REFERINTA BIOGRAFICA

Batranul Paisie, pe numele de mirean Arsenie Eznepidis, se tragea dintr-o familie din Farasa Capadociei. Dupa razboiul cu turcii din 1922, intocmai ca si celelalte doua milioane de greci care isi paraseau caminele stramosesti la capatul a 2.500 de ani de prezenta continua, pentru a se salva de la un nou genocid, familia lui s-a stabilit in cele din urma in Konita Epirului, unde batranul si-a petrecut anii copilariei.

A fost botezat de Sfantul Arsenie Capadocianul, care a si profetit ca pruncul va deveni calugar. Familia sa pastra adanca traditie religioasa a Capadociei, care a dat atat de multi si de mari sfinti Bisericii Ortodoxe. In acest climat a crescut parintele Paisie.

Si-a manifestat de mic dorinta pentru viata monahala. in cele din urma, la varsta de 30 de ani, a ajuns monah. S-a nevoit in Sfanta Manastire Stomiu (Pind), in pustia Sinaiului (Egipt), dar mai ales in Sfantul Munte -unde a petrecut cea mai indelungata perioada a vietii sale. Viata sa monahala este comparabila cu cea a vechilor asceti.

Traia singur intr-o chilie, in padure. Era foarte sarac in cele materiale, foarte simplu si bland in felul de a fi. Nimic nu era fals in el, dupa cum nimic strident. Din inima lui se revarsa iubire catre toti.

Dobandise inca din timpul vietii o faima uriasa, fara ca vreun ziar, vreo emisiune radiofonica sau televizata sa se refere vreodata la el. Faima lui s-a transmis din gura in gura. Sute de oameni marturisesc in scris cum au primit binefaceri prin puterea sa facatoare de minuni. S-au tiparit carti cu minunile pe care le-a savarsit. Avea renume de sfant inca din timpul vietii. intr-o zi obisnuita il vizitau la chilie o suta-doua de oameni, pentru a-i primi sfatul.

Cand iesea din Sfantul Munte, veneau mii de oameni sa primeasca binecuvantarea lui. Mii de persoane asteptau la rand, pana in zori, pentru a lua binecuvantare si a vorbi un minut-doua cu el. in acest foarte scurt rastimp, multi primeau dezlegare tuturor problemelor lor; alteori, acest lucru se petrecea mai tarziu, prin rugaciunile batranului.

Le-a fost calauzitor multora, mari si mici, insemnati si neinsemnati. I-a ajutat pe foarte multi in sporirea lor duhovniceasca. A facut bine in felurite chipuri oamenilor timpului nostru.

Prin viata lui sfanta si prin puterea sa facatoare de minuni, a descoperit in ochii oamenilor lumina lui Hristos si puterea lui Dumnezeu. in felul acesta ii indemna spre sporirea duhovniceasca. S-a spus adesea despre acest mare Staret ca a fost un dar al lui Dumnezeu catre oamenii epocii noastre.

A murit la 12 iulie 1994, fiind inmormantat la sihastria de maici a Sfantului Ioan Teologul, la Suroti.

Mormantul sau a devenit loc de inchinaciune si izvor de tamaduiri, batranul continuand sa faca minuni si dupa adormirea sa.

"Sufletul care s-a legat strans cu virtutea se aseamana izvorului care se revarsa continuu; apa lui este curata, linistita, dulce, imbelsugata, buna, nevatamatoare".(Epictet)

Carti Ortodoxe

Cuprins