CU CE DREPT TE AMESTECI IN VIATA MEA?

Dupa vizitele mele in Sfantul Munte am simtit o oarecare putere nevazuta, nedeslusita, actionand asupra evenimentelor vietii mele. Trebuie spus ca revenisem foarte rapid la vechiul meu stil de viata. in acelasi fel traiau pe atunci si toti prietenii mei.

Dar, mai nou, am observat o... nereusita, sa zicem, in relatiile mele cu femeile si in general in toate preocuparile mele cu implicatii sexuale. Ori de cate ori mergeam sa fac un lucru pe care invatatura crestina il considera "pacat", intampinam - in chip cu totul inedit -dificultati nemaiintalnite. Aceasta mi s-a intamplat de foarte multe ori si pentru o lunga perioada de timp.

Desi cel mai logic ar fi fost sa atribui acest fapt interventiei parintelui Paisie, eu simteam inlauntrul sufletului meu ca responsabil era si parintele A., ieromonahul cu care discutasem. M-am apucat deci si i-am scris o scrisoare. "Nu stiu ce faci anume, dar indiferent ce tot faci - inceteaza. N-ai dreptul sa te amesteci in viata mea!". Acestea si altele asemenea i-am scris.

Ce se intamplase? Mi-a explicat insusi parintele A. mai tarziu: "In acea vreme eram proaspat hirotonit preot. Harul preotiei se pogorase asupra mea. Te pomeneam la rugaciunile fiecarei liturghii pe care o slujeam". Radea! "Sunt oameni care ne cer insistent sa ne rugam pentru ei, sa-i pomenim la liturghii, iar tu mai aveai putin si ne bateai", mi-a zis.

Atunci am inceput sa banuiesc ca in spatele acestora se afla insusi Hristos. Tot atunci am inceput sa constientizez si faptul ca parintele Paisie era luminat de Dumnezeu, iar puterea pe care o avea era de la Hristos, si nu de la sine insusi.

Mai tarziu, cand l-am intrebat despre toate acestea, mi-a spus: "Eu, fiul meu, sunt un om simplu. Eu ma rog lui Hristos, si El lucreaza. Daca m-ar parasi Harul Lui, poate ca as ajunge cine stie ce vagabond prin Omonia".

De altfel, insusi Hristos spune in Evanghelie: Adevarat, adevarat zic voua: cel ce crede in Mine va face si el lucrarile pe care le fac Eu, si mai mari decat acestea va face (Ioan 14, 12), si fara Mine nu puteti face nimic (Ioanl5, 5).

Carti Ortodoxe

Cuprins