Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul a fost infiintat in anul 2001 din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a Bisericii Ortodoxe. Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (+1898), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Sfantul Munte din a doua jumatate a secolului al XlX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman.

Initiatorul si conducatorul grupului este Valentin Gheorghe. Absolvent al Facultatii de Teologie si al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectia Muzica religioasa, fost profesor de Muzica psaltica la Seminarul Teologic din Bucuresti, Valentin Gheorghe a fost protopsaltul bisericilor Sf. Arhangheli "Stavropoleos" (1999-2004) si Sf. Grigorie Palama (2005-2007). In prezent este protopsaltul bisericii romanesti din Londra. Conducatorul grupului Nectarie Protopsaltul este, in prezent ,Sabin Preda, asistent de Noul Testament in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Cantarile pe care grupul le interpreteaza sunt scrise cu precadere de catre psalti romani din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) si de tineri alcatuitori din zilele noastre (diaconul Cornel-Constantin Coman, Virgil loan Nanu).

Grupul Nectarie Protopsaltul a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte Athos: Sf. Ecaterina (alaturi de Corul Bizantin Grec, condus de Lycourgos Angelopoulos), Sf. Grigorie Palama si Sf. Treimi "Radu Voda" din Bucuresti; Sf. Trei Ierarhi - lasi; Sf. Apostol si Evanghelist loan - Vladiceni (lasi); Sf. Pantelimon - Oasa (Alba); Sf. Arhangheli - catedrala arhiepiscopala din Alba lulia (alaturi de Corul Bizantin Grec); Sf. Dimitrie - Sighisoara; Bunei Vestiri - Vatoped (Sfantul Munte) s.a. A cantat la privegheri de toata noaptea la bisericile Sf. Crigorie Palama din Bucuresti si Sf. Dimitrie - Schitul Lacu (Sfantul Munte). De asemenea, a sustinut concerte singur (Cantari bizantine la Nasterea Domnului - Sala Radio, 2001; Cantari la invierea Domnului - Manastirea Antim, 2002; Cantari din Saptamana Patimilor - biserica Sf. Spiridon, 2005; Cantari din Postul Mare - biserica Sf. Crigorie Palama, 2007 etc.) sau ca invitat in cadrul unor prestigioase festivaluri sau expozitii (Simpozionul International de Muzica Bizantina - lasi, 2001 si 2003; Festivalul Archaeus - Bucuresti, 2003; Targul Mesterilor Cruceri - Muzeul Taranului Roman, 2003; programul Romania in Advent organizat de Institutul Cultural Roman - Roma si Potenza, 2006; Festivalul Zilele icoanei bizantine -Bucuresti, 2008). A editat o caseta audio (Slujba Paraclisului celui Mare al Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, 2003) si doua CD-uri (Cantari la praznicul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, 2005 si Slujba Paraclisului Sfantului Ierarh Grigorie Palama, 2008) si Slujba Paraclisului Sfantului Nectarie de la Eghina, 2008).

Cu binecuvantarea fericitului intru pomenire patriarh Teoctist, membrii grupului au pornit tiparirea unei colectii de cantari psaltice. Primele doua volume - Cantari la Sfintele Taine si Ierurgii si Cantari la slujba inmormantarii -au aparut in 2007, cu incurajarile pline de bucurie si cu generosul sprijin al manastirii Vatoped.