Mosii de vara - Pomenirea mortilor

Mosii de vara - Pomenirea mortilor Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa a consacrat pentru pomenirea generala a mortilor o zi liturgica pe saptamana, si anume sambata. Insa, doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt consacrate in chip special, in toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatoarei Judecati - Mosii de iarna) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor - Mosii de vara).

In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor sau "Mosii" de vara), Biserica se roaga pentru toti cei trecuti la cele vesnice, ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in ziua urmatoare.

Citeste mai mult despre sarbatoarea Mosii de vara - Pomenirea mortilor.

Sfantul Mucenic Vasilisc

Sfantul Mucenic Vasilisc a trait in timpul imparatului Maximian (286-305) si a fost nepotul Sfantului Mucenic Teodor Tiron. Sfantul Vasilisc a fost torturat impreuna cu mucenicii Eutropie si Cleonic. Dupa ce acestia doi au fost rastigniti si dupa ce au murit, Vasilisc a fost aruncat din nou in temnita.

In Comane, Sfantului Vasilisc i s-a cerut sa jertfeasca lui Apolon. Sfantul, prin rugaciune a facut sa se pogoare foc din cer, foc ce a mistuit templul si statuia idolului Apolon.

In urma acestei minuni, guvernatorul a poruncit ca mucenicul sa fie omorat prin decapitare. In momentul in care a dat porunca, a innebunit. In nebunia lui, el s-a dus la esafodul pe care fusese taiat Vasilisc, a gasit in tarana sangele inchegat al mucenicului, l-a luat, si l-a pus sub centura cu care era incins si s-a vindecat pe loc. Venindu-si in simtiri, el a primit Sfantul Botez.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic (Constantinopol 381);
- Sfantului Mucenic Marcel;
- Sfantului Ioan Vladimir, cneazul Serbiei;
- Sfantului Mucenic Codru;
- Sfintei Mucenite Sofia si a Sfantului Sfintit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mihail Marturisitorul, episcopul Sinadei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

29 Mai 2017

Vizualizari: 5786

Voteaza:

Mosii de vara - Pomenirea mortilor 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mosii de vara

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE