Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Numele de foisor ii revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda - sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici.
"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si infrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pana la savarsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savarsindu-se in zilele Prea Luminatului si Prea Inaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, intru a patra domnie a Mariei Sale aici in Tara Romaneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a inchinat-o a fi metoc Sfintei Manastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Treimi, fiind mosia acestei Manastiri. Si a fost ispravnic pana la savarsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic.
De la zidirea lumii 7254- De la Hristos 1746- noiembrie 20".
Deci din pisanie se vede clar ca Biserica Foisor a fost zidita in anul 1746, de catre Doamna Smaranda Nicolae Mavrocordat si a fost inchinata ca metoc Manastirii Radu Voda din Bucuresti, cu care se invecina in partea de sud - vest. Locul pe care a fost zidita Biserica Foisor facea parte din mosia Manastirii Radu Voda.
http://www.crestinortodox.ro/mitropolia-munteniei-si-dobrogei/68193-parohia-foisor

PICTURA BISERICII
In interior, biserica ne apare mult prea sobra, impresionand nu doar prin valorile sale arhitectonice, ci si prin pictura fresca, realizata in stil bizantin-brancovenesc, acoperita cu un strat de calcar si iarasi pictura in ulei.
Caracteristicile stilului bizantin sunt siluetele alungite. Figurile, aproape intotdeauna vazute din fata, se prelungesc in ovale in care se deschid mari ochi ficsi, ce par ca ar vedea mai departe decat oamenii obisnuiti; privesc blajin si melancolic, fruntile lor si obrajii, si barbiile, par a fi ale strabunilor nostri...
Figurile nu sunt reci, lipsite de viata, ci au, din contra, ceva uman, care incalzeste, mangaie sufletul...
Pictura in fresca a bisericii "Foisor" este marcata prim manierismul grafismului, expresivitatea orientala a portretelor si caracterul decorativ al compozitiei si al ornamentelor. Ea are o importanta istorico-documentara, artistica, iconografica si spiritual-cultica. Pictura in ulei dateaza din anul 1889; in anul 1936, ea a fost refacuta. Pictura din biserica "Foisor" se compune din scene mari, tip tablou. Paleta cromatica include toate culorile, de la brun inchis, rosuri intense, albastru si verde, ocru si galben. Stratul-suport al acestei picturi, in ulei, il formeaza fresca veche.

Biserica este in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, in sectorul 3, Protoieria III Capitala, la intersectia strazilor Regenerarii si Foisorului, nu prea departe de Posta Vitan sau de marele centru comercial Mall-Vitan, de unde se poate veni daca o iei pe strada Brandusilor.
Biserica are doua hramuri, hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie) si hramul "Sfantul Trifon - ocrotitorul holdelor, al gradinarilor" (1 februarie); are si acest al doilea hram, intrucat, in aceasta zona, locuiau "oameni care cultivau zarzavaturi" (memoria batranilor locului).
In prezent, biserica se invecineaza cu: biserica Tarca, la est; biserica Apostol, la nord-vest; biserica Caramidarii de Jos, la vest; manastirea Vacaresti, ctitoria familiei Mavrocordat, demolata insa in perioada comunista - la sud.
Ansamblul actual este compus din: biserica propriu-zisa, in centru; casa parohiala, un turn clopotnita - pe latura de nord; vestigii ale zidului de incinta - la est si sud; un nou si modern lumanarar - la sud-vest; doua cruci vechi, din piatra, cu inscriptii chirilice - la vest.
Tot ansamblul acesta arhitectural este incadrat, de asemenea, pe latura nordica si estica, de blocuri ridicate in perioada comunista, iar spre sud si vest atat de vechile case ale cartierului Foisor, cat si de vilele si bloculetele moderne (tip rezidential) din perioada actuala.
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 74  |  Urmatoarea Pagina »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 74  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni