Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Prooroc Anania; Sf.Muc. Filit si Lidia

 

 

Pomenirea Sfintei Mucenite Matroana din Tesalonic

 

Sfanta Matroana a fost slujnica la o evreica, anume Pavtila, femeia voievodului Tesalonicului. Din tinerete, fiind invatata in credinta crestineasca, stapana ei o silea la reaua credinta iudaica. Si, fiindca ea nu se supunea, o chinuia foarte rau, batand-o adeseori. Insa Matroana pe toate le rabda cu osardie pentru Hristos si la biserica se ducea intr-ascuns. Intr-una din zile, instiintandu-se Pavtila ca Matroana a fost la biserica crestineasca, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastra, ci te-ai dus la biserica crestineasca?" Raspuns-a fericita Matroana cu indrazneala: "De vreme ce Dumnezeu este in biserica crestineasca, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu ma duc la sinagoga, ci la biserica".

   

Atunci Pavtila, si mai mult maniindu-se, a batut-o fara crutare si intr-o camara intunecoasa a inchis-o legata. Iar a doua zi a fost gasita sfanta dezlegata din legaturi cu dumnezeiasca putere, preamarind pe Hristos. Dar stapana ei iarasi a batut-o cu vine crude, pana la sange si, mai tare legand-o, a inchis-o iarasi in camara aceea si usa a pecetluit-o, ca sa nu intre cineva sa-i faca vreo usurare. Si a petrecut sfanta in acea inchisoare fara hrana si bautura patru zile, intarind-o Dumnezeu. Dupa aceasta Pavtila, dezlegand pecetea aceea si deschizand usa, a gasit-o iarasi dezlegata din legaturi si stand la rugaciune. Deci, fierband de manie, a batut-o cu bete groase si, abia sufland, a inchis-o in aceeasi inchisoare unde s-a si sfarsit sfanta, dandu-si sufletul lui Dumnezeu. Trupul ei l-a aruncat acea rea femeie de pe zid, pentru ca erau inalte casele acelea. Crestinii, luand mult chinuitul trup al Sfintei Mucenite Matroana, l-au ingropat cu cinste.

   

Mai pe urma Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserica in numele sfintei, iar cinstitele ei moaste le-a pus intr-insa. Iar pe Pavtila, dupa vrednicie, degraba a ajuns-o judecata lui Dumnezeu, pentru ca de pe inaltimea zidului, de unde a aruncat jos trupul Sfintei Matroana, ea singura, alunecand, a cazut si, murind rau, si-a lepadat ticalosul ei suflet.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 5334

Voteaza:

Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Prooroc Anania; Sf.Muc. Filit si Lidia 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-03-27 15:00

    Sfanta mucenitia Matroana cate ai suferit si indurat pentru dragostea ta cea fierbinte fata de catre Dumnezeu si dreapta credinta,te rog roaga pe Bunul Dumnezeu sa ne intareasca si pe noi pacatosii in credinta cea dreapta si sa ierte pacatele noastre,atat pentru cei vii cat si pentru cei raposati.Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE