Manastirea Ponor

Manastirea Ponor Mareste imaginea.

Manastirea Ponor este situata la o altitudine de peste 1300 m, in extravilanul comunei Ponor, in partea central-nordica a judetului Alba, la o distanta de aproximativ 40 km de Aiud - orasul cel mai apropiat. Satul Ponor, atestat documentar pentru prima data in anul 1648, este asezat in Muntii Trascaului, prezentand un relief specific de munte dezvoltat pe calcare si flis. Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei si faunei precum si caracteristicile climatice il fac atractiv din punct de vedere turistic.

Manastirea Ponor este de monahi si il are ca staret pe parintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al lui Paisie Olaru de la Sihla, format in curentul duhovnicesc de la Sihastria, manastirea sa de metanie, parintele Irineu, intre anii 1990 - 2000, avea sa se nevoiasca la Schitul Prodromu din Sfantul Munte Athos.

Muntii Apuseni - Muntii Trascaului

Din cauza unor probleme de sanatate, s-a reintors in tara, la Manastirea Antim din Bucuresti, unde l-a ingrijit pe parintele Sofian Boghiu, in ultimii doi ani de viata ai acestuia. In Bucuresti, este iubit si respectat, iar plecarea lui a produs o nesfarsita tristete printre cei care il cunosc si il pretuiesc.

Dupa ce Comisia tehnica judeteana de amenajare a teritoriului, urbanism si lucrari publice din cadrul Consiliului Judetean Alba a aprobat documentatia pentru construirea manastirii si cu binecuvantarea IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, in anul 2002, au inceput lucrarile pentru ridicarea manastirii. Lacasul de cult are hramurile “Inaltarea Domnului” si “Sfantul Ierarh Nectarie”.

Manastirea Ponor

Ansamblul monahal are forma unei cetati, in centru sa fiind amplasata biserica. Complexul va cuprinde si un paraclis, o bucatarie, ateliere la parter si chilii la mansarda. Accesul in incinta se va realiza printr-un drum de legatura cu viitorul drum modernizat Ponor-Salciua. Drumul de legatura va avea lungimea de 4,75 km, acesta urmând sa fie modernizat de constructorii manastirii. 

"La Manastirea Ponor, randuiala vietii monahale este mai aspra. Se mananca odata pe zi (la ora 3 pm), niciodata carne (nici peste), iar lunea, miercurea, vinerea si sambata seara, se face priveghere de toata noaptea. Adica dupa vecernia mica de la ora 17, urmeaza program de odihna pana la 22.30 cand incepe privegherea ce dureaza pana dimineata pe la 7-8. In restul zilelor, se savarsesc Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Sfanta Liturghie, parastas, incepand cu ora 3 noaptea. Principalele activitati ale calugarilor sunt rugaciunea si cateva ascultari simple.

Manastirea Ponor

La cativa kilometri mai jos, exista si o manastire de maici - sora cu cea din varful dealului - unde se bucura de povatuirea parintelui Irineu 16 maicute si surori. Programul acesteia este identic cu singura deosebire ca privegherile se fac in celelalte zile ale saptamanii: adica duminica, marti si joi, sambata fiind comuna celor doua".

Cele doua manastiri vor avea o randuiala speciala in sensul ca la manastirea de calugari vor avea acces doar barbatii, iar la manastirea de maici vor putea intra doar femeile. Aceasta randuiala va intra in vigoare odata cu finalizarea lucrarilor.

Manastirea Ponor

"Un parinte de la manastirea de calugari spunea: chiar daca randuiala este mai aspra, ea aduce extraordinare roade duhovnicesti pentru cei care o urmeaza cu ravna, iar faptul ca putem vietui langa un staret purtator de Dumnezeu, precum Parintele Irineu, covarseste de mii de ori orice greutate, de orice natura ar fi. Nu am cuvinte sa multumesc Domnului pentru binecuvantarea de a fi ajuns langa parintele Irineu".


Pentru mai multe imagini vizitati:  Galeria Foto - Manastirea Ponor

 Ascultati:  Parintele Irineu Curtescu: Despre cum sufereau martirii

Pe aceeaşi temă

27 Septembrie 2012

Vizualizari: 99494

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (6)

 • elvira andreiPostat la 2013-11-18 22:10

  Am fost la manastirea Ponor; mergeti fratilor si surorilor, este ceva unic, din ceea ce am vazut in multele pelerinaje,pe care mi le-a daruit Dumnezeu! Peisajul este de vis,muntii Trascaului parca sunt deasupra Romaniei si a lumii, iar randuiala manastirii, te lasa fara grai.

 • Adrian beleanPostat la 2013-11-06 16:53

  As vrea sa stiu daca la aceasta manastire se afla si moastele Sfantului Nectaria. Multumesc !

 • VICTOR HerghelegiuPostat la 2011-05-29 11:44

  EU AM LUCRAT LA MANASTIREA PONOR SI CUNOSC TOTI CALUGARII DE ACOLO, CAT DESPRE PARINTELE IRINEU VREAU SA SPUN CA ESTE UN MARE OM, AM SA MA INTORC POATE ANUL ACESTA IMPREUNA CU FAMILIA LA MANASTIREA PONOR PENTRU A MA RUGA, SUNT NISTE PEISAJE SUPERBE.

 • marian gruianuPostat la 2011-04-10 20:19

  Multumesc Bunului Dumnezeu ca in pofida nevredniciei si nimicniciei mele, a ingaduit mangaierea de a-l cunoaste, a-l asculta si a-i vorbi Parintelui Irineu. Mare este Dumnezeu!Am fost la MANASTIREA PONOR de vro 4 ori la munca cu un cumnat

 • Isabela CorlateanuPostat la 2011-01-02 08:22

  Cum se poate intra in legatura cu Parintele Irineu? Exista vreo adresa exacta unde parintele primeste corespondenta, deoarece am multe sa ii scriu ca sa primesc povete si sunt sigura cu nu doar eu, ci mii de oameni doresc povetele preotului plin de har. Va rog mult sa ma ajutati in aceasta privinta. Va multumesc.E foarte important.

 • Laura Andreea BaraPostat la 2009-09-15 03:30

  Atat de tare mi-am dorit sa gasesc scris pe site-uri cretin-ortodoxe despre Manastirea Ponor. Acum ceva timp era doar in proiect... Multumesc!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE