PUTEREA DUHOVNICULUI. (DUHOVNICUL ESTE CHIVERNISITORUL POCAINTEI DUPA CHIBZUINTA SA) - 3 Ioan Ajunatorul

loan Ajunatorul zice Eu socotesc ca celor care judeca drept nu li se pare ca scurtarea de catre noi a timpului de pocainta nu este o parere salvatoare, deoarece nici Parintele Vasile cel Mare si nici cei ce mai vechi dumnezeiesti Parinti ai nostri nu au stabilit pentru cei ce pacatuiesc vreo ajunare, sau priveghere, sau numar de plecari de genunchi, fara numai indepartarea de la Sfanta impartasanie. Noi am socotit ca in privinta celor care se pocaiesc cu adevarat si cu sarguinta isi chinuiesc trupul cu disciplina aspra si cu intelepciune isi schimba viata, contrabalansand rautatea anterioara dupa masura infrangerii, sa masuram si scurtarea timpului de pocainta. De pilda, daca cineva ar primi sa nu bea vin in anumite zile, am judeca sa-l iertam si noi un an din epitimia hotarata de catre Parinti, pentru greseala lui. Asijderea, daca ar fagadui retinerea de la carne pana la un timp, am socotit sa-i taiem alt an, iar daca de la branza si de la oua, sau peste, sau de la unt-delemn, si astfel pentru fiecare retinere de acest fel sa-i iertam un an. Tot astfel sa procedam daca acela va voi sa imblanzeasca pe Dumnezeu prin imbelsugatele plecari de genunchi; si mai ales de va arata ravna si hotarare nestramutata pentru milostenie.
Iar daca cineva dupa pacatuire s-a dedat vietii de Dumnezeu iubitoare si singuratice, am socotit ca este bine sa dobandeasca iertare inca si mai scurta, ca prin acest fel de vietuire sa razbune in viitor patima respectiva in cursul vietii.

15 Mai 2009

Vizualizari: 381

Voteaza:

PUTEREA DUHOVNICULUI. (DUHOVNICUL ESTE CHIVERNISITORUL POCAINTEI DUPA CHIBZUINTA SA) - 3 Ioan Ajunatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE