LAMURIRE

Nu voiam sa cad prada amagirii inca o data in viata mea. Cu toate evenimentele minunate pe care le traversasem alaturi de parintele Paisie, ma indoiam de el. Nu credeam totusi in explicatiile pe care le dadea. Era posibil ca el sa vada lucrurile intr-o maniera strict personala, iar realitatea sa-1 depaseasca. Nu excludeam posibilitatea ca el sa detina numai o parte a adevarului, si sa existe si alte parti de adevar in alte sisteme de gandire si in alte religii. Poate ca ma lasam influentat prea mult de puternica sa personalitate, de mediul Sfantului Munte in general. Daca m-as fi indepartat, daca mi-as fi impus o oarecare distanta, poate ca as fi privit lucrurile in mod diferit.

Am hotarat, asadar, sa ofer sanse egale si yoghinilor hindusi. ii cunoscusem, desigur, inainte de a-1 intalni pe parintele Paisie, dar nu mersesem niciodata in India, in "epicentrul" religiei lor. Am decis, prin urmare, sa plec si sa traiesc impreuna cu ei, sa ma amestec printre ei, sa-mi deschid sufletul dinaintea lor, asa cum procedasem si in cazul monahilor ortodocsi.

Pentru a evita orice fel de influenta din afara si a-mi pastra nealterata echidistanta, am scos simbolic de la gat cruciulita pe care o facuse cu mainile sale parintele Paisie si am plecat in India animat de cele mai bune si mai sincere intentii. in realitate, credeam ca yoga mi se potriveste mai bine. Socoteam ca si acesta este un drum catre Dumnezeu. Am trait asadar in India luni de zile in diverse ashramuri, impreuna cu swami si gurusi.

In felul acesta, am ajuns sa acumulez experiente din amandoua partile. Le-am putut compara calitatea si provenienta. A avut loc o adevarata confruntare in sufletul meu.

A fost oare lipsita de pericole aceasta atitudine a mea? Nu, ci dimpotriva, m-am primejduit mult. N-am putut razbi cu puterile mele. Am fost ajutat, sau mai degraba salvat, prin interventiile lui Dumnezeu, Care, dincolo de problemele mele duhovnicesti, mi-a rezolvat si multe dificultati practice ale vietii de zi cu zi.

Daca nu m-ar fi ajutat Dumnezeu, m-as fi distrus in intregime.

Carti Ortodoxe

Cuprins