Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 29.04.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Piatra de temelie a sfântului lăcaş a fost pusă la 8 septembrie 1863, lucrările fiind făcute de meşteri zidari italieni.

Documentele spun că, atunci, peste 300 de fruntaşi greci din Brăila, reuniţi în clubul lui Ioan Rally (actualul Teatru „Maria Filotti”), au decis înfiinţarea unei comunităţi a coloniştilor eleni, având ca prim obiectiv ridicarea unei biserici, pentru ei şi pentru navigatorii sutelor de corăbii greceşti ce soseau anual în Portul Brăilei.

Pictura murală a fost realizată de către Gheorghe Tattarescu, grecul C. Liochis şi pictorul Belizarie, în trei etape, iar uriaşele candelabre sunt realizate din cristal de Boemia.
Catapeteasma este lucrată în foiţă de aur, de meşteri din Constantinopol.

Loc de pelerinaj la Izvorul Tămăduirii

Biserica Greacă nu este doar un monument istoric fascinant, este şi un centru de primă mână al Ortodoxiei.
An de an, în prima vineri de după Paşti, zeci de mii de credincioşi vin aici din toate colţurile ţării, convinşi că se vor vindeca. Sub altar, la 12 metri adâncime, se află un izvor despre care se afirmă că vindecă orice boală.

Mai mult, Biserica Greacă este singurul lăcaş sfânt cu trei hramuri şi trei altare.

 

Pelerinaj la Brăila, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Circa 10.000 de credincioşi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au perindat, timp de două zile, pe la Biserica Greacă, pentru a lua apa sfinţită de la Izvorul Tămăduirii, aflat la 12 metri sub lăcaşul de cult. Biserica Greacă din Brăila este singura din Europa care are trei hramuri, iar izvorul aflat în subteranele acesteia este deschis o dată în an, de sărbătoarea care-i poartă numele. Mii de credincioşi se adună, cu această ocazie, la lăcaşul de cult, sperând în alinarea durerilor sufleteşti sau trupeşti sau pur şi simplu în păstrarea sănătăţii. "Dragoste sufletească, trupească, pentru sănătate, pentru casă, pentru copii, pentru mine, că suntem bolnavi şi nu mai ştim de noi. Apa aceasta este mai bună ca un medicament, ne alină durerea!", ne-a declarat o femeie venită din Iaşi. "Copilul meu e foarte bolnav şi de câte ori îl dau cu apă sfinţită, se linişteşte şi pot să stau şi eu cu gândul la Dumnezeu, că-l am aproape de mine", ne-a mărturisit o altă femeie, venită de la Dorohoi.
Şi în acest an, unii pelerini au venit încă de miercuri şi au stat la coadă ore în şir, până un sobor de preoţi a sfinţit, joi după-amiază, izvorul şi a dat drumul acestuia, pentru ca oamenii să-şi ia agheazma mult-dorită. "Când s-a săpat la temelie, pentru această biserică, s-a descoperit acest izvor care a fost captat într-o fântână şi până astăzi, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea Maicii Domnului, acesta ne dăruieşte apa vindecătoare pentru toate necazurile şi neputinţele noastre, sufleteşti şi trupeşti. Putem spune că sunt lacrimile Maicii Domnului, pe care fiecare dintre noi venim să le luăm în această săptămână luminată", a glăsuit preotul paroh Filip în faţa oamenilor adunaţi în curtea bisericii. Acesta i-a rugat pe enoriaşi să nu ia prea multă agheazmă, ca să ajungă la toată lumea, pentru că izvorul nu poate da mai mult de 1 tonă de apă. Îndemnul său nu şi-a găsit însă răspuns în rândul celor care veniseră înarmaţi cu sacoşe pline cu recipiente de plastic sau chiar cu bidoane de cinci litri.
Circa 200 de persoane care nu au apucat să ia agheazmă joi seara au rămas de veghe în curtea lăcaşului de cult şi peste noapte, pentru a fi siguri că ajung să-şi umple recipientele la izvorul cu apa tămăduitoare. Oamenii au primit mâncare de post şi au avut la dispoziţie şi un cort pregătit special, pentru cei care nu au mai rezistat în picioare, în frig. Ieri dimineaţă, credincioşii au ascultat Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Prea Sfinţia Sa Casian, episcopul Dunării de Jos, după care au fost binecuvântaţi de acesta. "Apa din Izvorul Tămădurii ne vindecă de toate bolile sufleteşti şi trupeşti, prin puterea şi lucrarea harului Mântuitorului nostru Isus Cristos, care şi-a arătat izvor pururea curgător şi rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria", a vorbit şi episcopul Dunării de jos credincioşilor, care s-au înghesuit să primească binecuvântarea sa şi să-i sărute mâna.

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni