VIATA ARMONIOASA SAU TEHNICA INSELARII

Una din liniile directoare ale prozelitismului hindus in spatiul crestin este producerea si cultivarea confuziei in mintile oamenilor. Se atenteaza astfel la insasi capacitatea de gandire critica a individului, pentru a-l face infinit mai usor de cucerit. In instrumentarul acestei strategii misionare se inscrie si practica substituirii continutului cuvintelor. Sa recurgem la un exemplu sugestiv: cuvantul "Hristos". Sensul pe care il are acest cuvant pentru civilizatia crestina este: persoana istorica concreta care a activat in regiunea Palestinei (actualul Israel) in urma cu aproximativ 2000 de ani; ca Fiu al lui Dumnezeu, a propovaduit o seama de adevaruri de credinta, dobandind multi discipoli si intemeind Biserica. Atunci cand un crestin spune "Ma rog lui Hristos", intelege ca se adreseaza unei persoane concrete, unice, pe care o crede si o marturiseste ca fiind intruparea Persoanei A Doua a Sfintei Treimi.

Iata acum o mostra de pervertire a sensului acestei notiuni:

Gurusii care intra in contact cu lumea crestina au ajuns sa pretinda ca termenul "Hristos" desemneaza un plan superior al constiintei umane, ceea ce inseamna ca orice om poate evolua spiritual pana la gradul echivalent cu accederea la acest plan, devenind si el prin aceasta Hristos! Astfel, cand un dascal oriental spune "Ma rog lui Hristos", intelege ca se straduieste sa atinga acest plan superior al constiintei si sa devina, fie si pentru putin timp, Hristos.

Evident ca intre acest concept de "Hristos" si Hristos al Evangheliei nu se poate stabili nici cea mai vaga asemanare. insa lucrul acesta nu numai ca este trecut sub tacere, ci se pretinde cu obstinatie tocmai contrariul. De ce recurg maestrii hindusi la un astfel de artificiu? Explicatia este foarte simpla: pentru ca intr-o tara cu o puternica traditie crestina, cu atat mai mult intr-o tara ortodoxa, le-ar fi considerabil mai greu sa convinga ca personaje precum Indra, Kali, Shiva, Vishnu, Krishna sau Brahman sunt... dumnezei! Pana si un crestin nepracticant si peste masura de ignorant va ezita in prima instanta sa se inchine miilor de zeitati idolatre ale panteonului hindus. Ceea ce i se cere este mult prea exotic si nefamiliar. Prin urmare, propagatorii invataturilor orientale se vad nevoiti sa recurga la tactica drumului ocolit si in trepte. Ei se camufleaza in spatele unor masti care ne sunt familiare. Astfel, ne vor vorbi despre "psihologie aplicata". Ne vor propune o "alimentatie corecta". Ne vor imbia cu "exercitii de gimnastica" ("yoga pentru sanatate si frumusete"). Ne vor recomanda "metode" si "tehnici" pentru combaterea angoasei, a nervozitatii, a stresului si a fobiilor. Ne vor sugera, in cadrul unor conferinte si seminarii, modalitati de a rezolva orice problema cu care ne confruntam zilnic, inclusiv problema singuratatii.

In acest fel, incetul cu incetul, ne vor transforma in discipoli ai lor, ne vor convinge sa adoptam stilul de viata si modul de gandire indian, ne vor exploata economic, percepandu-ne cotizatii lunare sau cel putin taxe pentru "intelepciunea" care se imparte la conferintele organizate de ei, ne vor familiariza in cele din urma pe de-a-ntregul cu hinduismul. Aceasta este de fapt marea lor miza si principalul lor scop. Pentru ca acesti oameni nu sunt nici filosofi, nici difuzori de stiinta, nici psihologi, nici medici. Acesti oameni sunt hindusi, misionari ai unei idolatrii exotice. Mai mult decat atat, ei urmaresc sa se propovaduiasca si pe ei insisi ca dumnezei.

Sa ne amintim de Sai Baba, gurul indian care se prezinta pe sine ca fiind Dumnezeu, infinit superior lui Buddha, lui Mahomed sau lui Hristos. Iata ce spune Sai Baba despre el insusi: "Prostii nu ma cunosc, cand locuiesc in trup omenesc! Ignora firea mea superioara, caci Domn Preainalt sunt Eu al tuturor fiintelor..." (extras din periodicul miscarii Satya Sai Baba, "Pacea Suprema -Prashanti Vahini", Atena 1997, p. 5). Liderul miscarii Viata Armonioasa din Grecia, americanul Bob Nazemy, adresandu-se unor discipoli avansati, a spus despre Sai Baba: "El este prezent pretutindeni, atotstiutor si atotputernic Dumnezeu, care se afla intotdeauna impreuna cu noi, in toate ceasurile si in toate partile lumii" (B. Nazemy, "Te rog, Baba, da-mi ascultare", p. 1, Articole din ziare si periodice, Ed. a Ii-a, Ilianthos).

Toti gurusii respira aceeasi mandrie demonica. Babaji era "invatatorul invatatorilor" si "Dumnezeu intrupat". In 1984, un ucenic de-al lui a devenit... Hristos! A slujit chiar "Cina cea de taina" in ashramul sau, iar apoi a plecat, fara sa-l mai revada cineva vreodata. Concluzia implicita era ca Babaji i-a fost superior lui Hristos...

Maharadji se prezinta ca noul "Mesia", "Hristosul epocii contemporane", "Domnul tuturor yoghinilor", "Spirit preainalt si atotvenerat", fara de care "totul s-ar distruge".

Satyananda a declarat ca gurul este superior lui Dumnezeu. Rajneesh a confirmat explicit aceeasi afirmatie. Amandoi primesc si dupa moarte adorare din partea ucenicilor. Lista unor astfel de personaje poate continua la nesfarsit.

Ce s-ar putea adauga? De-a lungul sutelor de ani, toti marii asceti crestini au spus ca mandria conduce la nebunie. Ea il rupe pe om de realitate in aceasta viata, si il sorteste mortii duhovnicesti in vesnicie. Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har (Iac. 4, 6).

Urmarea caii unor asemenea "mentori" inseamna asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putinta. Se porneste treptat, desigur, de la elemente superficiale sau cu un grad mai mic de insemnatate (alimentatie, exercitii de gimnastica), pentru a se ajunge la altele mai profunde (psihologie, comportament, analiza sinelui) si, in cele din urma, la probleme de credinta (inviere sau metempsihoza, Biserica sau ashram, Hristos sau Sai Baba) in care miza este omul intreg, si nu doar o ipostaza oarecare a vietii sale. in final, omul isi pericliteaza extrem de grav, si poate ireversibil, atat viata trecatoare de acum, cat si soarta sa in vesnicie. Pentru ca scopul si menirea omului este viata vesnica! Nimic mai putin! Fie o va dobandi, in Iisus Hristos, fie o va pierde, lasandu-se amagit de minciuni seducatoare. Dar sa-L auzim pe Hristos Cel Adevarat graind prin Evanghelie:

-Iisus a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac (Ioan 11,25-26).

-Iisus a zis: Eu sunt Lumina lumii; cel ce imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii (Ioan 8, 12).

-Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3, 16).

-Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi (Marcu 16, 16).

Pentru a ne ocroti si a ne feri de amagire, Hristos ne avertizeaza cu 2000 de ani mai inainte ca vor aparea in lume oameni vicleni care se vor prezenta drept "hristosi" si chiar vor savarsi minuni diavolesti cu scopul de a-i insela inclusiv pe cei alesi:

Vedeti sa nu va amageasca cineva. Caci multi vor veni in numele Meu, zicand: Eu sunt Hristos, si pe multi ii vor amagi... Atunci, de va va zice cineva: iata, Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si proroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi (Matei 24' 4'5' 23-24).

In acelasi timp, Hristos ii incurajeaza pe toti cei care II cauta cu sinceritate si cu inima curata, incredintandu-i: Veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi (Ioan 8, 32). El a fagaduit sa-i ajute pe toti oamenii care inseteaza dupa acest adevar: Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui care bate i se va deschide (Matei 7, 7-8).

Carti Ortodoxe

Cuprins