Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Biserica de lemn din Desesti -MONUMENT UNESCO

Opt dintre bisericile de lemn ale Maramuresului au fost declarate monument UNESCO. Printre acestea se numara si biserica de lemn cu hramul Sfanta Cuvioasa Paraschiva din Desesti, edificata de comunitatea rurala din zona dupa 1770.
Monument aflat în patrimoniul UNESCO * Hram: Cuvioasa Parascheva - 14 octombrie Ridicată pe terasa unui deal în satul de pe Valea Marei, Biserica de lemn din Desești este poate cea mai bine meșteșugită din Maramureș. Calitatea lucrărilor, măiestria cioplitorilor și pictorilor este desavârșită. Ca multe altele din această provincie istorică, biserica este închinată măicuței Moldovei, Cuvioasa Parascheva. Este parte a patrimoniului cultural universal alături de vecinele ei maramureșene
Poienile Izei - 1604,
Ieud-Deal - 1620,
Budești-Josani - 1643,
Rogoz - 1663, Bârsana - 1720,
Șurdești - 1766,
Plopiș -1792.








Satul Desești a fost atestat pentru prima oară în 1360 printr-un act al cancelariei lui Ludovic I de Anjou care confimă dreptul de proprietate asupra domeniului al nobilului Dragoș, fiul lui Giulea (Gyula). Acest loc fermecător are printre altele și avantajul că aici puteți ajunge pe unele din cele mai frumoase drumuri din Maramureș: fie urcând din Baia Mare-Baia Sprie șerpuind prin păduri, fie coborând dinspre Sighet împotriva cursului întortocheat al Marei. Sunteți relativ la doi pași și de minunata biserică de lemn din Budești.





Actuala biserică a fost ridicată din bârne de stejar pe o fundație de pietre de râu din Mara, pe locul uneia mai vechi, în 1770 și a fost închinată Sfintei Vineri, cum i se mai spune cu duioșie pe aceste locuri, și nu numai, Sfintei Parascheva. De altfel, mai toate bisericile gotice din Maramureș sunt reconstruite, sau mai bine zis desfăcute și reansamblate și rezugrăvite, o dată la câteva sute de ani, sau refăcute din temelii în cazul în care sunt pârjolite. Din acest punct de vedere sunt mai trainice decât catedralele gotice de piatră. De vreo mie de ani nu există generație de moroșeni care să nu fi construit o biserică.

Farmecul și valoarea Bisericii din Desești este completată de picturile marilor zugravi Radu Munteanu, din Ungureni-Țara Lăpușului, și ucenicul său Gheorghe, după cum s-au semnat cei doi pe o grindă a pronaosului în 1780. Minunata sa operă a fost completată de marele meșter Alexandru Ponehalschi care a zugrăvit catapeteasma și celelalte icoane din biserică în 1778-1780. Prin 1865, în urma unor ample lucrări de restaurare, zugravul Antonie Șerban a desăvârșit lucrarea celor trei.
Întregul ansamblu, excepțional restaurat, își taie pur și simplu respirația. Un muzeu sacru, aceasta este Desești.


« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 21-40 din 48  |  Urmatoarea Pagina »
 
Biserica de lemn ... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biserica de lemn ... 
Biserica de lemn ... 
 
 
 
 
 
 
 
« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 21-40 din 48  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni