Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Pelerinaj -august 2010


Manastirea Durau
Manastirea Durau, manastire cu hramul Buna Vestire care se sarbatoreste la 25 Martie este situata in statiunea balneo-climaterica Durau, la 5km de cascada Duruitoarea.Ctitorita in sec. al XVII-lea, fiind prima data atestata documentar in 1779 de catre una din fiicele lui Vasile Lupu, Manastirea Durau a fiintat la inceput ca schit de maici.



Dupa aproape doua secole de la ridicarea manastirii maicile s-au risipit si in locul lor au sosit calugari de la Schitul Hangu. In 1830 Manastirea Durau este subordonata Schitului Hangu pe timp de 10 ani. Decaderea Schitului Hangu a dus la recapatarea autonomiei Manastirii Durau astfel incat tot in 1830, pe cheltuiala unor negustori instariti din Piatra, a inceput constructia bisericii actuale, zidire din piatra si caramida care a durat pana in 1835. Intre anii 1935-1937 manastirea a fost pictata de Nicolae Tonitza si ucenicii sai, folosind tehnica encausticii, fara a respecta vechile canoane iconografice.

Tonitza a concentrat intreaga sa pictura in cateva scene mari in care a introdus personaje si elemente laice din peisajul, din portul si tipologia umana locala. In locul portretelor iconografice obisnuite la acea vreme, Tonitza pune oameni de la poalele Ceahlaului, oameni puternici, plini de viata si demnitate, constienti de atotputernicia lui Dumnezeu dar si de trainicia credintei lor.



Un exemplu al remarcabilei sale picturi este Nasterea Domnului, din absida sudica, pictura care intruneste toate elementele novatoare ale picturii de la Durau. Catapeteasma este sculptata in lemn de tei aurit si pictata la Constantinopol si Icoana mare argintata a Maicii Domnului, facatoare de minuni, care dateaza din sec. al XVIII-lea sunt doar doua din obiectele de cult din patrimoniului Manastirii.

Arhitectural manastirea imbina elemente traditionale cu elemente imprumutate de la constructii monumentale laice. Planul bisericii este cruciform, cu doua abside laterale si o a treia la altar, in prelungirea carora se afla naosul, pronaosul si pridvorul. Turnul-clopotnita este o constructie masiva, de plan patrat, cu trei nivele, la primul etaj aflanduse paraclisul, unde in prezent este organizata o expozitie permanenta de arta religioasa.

Printre exponate se afla aici o deosebit de frumoasa catapeteasma de biserica din secolul al XVIII-lea, lucrata in stil popular, cu influente bizantine. Icoanele pictate pe scanduri groase de stejar sunt parte din ineditul expozitiei, culorile vii ale personajelor sunt alaturate nuantelor pale care particularizeaza si definesc locul fiecarui personaj. Pictura paraclisului, in tonalitati calde, cu puternice influente din arta Tonitziana, este opera arhimandritului Teodor Varahil Moraru, fost calugar si staret la Durau, executata in 1938 si restaurata dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In incinta manastirii se inalta vechea staretie, constructie arhaica din barne lutuite cu pridvor deschis si balcon-mansarda, Casa Veniamin Costache, foarte bine conservata pana in prezent, vechea clopotnita, construita probabil tot in perioada 1830-1835 si mai multe vile care au apartinut administratiei Statiunii Durau si care au intrat dupa 1990 in patrimoniul manastirii. In afara incintei, spre nord-vest, se afla Sala de conferinte, care detine mai multe spatii si paraclis propriu unde manastirea poate organiza diverse reuniuni cu caracter national si international.



Manastirea Durau a redevenit in prezent manastire de maici. Aici a fost infiintat in 1991 Centrul Cultural-Pastoral “Sf. Daniil Sihastru” iar intre anii 1992-1996, in incinta manastirii Durau, s-a inaltat Centrul Cultural-Spiritual “Sf. Daniil Sihastru”, ctitorie a Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Daniil. Slujba de sfintire a Centrului Cultural Spiritual a avut loc la 30 octombrie 1995, in prezenta unui sobor de intai statatori ai bisericilor ortodoxe surori, in frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Manastirea Durau a infiintat doua schituri: Schitul Sfanta Teodora de la Sihla, din comuna Ceahlau, schit de maici, si Schitul Cuvioasa Parascheva, din comuna Borca, judetul Neamt.

Pitoreasca pozitie a schitului de la poalele muntelui Ceahlau a atras si adapostit de-a lungul timpului numeroase personalitati: Mitropolitul Veniamin Costache, Emil Garleanu, N. Gane, Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea, Caragiale, Aurel Baesu, Mihail Sadoveanu si inca multi altii
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 49  |  Urmatoarea Pagina »
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 49  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni