizantin (scaun episcopal). Biserica din Myra a fost un punct central al pelerinajelor vremii, al celor din regiune si nu numai, lucru ce a ramas valabil chiar si dupa furtul moastelor Sfantului Nicolae de catre italieni, in anul 1087.

  

In anul 1982, atat biserica, cat si imprejurimile acesteia, au fost clasata ca sit arheologic de gradul I, fiind catalogata, de catre specialisti, ca cea de a treia structura bizantina din Anatolia, din punct de vedere al importantei acesteia.

Teodor Danalache

 

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 42247

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Myra 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Vasa NastaPostat la 2011-12-05 21:22

    Parinte Ierarh Nicolae roaga pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos pentru noi pacatosii Vasilica si Viorel sa ne trimita cele de folos sufletelor noastre ! Amin.

  • Vasa NastaPostat la 2010-12-06 17:49

    Sfantul Ierarh Nicolae sa ne binecuvantze viata, sufletul, mintea si cugetul nostru ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE