Sfantul Apostol Codrat; Sfantul Prooroc Iona

Sfantul Apostol Codrat; Sfantul Prooroc Iona Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Codrat

Sfantul Apostol Codrat, fiind om in varsta si invatat, a trait pe vremea imparatilor Traian (98-117) si Adrian (117-138) si fusese ucenic al Apostolilor Domnului. Dupa traditia Bisericii, el a propovaduit Evanghelia in multe locuri, dar, cu deosebire, in Magnezia si la Atena, unde a fost si episcop. Ca, precum steaua magilor de la rasarit, asa si el a aratat popoarelor calea cea dreapta a credintei, surpand jertfele paganesti si inchinarea la idoli si aducand pe multi din intunericul paganatatii la lumina cunostintei lui Dumnezeu si la credinta lui Hristos.

Dar, intunericul uraste totdeauna lumina. Drept aceea, si inchinatorii idolilor gonira pe Sfantul Apostol Codrat de la turma sa din Atena, improscandu-l mai intai cu pietre, ca pe un alt Stefan, dar Sfantul a fost pazit viu, cu darul lui Hristos. Fiind prins, apoi, de slujitorii imparatului Adrian, a fost supus la felurite alte chinuri, pana ce, sfarsit de puteri, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, primind de la Hristos cununa mucenicilor.

Sfantul Profet Iona si Sfantul Apostol Codrat

Sfantul Profet Iona

Sfantul Iona a fost un profet care a fost inghitit de catre peste mare. El este personajul principal si autorul probabil al Cartii lui Iona. Apartine grupului de doisprezece profeti mici. In Vechiul Testament, istoria lui Iona poate fi gasita in "Cartea lui Iona". De asemenea se face referire la el in Cartea a doua a Regilor (14, 25), in Evanghelia dupa Matei (12, 38-41) si Evanghelia dupa Luca (11, 29-32).

Conform „Cartii lui Iona”, el a fost fiul lui Amitai. Dumnezeu ii comanda lui Iona sa prezica in orasul Ninive. Nevrand sa mearga, Iona incearca sa evite comanda Dumnezeului ducandu-se la Iope si apoi plecand la Tarsis. Incepe furtuna mare.

Marinarii descopera repede ca furtuna nu este una obisnuita si a aparut din cauza nesupunerii lui Iona in fata Domnului. Iona admite aceasta si spune ca furtuna se va sfarsi atunci cand marinarii ii vor arunca peste bord. Marinarii incearca sa navigheze vasul la coasta dar, neputand, se simt fortati sa il arunce pe Iona. Cand Iona se afla in apa, marea se calmeaza. In pantecele chitului (peste mare) Iona sta trei zile, preinchipuind cele trei zile in care Hristos a stat in mormant. Dupa trei zile, el se hotaraste sa asculte pe Domnul, iar pestele il aduce la mal.

El predica in cetatea Ninive, cetatea se pocaieste, iar el asculta pe Domnul.

Sfantul Profet Iona - Icoana Sinaxar

25 Septembrie 2009

Vizualizari: 4303

Voteaza:

Sfantul Apostol Codrat; Sfantul Prooroc Iona 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE