Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 29.04.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Piatra de temelie a sfântului lăcaş a fost pusă la 8 septembrie 1863, lucrările fiind făcute de meşteri zidari italieni.

Documentele spun că, atunci, peste 300 de fruntaşi greci din Brăila, reuniţi în clubul lui Ioan Rally (actualul Teatru „Maria Filotti”), au decis înfiinţarea unei comunităţi a coloniştilor eleni, având ca prim obiectiv ridicarea unei biserici, pentru ei şi pentru navigatorii sutelor de corăbii greceşti ce soseau anual în Portul Brăilei.

Pictura murală a fost realizată de către Gheorghe Tattarescu, grecul C. Liochis şi pictorul Belizarie, în trei etape, iar uriaşele candelabre sunt realizate din cristal de Boemia.
Catapeteasma este lucrată în foiţă de aur, de meşteri din Constantinopol.

Loc de pelerinaj la Izvorul Tămăduirii

Biserica Greacă nu este doar un monument istoric fascinant, este şi un centru de primă mână al Ortodoxiei.
An de an, în prima vineri de după Paşti, zeci de mii de credincioşi vin aici din toate colţurile ţării, convinşi că se vor vindeca. Sub altar, la 12 metri adâncime, se află un izvor despre care se afirmă că vindecă orice boală.

Mai mult, Biserica Greacă este singurul lăcaş sfânt cu trei hramuri şi trei altare.

 

Pelerinaj la Brăila, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Circa 10.000 de credincioşi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au perindat, timp de două zile, pe la Biserica Greacă, pentru a lua apa sfinţită de la Izvorul Tămăduirii, aflat la 12 metri sub lăcaşul de cult. Biserica Greacă din Brăila este singura din Europa care are trei hramuri, iar izvorul aflat în subteranele acesteia este deschis o dată în an, de sărbătoarea care-i poartă numele. Mii de credincioşi se adună, cu această ocazie, la lăcaşul de cult, sperând în alinarea durerilor sufleteşti sau trupeşti sau pur şi simplu în păstrarea sănătăţii. "Dragoste sufletească, trupească, pentru sănătate, pentru casă, pentru copii, pentru mine, că suntem bolnavi şi nu mai ştim de noi. Apa aceasta este mai bună ca un medicament, ne alină durerea!", ne-a declarat o femeie venită din Iaşi. "Copilul meu e foarte bolnav şi de câte ori îl dau cu apă sfinţită, se linişteşte şi pot să stau şi eu cu gândul la Dumnezeu, că-l am aproape de mine", ne-a mărturisit o altă femeie, venită de la Dorohoi.
Şi în acest an, unii pelerini au venit încă de miercuri şi au stat la coadă ore în şir, până un sobor de preoţi a sfinţit, joi după-amiază, izvorul şi a dat drumul acestuia, pentru ca oamenii să-şi ia agheazma mult-dorită. "Când s-a săpat la temelie, pentru această biserică, s-a descoperit acest izvor care a fost captat într-o fântână şi până astăzi, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea Maicii Domnului, acesta ne dăruieşte apa vindecătoare pentru toate necazurile şi neputinţele noastre, sufleteşti şi trupeşti. Putem spune că sunt lacrimile Maicii Domnului, pe care fiecare dintre noi venim să le luăm în această săptămână luminată", a glăsuit preotul paroh Filip în faţa oamenilor adunaţi în curtea bisericii. Acesta i-a rugat pe enoriaşi să nu ia prea multă agheazmă, ca să ajungă la toată lumea, pentru că izvorul nu poate da mai mult de 1 tonă de apă. Îndemnul său nu şi-a găsit însă răspuns în rândul celor care veniseră înarmaţi cu sacoşe pline cu recipiente de plastic sau chiar cu bidoane de cinci litri.
Circa 200 de persoane care nu au apucat să ia agheazmă joi seara au rămas de veghe în curtea lăcaşului de cult şi peste noapte, pentru a fi siguri că ajung să-şi umple recipientele la izvorul cu apa tămăduitoare. Oamenii au primit mâncare de post şi au avut la dispoziţie şi un cort pregătit special, pentru cei care nu au mai rezistat în picioare, în frig. Ieri dimineaţă, credincioşii au ascultat Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Prea Sfinţia Sa Casian, episcopul Dunării de Jos, după care au fost binecuvântaţi de acesta. "Apa din Izvorul Tămădurii ne vindecă de toate bolile sufleteşti şi trupeşti, prin puterea şi lucrarea harului Mântuitorului nostru Isus Cristos, care şi-a arătat izvor pururea curgător şi rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria", a vorbit şi episcopul Dunării de jos credincioşilor, care s-au înghesuit să primească binecuvântarea sa şi să-i sărute mâna.

 

Postat: 12.04.2011 - 2 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

La inceputul ciclului, in ajunul sau sambata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, structurat dupa modelul colindelor, dedicat unei zeitati a vegetatiei numita Lazar sau Lazarica. Obiceiul a fost atestat numai in sudul tarii: Muntenia si Dobrogea. Totusi, acesta este circumscris intr-un areal sud-est european mai larg, ceea ce i-a determinat pe folcloristi sa-l ataseze unui stravechi strat cultural traco-elen.

Una dintre fete, participanta la ceremonial (de mentionat ca obiceiul era practicat numai de catre fete), numita Lazarita, se imbraca mireasa. Aceasta, impreuna cu alte fete cu care formeaza o mica ceata, colinda in fata ferestrelor caselor, unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.

Un text dobrogean, probabil foarte vechi, completeaza scenariul ritual al mortii si inmormantarii cu invierea si prefacerea lui Lazar in flori, moment culminant marcat, printr-o hora de veselie a colindatoarelor. Ovidiu Birlea este surprins de felul cum un text folcloric care nu beneficiaza de nici o descriere etnografica reda un ritual atat de complex: moartea violenta, scalda rituala, care aduce cu sine prosperitatea vegetatiei sau, si mai direct, invierea si transformarea eroului in vegetatie luxurianta si, in final, bucuria marcata de hora colindatoarelor.

Originea obiceiului ar trebui cautata intr-una din formele trace ale cinstirii lui Dionysos care avea loc la inceputul primaverii, strans inrudite cu cele din antichitatea greaca despre Adonis si Afrodita, Attis la frigieni, Osiris la egipteni etc, in care baza scenariului ritual era moartea violenta a zeului, bocirea zgomotoasa in grup, iar in final invierea lui concomitent cu eruperea vegetatiei, in bucuria generala a cortegiilor participante.

Dupa acest scenariu, tipic pentru renovarea timpului anual sau sezonal, urma sarbatoarea prepascala a Floriilor. Zeita romana a florilor, Flora, in cinstea careia se organizau vestitele sarbatori de primavara, devenise foarte cunoscuta in Dacia romana. Sarbatoarea ofera insa numeroase practici populare legate de cultul mortilor: pomeni, infigerea ramurilor de salcie in morminte, amenajarea si curatirea mormintelor, acte de divinatie in care se solicita ajutorul spiritelor mortilor. Ramurile de salcie, simboluri ale vegetatiei de primavara, erau la loc de cinste: se duceau la biserica pentru a fi sfintite, se foloseau la farmece si descantece, capatau valoare de medicament pentru vindecarea diferitelor boli, se pastrau pentru a opri prin mijloace magice grindinile si furtunile distrugatoare, pentru a fertiliza cu ele stupii si vitele, etc.

Personajele Calendarului popular sunt insa oameni obisnuiti, agricultori sau crescatori de animale, cu calitati si defecte, cu parinti, frati, surori, soacre. Astfel, baba Dochia era mama lui Dragobete, Cap de Primavara, casatorit cu o fata ce mai avea un frate mai mic, pe nume Lazar. Intr-o sambata Lazar a plecat de dimineata cu caprele, lasand-o pe maica-sa sa faca placinte. Urcandu-se intr-un stejar sa culeaga muguri, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare. Sora lui, nevasta lui Dragobete, il cauta pana il gaseste si il boceste pana cade moarta langa frate-sau. Rudele si neamurile i-au gasit tarziu, in ziua de Santamarie, cand iarba crescuse peste ei. "Se zice ca de atunci ar fi ramas si jelitul la morti". In felul acesta sora lui Lazar scapa de traiul greu ce-l ducea cu soacra-sa, Baba Dochia.

Cele doua zeitati preistorice, Lazar si Flora, provenite din straturi culturale diferite (tracic si roman), inrudite in ceea ce priveste scopul final (renasterea vegetatiei la inceputul unui nou ciclu calendaristic), sunt celebrate in Calendarul popular in sambata lui Lazar si in Duminica Floriilor.

Este adevarat ca in Evanghelia lui Luca se vorbeste de un anume Lazar cel sarac, ca fratele Martei si al Mariei, despre care se spune ca a fost inviat de Iisus, se numea Lazar, ca dupa aceasta minune, la intrarea in Ierusalim, locuitorii orasului l-au intampinat pe Iisus cu ramuri verzi. Dar, de la aceste date consemnate in Evanghelie si pana la ritologia pagana expusa sumar in randurile de mai sus este o distanta imensa.

Postat: 8.11.2010 - 1 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Izbăvitorii neamului omenesc, Mihail şi Gavriil
//var poze = new Array("6006-136112-08mihailgavriil.jpg");var img_title = new Array("Imagine 1");var img_autor = new Array("");var poza_mare = new Array("/usr/thumbs/thumb_231_x_298_6006-136112-08mihailgavriil.jpg");var link_zoom = new Array("/usr/thumbs/thumb_465_x_600_6006-136112-08mihailgavriil.jpg");var inaltime = new Array("298px");var padding_top = new Array("0px"); var current=0;var dim_arr = img_title.length;function change_picture(ord){/* $('big_picture_href').title=img_title[ord]; $('big_picture_href').href=link_zoom[ord];*/ $('change_picture').style.paddingTop=padding_top[ord]; $('change_picture').style.height=inaltime[ord]; $('big_picture').src=poza_mare[ord]; $('big_picture').alt=img_title[ord]; $('current_img_autor').innerHTML=img_autor[ord]; $('current_img_title').innerHTML = img_title[ord]; $('current_cursor').innerHTML = ord+1; current = ord;}function go_left(){ if(current<=0) current = dim_arr; change_picture(current-1);}function go_right(){ if(current>=dim_arr-1) current = -1; change_picture(current+1);}
Imagine 1
 
 
Imagine 1
8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în jurul cărora Biserica adună şi serbează toată obştea, tot "soborul" Sfinţilor Îngeri laolaltă.
 
Toţi îngerii au fost făcuţi de Dumnezeu buni, strălucind de frumuseţi, de înţelepciune şi de tot felul de daruri. Dar Stăpânul Cerului şi al pământului i-a supus unei încercări prin care îngerii, cu voie liberă, să-şi dovedească ascultarea. Încercarea aceasta s-a petrecut înainte de facerea lumii. Şi, în această încercare, o parte dintre îngeri, în frunte cu Lucifer, cel mai frumos şi cel mai înzestrat dintre ei, s-a răzvrătit împotriva Ziditorului său zicând: "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor şi voi fi asemenea cu Cel Preaînalt". Şi ameţit de mândrie, n-a vrut să mai asculte de Dumnezeu.

Sfânta Scriptură ne vorbeşte aşa: "Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul, şi îngerii lui şi n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer. Şi a fost aruncat balaurul cel mare, şarpele cel de demult, care se cheamă Satana, diavolul cel ce înşela pe toată lumea, pe pământ şi îngerii lui au fost aruncaţi cu el" (Apoc., 12, 7-9). Şi aşa a căzut Lucifer din cinstea de arhangel, precum grăieşte Domnul: "Am văzut pe Satana ca un fulger căzând din cer" (Luca, 10, 18).

Şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor credincioşi lui Dumnezeu, iar Mihail Arhangelul a fost rânduit de Atotputernicul Dumnezeu căpetenie a îngerilor buni şi mare folositor şi de bine făcător al mântuirii noastre şi, luând chip văzut, s-a arătat multora atât în Legea veche, cât şi în Legea nouă.

Serbăm astăzi şi pe preafrumosul şi înveselitorul Arhanghel Gavriil, ca şi acesta, luând chip văzut, multe faceri de bine a dăruit neamului omenesc, arătate în amândouă Testamentele. După tradiţie, tot el, Gavriil, vesteşte lui Ioachim şi Ana că din ei va să se nască Doamna, Stăpâna noastră, Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În Legea nouă, Gavriil descoperă preotului Zaharia naşterea lui Ioan, Botezătorul Domnului (Luca, 1, 19). Tot Gavriil anunţă Fecioarei din Nazaret naşterea de la Duhul Sfânt a Domnului Hristos, Mântuitorul lumii (Luca 1, 28).

Se spune că tot Arhangelul Gavriil a fost îngerul în veşmânt alb care, pogorându-se din cer, a răsturnat piatra de pe uşa mormântului şi a şezut deasupra ei, la ceasul Învierii Domnului. Şi el a fost acela care, cel dintâi, a dat Mironosiţelor vestea Învierii.

Biserica lui Hristos a hotărât să-l prăznuiască pe el, împreună cu Arhanghelul Mihail, şi să cheme darul şi ajutorul amândurora, rugându-i ca, prin mijlocirea şi rugăciunile lor, în veacul de acum, să aflăm izbăvire de rele, iar în cel ce va să fie, să ne învrednicim bucuriei şi împărăţiei cereşti. Amin
Postat: 21.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Sfinţi Români
 
Duminica Sfinţilor Români
(Prima duminică după duminica Tuturor Sfinţilor)
 
  
Sf. Cuvios Antipa de la Calapodeşti
10 ianuarie
 
  Sf. Mucenici Ermil şi Stratonic
13ianuarie
 
 
Sf. Bretanion, Episcopul Tomisului
25ianuarie
 
Cuviosul Ioan Casian Romanul
28 februarie
 
Cuviosul Gherman din Dobrogea
28 februarie
 
 
Sf. Mucenici Montanus preotul şi soţia sa, Maxima
26 martie
 
 Sf. Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
6 aprilie
 
 
Sf. Ierarh Calinic de la Cernica
 11 aprilie
 
 
Sf. Mucenic Sava de la Buzău
12 aprilie
 Sf. Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
14 aprilie
Sf. Teotim, Episcopul Tomisului
20 aprilie
 
Sf. Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei
Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sf. Pasicrat şi Valentin
24 aprilie
  
Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Mărului
25 aprilie
  
Sf. Muncenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu şi Tasie
26 aprilie
  
Sfinţii Muncenici: Maxim, Dada şi Cvintilian din Ozovia
28 aprilie
  
Sf. Mucenic Ioan Valahul
12 mai
 
Sf. Mucenic Iuliu Veteranul
27 mai
  
Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
2 iunie
 
Sf. Mucenici: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel
4 iunie
  
Sf. Martiri Nicandru şi Marcian
8 iunie
 
Sf. Mucenic Isihie
15  iunie
 
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Ţării Româneşti
22 iunie
 
 Sf. Niceta de Remesiana
24 iunie
  
Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ
30 iunie
  
Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuţi
1 iulie
 
 
Sfântul Voievod Ştefan cel Mare
2 iulie
 
 
Sf. Mucenici Epictet şi Astion
8 iulie
 
  Sf. Mucenic Emilian de la Durostor
18 iulie
Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia
21 iulie
 
 
Cuviosul Ioan Iacob de la Neamţ (Hezovitul)
5 august
  
Cuvioasa Teodora de la Sihla
7 august
 Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului
11 august
 
 
Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi:
Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache
16 august
 
Sf. Mucenici: Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust
21 august
 
 Sf. Mucenic Lup
23 august
Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei
Sf. Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu
30 august
 
Sf. Cuvios Dionisie Exiguul
01 septembrie
Sfinţii Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi
07 septembrie
 
Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona
şi Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău
9 septembrie
  
Cuviosul Ioan de la Prislop
13 septembrie
 
 Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
15 septembrie
 
 
Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi
22 septembrie
Sf. Voievod Neagoe Basarab
26 septembrie
  
Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul
27 septembrie
 
Sf. Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani
01 octombrie
 
Sf. Cuvioasă Parascheva
14 octombrie
 
Cuvioşii Mărturisitori: Visarion, Sofronie şi Sf. Mucenic Oprea
21 octombrie
 
  
Sf. Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel
21 octombrie
 
 
 Cuviosul Dimitrie cel Nou, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română
27 octombrie
 
Sf. Ierarh Iachint, Mitropolitul Tării Româneşti
28 octombrie
 
 Sf. Mucenici: Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat
9 noiembrie
Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu
12 noiembrie
 
 
Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ
15 noiembrie
 
 
Sf. Grigorie Decapolitul
 20 noiembrie
 
   Sf. Mucenic Dasie
 20 noiembrie
 
Cuviosul Antonie de la Iezerul-Vâlcea
23 noiembrie
 
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
3 decembrie
 
Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş
7 decembrie
 
Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei
13 decembrie
 
Cuviosul Daniil Sihastrul
18 decembrie
 
Sf. Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
22 decembrie
 
Cuviosul Nicodim de la Tismana
26 decembrie
 
Sf. Mucenic Hermes
31 decembrie
 
 
Calendar creştin ortodox
25 - 31 octombrie 2010
25 L     Sf.Mucenici Marcian şi Martirie; Sf.Mucenic Valerian; Sf.Tavita
26 M   ) Sf.Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
27 M   ) Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română; Sf.Mucenic Nestor
28 J     †) Sf.Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf.Mucenici: Terentie, soţia sa Neonila şi cei 7 fii; Sf.Firmilian, Episcopul
29 V    Cuv.Mare Muceniţă Anastasia Romana; Cuv.Avramie
30 S     Sf.Mucenici: Zenovie; Episcopul şi sora sa Zenovia; Sf.Ap.Cleopa
31 D    Sf.Apostoli: Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis
Duminica a 22-a după Rusalii; Ap.Galateni 6,11-18; Ev.Luca 16, 19-31 (Bogatul nemilostiv); Glas 6; voscr.1
Calendar 2010
Noutăţi
Centrul de presă BASILICA
Sfinţi Români Învăţătura de credinţă Click aici pentru Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă Sfânta scriptură sau Biblia Click aici pentru a putea citi Biblia online
Newsletter
Nume:
 
E-mail:
 
În construcţie, vă rugăm reveniţi!

Postat: 14.10.2010 - 6 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri". In traditia populara "Sfanta Vineri" era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea.
 
Ocrotitoarea Moldovei aduna an de an, la Iasi, sute de mii de pelerini. Anul acesta, pelerinii se pot inchina si la moastele Sfantului Vasile cel Mare, aduse de la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi.
 
Sfanta Parascheva
 
Ingropata ca o straina, nimeni nestiind cine era
Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o face sa-si daruiasca hainele sale saracilor.
 
Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.
 
Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: "Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit".
Sfanta Parascheva

Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul.
 
A fost ingropata ca o straina. Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis " si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva " i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.
 
Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.
 
In anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului.
 
Cuvioasa Parascheva

In anul 1393, Bulgaria cade sub ocupatia turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate in moschei. Este anul in care sfintele moaste sunt mutate la Vidin, pentru 5 ani. Dupa lupta de la Nicopole din anul 1396, moastele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad - Serbia, in anul 1398.
 
In anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Au fost rascumparate de la turci de Patriarhia Ecumenica. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, moastele au fost duse in mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfantul Dumitru de la Xiloporta (1597) si Sfantul Gheorghe din Fanar - noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).
 
Stramutarea moastelor Prea Cuvioasei la Iasi
Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica "Sfintii Trei Ierarhi" si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi.
 
Plateste toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.
 
Din actul patriarhal, datat septembrie 1641, reiese ca au fost aduse din Constantinopol "pentru sfintirea tarii si binecuvantarea si lauda lui (Vasile Lupu) cinstitele si sfintele moaste ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Noua".
 
Cinstirea Cuvioasei nu are granite
Bisericile care au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva sunt intr-un numar mare. Astfel, in Arhiepiscopia Bucurestilor sunt peste 33 de biserici, in Arhiepiscopia Targovistei 18, in Episcopia Buzaului 29, in Episcopia Dunarii de Jos 24, in Episcopia Alexandriei si Teleormanului 4, in Arhiepiscopia Iasilor 35, in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor 5, in Episcopia Romanului 22, in Arhiepiscopia Sibiului 47, in Episcopia Maramuresului si Satmarului 6, in Arhiepiscopia Timisoarei 18, in Episcopia Caransebesului 5, in Mitropolia Basarabiei 6. Episcopia Ortodoxa a romanilor din Ungaria are la Gyula o biserica cu hramul "Sfanta Parascheva", construita in anul 1834. Romanii din Malovista (Macedonia), Torino (Italia), Paris (Franta), Wakefield, Massachusetts (SUA) au biserici al caror hram este Sfanta Parascheva.
 
Postat: 8.10.2010 - 1 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

Sfinţii nu au osândit niciodată, pentru că au fost smeriţi

 JUDECAREA APROAPELUI, OSÂNDIREA, PUNE CAPĂT VIEŢII DUHOVNICEŞTI

Judecarea aproapelui e văzută de unii ca ceva nevinovat din punct de vedere duhovnicesc, de alţii ca ceva folositor şi de alţii chiar ca o virtute. Acest păcat a reuşit să câştige mult adepţi deoarece se arată în chipul virtuţii. În realitate el are urmări dezastruoase. Perseverenţa în el zădărniceşte mântuirea sufletului. Dintre cele mai grele păcate, osândirea este cea mai răspândită printre oameni. Îmbrăcaţi în mantia iubitorilor de dreptate, aproape fiecare dintre noi ne-am însuşit dreptul acesta duşmănos de a ponegri pe alţii şi de a găsi tuturor defecte. Oare cum se va mântui omul care în fiecare zi osândeşte pe fraţii săi, pentru care Hristos a fost răstignit pe cruce ? Nu prin răutatea osândirii aproapelui putem să îndreptăm greşelile lui. Oricine se face pe sine judecător este asemenea unui doctor neglijent care, cu mâinile nespălate şi cu pansamente de tifon murdare, leagă rănile bolnavilor, iar prin aceasta, în loc să-i tămăduiască, le pricinuieşte o şi mai mare infecţie.
Comentând cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos privind paiul şi bârna din ochii apropelui nostru , putem arăta că Hristos aseamănă păcatul aproapelui cu paiul, iar osândirea o compară cu bârna. Biserica Ortodoxă dă dreptul de a osândi doar pe eretici, care sunt cei mai rafinaţi slujitori ai satanei. Ei par a propovădui pe Dumnezeu, dar ne conduc la diavol. Sfântul Nichifor Mărturisitorul numea învăţătura eretică : "muşcătură de şarpe." Un pustnic plângea în pustie: Vai, fratele meu a greşit azi, iar eu voi greşi mâine la fel. Diavolul a reuşit să întoarcă aproape toate lucrurile cu capul în jos în lume făcând confuzie în noţiunile oamenilor despre păcat şi virtute, iar cea mai mare strădanie a lui e îndreptată în a ne învăţa în rânduiala lui stricată.
Încercaţi să apăraţi astăzi Sfânta Ortodoxie aşa cum au apărat-o Sfinţii Părinţi şi vă veţi confrunta cu o deplină neînţelegere din partea multora ori cu o furtună de riposte. Creştinul ortodox înţelept trebuie să ştie unde poate să osândească şi unde să nu facă aceasta. Fiindcă fiecare patimă poate, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin străduinţă personală, ca să se transforme dintr-un defect într-o calitate a sufletului. Adevărata dragoste de Dumnezeu nu este compatibilă cu ataşamentul către diavol. Cel ce iubeşte pe vrăjmaşii săi vede că aceştia sunt jertfe jalnice în mâinile satanei, ceea ce naşte în inima lui compătimire şi dragoste pentru ei.
Ce e la bază osândirea ? Manifestarea capacităţii sufletului de a critica, despărţind binele de rău, el laudă binele şi mustră răul. Foloseşte drept acest dar de a judeca acela care-l mustră pe diavol ca inventator al răului şi se osândeşte pe sine când urmează influenţei lui. Care dintre noi, dacă a pierdut pe cel mai scump om pentru sufletul său, de pildă pe mama sa, va lăsa groapa ei şi va pleca să plângă la morminte străine ? Păcatele străine sunt departe de sufletul nostru. Ele nu ne apasă conştiinţa. Nu pentru ele vom răspunde noi în faţa lui Dumnezeu ! Cum putem să ne izbăvim de păcătoşenia proprie atâta timp cât o sprijinim cu cea străină ? Cel ce osândeşte este nesătul de răutate. Lui nu-i ajunge otrava propriilor lui vicii. Gândiţi-vă: Osândirea pune capăt vieţii duhovniceşti. Ce lucru tulbură pe cineva, despre acela vorbeşte cel mai adesea. Chiar şi când omul doreşte să ascundă cele ce are în inima sa, gura, fără de voie, câteodată îl vădeşte. Limba e organul prin care, de obicei, se manifestă sentimentele inimii.
Treptele osândirii aproapelui acestea ar fi: să vorbeşti de rău, să osândeşti şi să dispreţuieşti.
Poate să-i treacă prin cap orbului să-şi bată joc de ceilalţi orbi ? El se nelinişteşte de propria lui stare. Cine osândeşte pe alţii este trufaş, nu e smerit. Cine osândeşte pe cineva nu îl laudă, ci îl mustră. Şi, pe cât de multe cuvinte rele spune la adresa lui, pe atât se simte mai mulţumit. Noi osândim pe alţii în mod obişnuit din auzite, fără să fi văzut şi probat păcatul lor, deci clevetim. Cu clevetirea ne asemănăm diavolului. Dragostea toate le iartă. Nimeni nu poate să-i slujească drept motiv de a vorbi de rău pe alţii. Ca să poţi osândi, trebuie să-ţi lipsească dragostea din inimă.
Sfântul Ioan Scărarul ne spune că : "cei ce zavistuiesc râd cu mulţumire de învăţătura, faptele şi meritele aproapelui" . Iar Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată : "precum muştele se aşează pe rănile străine, aşa şi cei ce osândesc apasă pe păcatele străine" . Avva Dorotei arată : Ce altă lucrare are diavolul decât să ne îndemne la răutate ? Câtă viclenie ! Cel rău ne împinge să greşim împotriva unei porunci a lui Dumnezeu şi, dacă totuşi nu o călcăm pe aceasta, măcar să osândim pe cei ce greşesc, astfel încât, dacă nu reuşeşte să ne prindă în cursa păcatului, să ne prindă în cursa care pare că este împotriva păcatului.
Osândirea este unul dintre păcatele cele mai potrivnice lui Dumnezeu, pentru că e răpirea drepturilor Lui. Sfântul Atanasie Sinaitul ne arată: "cine osândeşte înaintea Judecăţii de Apoi a lui Hristos, acesta este Antihrist, pentru că îşi însuşeşte dreptul lui Hristos" . Iar Sfântul Tihon de Zadonsk ne îndeamnă pe toţi să fim buni: "fără harul lui Dumnezeu nu putem să săvârşim nimic în afară de răutate" . Sfântul Ioan Scărarul ne îndrumă: "osândirea este o boală subţire, dar o lipitoare grasă, ascunsă şi tăinuită, care suge şi seacă sângele iubirii … Ea este făţărnicia iubirii, pricinuitarea întinăciunii şi a poverii inimii" . Pentru că omul nu stă într-un singur loc, dacă nu reuşeşte în bine, el înainteaza în rău. Prin osândire, nimeni nu a îndreptat vreodată pe cineva. Dimpotrivă, cu ea mulţi s-au rănit crud şi s-au înrăit. Să luăm exemplu de la Cuviosul Isaia, ce a văzut pe un frate păcătuind :
Dacă Dumnezeu, Care l-a creat, vede aceasta şi-l rabdă, cine sunt eu ca să-l osândesc ?" Păcătoşii care trec cu vederea greşelile lor, nu pot să sufere greşelile celorlalţi. Iar drepţii, ce se grăbesc să izgonească fiecare păcat ivit în propriul lor suflet, cu îndelunga răbdare suferă greşelile aproapelui.
Sfinţii nu au osândit niciodată, pentru că au fost smeriţi. Astfel de judecători suntem noi. Altora le cerem totul, iar pe noi nu ne obligăm la nimic; la păcatele noastre privim printre degete, iar pe cele străine le punem sub lupă. Cât de cumplit este să osândeşti pe cel care chiar Dumnezeu l-a iertat şi l-a îndreptat. Adesea ne minunăm de ce în jurul nostru este atâta haos. De ce, atât de des, ne ciocnim unii cu alţii. Iar aceasta se întâmplă pentru că ne osândim reciproc, mai bine spus, ieşim din orbitele noastre. Dacă un creştin de rând începe să osândească pe aproapele său cu scopul de a-l face de râs în faţa altora, va fi judecat de Dumnezeu cu mare asprime. Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată : "cel ce cinsteşte pe preot va cinsti şi pe Dumnezeu, iar cel ce a început să dispreţuiască pe preot, treptat va ajunge să-L jignească şi pe Dumnezeu" şi "Când începem să examinăm viaţa celor care ne conduc, atunci dorim singuri să fim unşi ca învăţători şi, în acest fel, se deformează toate" . Sfântul Ioan Hrisostom - "totul este după credinţa ta; nici cel drept nu-ţi va aduce vreun folos dacă tu eşti necredincios, nici cel necurat nu te va atinge cu ceva câtuşi de puţin, dacă tu eşti credincios … Darurile lui Dumnezeu nu atârnă de virtutea preoţească, totul provine din har. Lucrul preotului este numai să-şi deschidă gura şi totul săvârşeşte Dumnezeu; preotul săvârşeşte numai partea văzută a lucrurilor" . Sfinţii Părinţi ne sfătuiesc să nu credem, când este vorba de osândirea aproapelui, chiar dacă vedem cu ochii noştri. Avva Dorotei ne îndeamnă: "când mergem undeva, mai mult decât orice trebuie să ne păzim de bănuială, din care se naşte osândirea cea de suflet pierzătoare" . Cel bun tot timpul descoperă ceva folositor pentru sine şi se foloseşte de aceasta. Fantezia celui cu o stare păcătoasă este aşa de bogată şi aşa de fină, că de multe ori ea vede păcatul şi acolo unde nu este. Iar Sfântul Ioan Scărarul ne arată: "un bun grădinar gustă numai din roadele coapte, iar pe cele acre şi necoapte le lasă; tot aşa şi sufletul bun şi întelept ia aminte numai la virtuţile altora" .
Cum să scăpăm de clevetire:
Nu discuta cu oamenii bârfitori, nu te împrieteni cu clevetitorii, dar nici nu cădea în cealaltă extremă - să începi să osândeşti pe osânditori. Sfinţii Părinţi au oprit aspru transmiterea ori povestirea cuvintelor străine, când aceasta are caracter de bârfă. Dacă ceea ce vrei să spui nu este nici adevărat, nici bun şi nici de trebuinţă, să rămână îngropat şi să nu te mai împovărezi nici pe tine, nici pe mine cu acele cuvinte. Dacă invidia din noi vrea să nască osândirea, să ne reţinem limba să nu vorbim acestea. Sfinţii Părinţi ne arată cum să tăiem acest izvor rău: Smeriţi-vă, luaţi aminte la păcatele voastre şi nu la cele străine ! Când un om se află în întuneric, el nu vede cât praf zboară prin cămăruţa lui. Dar dacă, prin vreo oarecare crăpătură a uşii, se strecoară înauntru o rază de soare, deodată se pot vedea mii de particule de praf, care zboară prin aer. Dacă eu propriul meu suflet nu l-am înţeles, cum voi cunoaşte fără greşeală neajunsurile, înclinările şi predispoziţiile din sufletele altora ? Când vedem pe cineva că greşeşte, noi trebuie să-l compătimim, să vedem în el pe cineva bolnav şi să ne rugăm pentru el, ca să-l izbăvească Dumnezeu din ghearele păcatului. După cuvântul Sfântului Varsanufie cel Mare, "când cineva împinge pe altul în groapă, noi nu-l mustrăm pe cel căzut, ci pe acela (diavolul) care l-a împins" .
Cel mai bun medicament al acestei boli este osândirea de sine. Sfântul Serafim de Sarov ne îndrumă: "Osândeşte-te pe tine şi vei înceta să mai osândeşti pe alţii !" Cel ce se mustră pe sine duce o luptă eroică cu păcatul în arena sufletului său. Findcă, niciodată să nu uităm aceasta, cel ce osândeşte este asemenea apei din baie: dorind să-i spele pe alţii, ea singură se murdăreşte.
Sfinţii nu au osândit niciodată, pentru că au fost smeriţi.
Pe nimeni să nu osândim, dacă dorim să ne mântuim.
Gândiţi-vă: Osândirea pune capăt vieţii duhovniceşti.
Cel ce osândeşte este nesătul de răutate. Lui nu-i ajunge otrava propriilor lui vicii.
Cum putem să ne izbăvim de păcătoşenia proprie atâta timp cât o sprijinim cu cea străină ?
Postat: 8.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

Despre rău, ca rod al cugetelor oamenilor
Ascultă, pământule: Iată voi aduce asupra acestui popor o nenorocire, rodul cugetelor lor, că n-au ascultat cuvintele Mele şi legea Mea au lepădat-o(Ieremia 6: 19).
Vedem noi oare de unde creşte şi se coace răul?
Iată, nu din sânul lui Dumnezeu, ci din cugetele oamenilor.
Răul se seamnă în cugetele oamenilor de către puterile cele diavoleşti sau de către patimile trupeşti.
Răul creşte în cugetele oamenilor, se întinde şi se înmulţeşte, înfloreşte şi înfrunzeşte, iar la urmă îşi arată rodul cel otrăvitor.
Dumnezeu îi avertizează întotdeauna prompt pe oameni să se lepede de cugetele lor cele rele aşa încât ele să nu apuce să se coacă în sufletele lor şi să-şi dea pe faţă roadele lor amare şi aducătoare de moarte.
Dumnezeu îndată l-a cercetat şi pe Cain, dar Cain nu a voit să asculte cercetarea Domnului şi a îngăduit cugetelor celor rele să se ridice împotriva fratelui lui şi să rodească rodul morţii: uciderea de frate.
Dar care sunt cugetele cele rele?
Sunt toate acele cugete care sunt împotriva Legii lui Dumnezeu şi a cuvântului lui Dumnezeu.
Cugetele cele rele sunt legile pe care şi le face omul sieşi, pe care şi le prescrie omul sieşi în pofida şi în răspărul Legii lui Dumnezeu.
Prin urmare, de îndată ce omul hotărăşte să se lipească cu tot sufletul şi cu toată inima şi voinţa lui de Legea lui Dumnezeu, cugetele cele rele devin neputincioase ca nişte umbre, întocmai ca ele repede apărând şi dispărând din inima acelui om.
Atunci omul se face cu adevărat stăpân pe gândurile şi cugetele lui, căci simte că Domnul Însuşi este Stăpân peste sufletul lui.
Atunci legea lui este chiar Legea lui Dumnezeu, iar cugetele cele rele ale oamenilor nu mai sunt nimic.
Iată, voi aduce asupra acestui popor o nenorocire, zice Domnul.
Dar ce fel de nenorocire?
Rodul cugetelor lor.
Bunul Dumnezeu îngăduie ca omul să secere ceea ce a semănat şi a udat, căci răul nu este sămânţa lui Dumnezeu, nici secerişul Lui.
Răul pe care Bunul Dumnezeu Îl îngăduie să se abată asupra oamenilor celor fără de lege este rodul propriilor lor cugete.
După însuşi felul cugetelor oamenilor celor fără de lege, ar fi trebuit ei să vadă ce fel de rău se va abate asupra lor, tot aşa cum semănătorul vede, după cele pe care le seamănă, ce fel de roade va secera.
Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul nostru, mântuieşte-ne pre noi de relele pe care singuri le aducem asupra noastră, pe care singuri le lăsăm să se înmulţească în noi.
Ţie ne rugăm: scoate afară rodul cel rău al semănăturii celei rele, şi ajută-ne nouă să smulgem afară răul din sufletele noastre. Amin.
Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Care sunt datoriile crestinului fata de sufletul sau?

<!-- Post Body Copy -->

Dupa invatatura sfintei noastre Biserici, sufletul este creatie dumnezeiasca, chipul lui Dumnezeu in om, partea spirituala si nemuritoare care-l deosebeste pe om de orice alta faptura, deci partea cea mai de pret a fiintei sale.  Din aceasta cauza, datoriile catre suflet sunt cele mai sfinte pentru crestini. Ele se cuprind in grija de luminarea si intarirea puterilor sufletesti cu care l-a inzestrat Dumnezeu pe om spre a trai viata pamanteasca potrivit legilor morale si a dobandi fericirea cereasca. Puterile sufletesti sunt: mintea, vointa si simtamintele.

In ce se cuprinde grija fata de minte?

Mintea este puterea sufleteasca prin care omul cunoaste si intelege lucrurile. In ea a sadit Dumnezeu nazuinta de a cunoaste adevarul, de a patrunde in tainele lumii create si a-si insusi cat mai multe cunostinte.  Datoria crestinului este de a inlesni aceasta nazuinta si lucrare a mintii sale si de a-i da prilej sa-si adune cunostinte bogate si temeinice, prin care se ridica si infloreste viata.  Indeosebi, crestinul trebuie sa se ingrijeasca de luminarea si inzestrarea mintii sale cu invatatura propovaduita de sfanta noastra Biserica Ortodoxa in care se cuprind adevarurile vesnice, descoperite de Dumnezeu.

37760

Practica vietii crestine a dovedit ca invatatura crestina este izvor nesecat de cunostinte folositoare si ca nu este trebuinta a vietii care sa nu poata fi indrumata spre bine, in lumina ei. Caci “mintea care iubeste pe Dumnezeu este faclia care lumineaza sufletul”, spune Sfantul Antonie cel Mare641 (Filocalia, vol. 1, p. 27).  Cresterea buna in familie, invatamintele din scoala, asezamintele culturale, bibliotecile cu carti bune, si mai ales Biserica, cu slujbele ei si cu propovaduirea cuvantului dumnezeiesc, pun la indemana credinciosului mijloacele potrivite pentru implinirea datoriei de a-si lumina mintea.

In ce chip poate pacatui crestinul impotriva acestei datorii?

Impotriva acestei datorii crestinul poate pacatui prin nepasarea fata de adevar si indeosebi fata de adevarul crestin si prin lenea de a-si insusi cunostintele roditoare de bine vremelnic si vesnic.

In ce se cuprinde grija fata de vointa?

Vointa este puterea sufleteasca prin care omul isi aduce la indeplinire gandurile si dorintele sale. In ea a sadit Dumnezeu nazuinta spre bine. Dupa invatatura Sfintei noastre Biserici, vointa omului a fost indreptata numai spre bine. In urma pacatului stramosesc insa, slabindu-i-se puterea, ea s-a indreptat mai mult spre rau, fara sa-si piarda insa puterea de a se hotari si spre bine. Mantuitorul, prin jertfa de pe Cruce, a recastigat omului harul dumnezeiesc, pentru a putea birui pornirile vointei spre rau. Astfel, avand ajutorul dumnezeiesc, datoria crestinului este ca, prin virtutea infranarii si a barbatiei, sa-si intareasca puterea vointei sale, incat aceasta, in chip statornic, sa se indrepte numai spre implinirea faptelor bune. “Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul cu binele” (Rom. 12, 21).

Statornicia vointei omului pe calea binelui se numeste caracter moral. Omul impodobit cu caracter moral nu se lasa abatut din calea binelui, oricate greutati, ispite si primejdii ar intalni. El isi indeplineste totdeauna in chip deplin datoriile sale, tine seama de drepturile semenilor sai, cauta sa fie folositor obstii, iar prin viata si faptele sale isi da silinta sa fie pilda buna altora.  Impotriva datoriei de a-si intari vointa spre bine, se pacatuieste indeosebi prin neinfranarea poftelor si a pornirilor rele.

In ce se cuprinde grija fata de simtaminte?

Simtamintele, prin care credinciosul isi da seama de ceea ce este frumos, placut si bine, sau neplacut si rau, au mare inraurire asupra dezvoltarii vietii sale religios-morale. De alta parte insa, simtamintele omenesti sunt supuse ratacirii mai mult decat celelalte puteri sufletesti. Din aceasta pricina, datoria crestinului este ca, ajutat de harul dumnezeiesc, sa-si stapaneasca cu mintea si cu voia simtamintele si sa le indrumeze astfel incat ceea ce vor spune ele ca-i placut, bun, frumos si moral sa fie intr-adevar asa.

Prin ce mijloace se poate face acest lucru?

Simtamintele pot fi indrumate si intarite in binele moral prin infranarea patimilor, prin citirea cartilor ziditoare de viata morala si indeosebi a celor cu cuprins religios, prin admirarea frumusetilor naturii, prin muzica aleasa, pictura frumoasa s.a.  Simtamintele curate se nasc in sufletul credinciosului prin citirile din Istoria sfanta despre dragostea de oameni a lui Dumnezeu, aratata de Mantuitorul, despre curajul Sfintilor Apostoli in propovaduirea invataturii crestine sau despre statornicia in credinta a sfintilor mucenici.  De asemenea psalmii, rugaciunile, sfintele slujbe, cantarile si pictura religioasa sunt izvor de invataminte inalte.  Simtamintele produc fiori sufletesti, care duc la hotarari tari, la pocainta si la insufletire spre fapte bune.

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Datoriile creştinului către Dumnezeu

<!-- Post Body Copy -->

11097Care este rostul legilor morale?

Din cele spuse pana acum am inteles ca crestinul trebuie sa se calauzeasca in viata dupa legile morale. Acestea ii arata datoriile prin implinirea carora isi poate intocmi viata potrivit voii lui Dumnezeu si dobandi mantuirea sufletului.

Care sunt aceste datorii ale crestinului?

Datoriile crestinului le-a aratat lamurit Mantuitorul in raspunsul dat unuia dintre ispititorii Sai, care voia sa cunoasca cea mai mare porunca din Lege, zicandu-i: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca si aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Matei 22, 37-39).  Asadar, crestinul are datorii catre Dumnezeu, catre sine insusi si catre aproapele.  Despre ele s-a vorbit in partea de mai inainte. De aceea acum le aratam la un loc, dar numai pe scurt.

Care sunt datoriile catre Dumnezeu?

Crestinul este dator sa se straduiasca sa cunoasca pe Dumnezeu si sa recunoasca in El pe Creatorul, Binefacatorul, Sfintitorul si Judecatorul sau si numai Lui sa-I slujeasca cu toate puterile sale. Aceasta o cere porunca intai a Decalogului, precum si Mantuitorul, prin cuvintele spuse cu prilejul ispitirii Lui de catre diavol: “Piei, satano, caci scris este: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si Lui singur sa-I slujesti” (Matei 4, 10).

In ce chip slujeste crestinul lui Dumnezeu?

Crestinul slujeste lui Dumnezeu prin insusirea si punerea in lucrare a celor trei virtuti teologice: credinta, nadejdea si dragostea, precum si prin implinirea constiincioasa a tuturor actelor de cult, dupa randuiala sfintei noastre Biserici Ortodoxe (rugaciunea, serbarea Duminicii si a celorlalte zile de sarbatoare, cinstirea ingerilor, a sfintilor, a sfintelor moaste, a sfintelor icoane, a sfintelor cruci, respectarea persoanelor, locurilor, lucrurilor si numelor sfintite de Dumnezeu, tinerea juramantului si votului, marturisirea fara sfiala si teama a invataturii sfintei noastre Biserici Ortodoxe, dupa pilda Mantuitorului, a Sfintilor Apostoli si a Sfintilor Mucenici).

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a IX-a: “Fericiti veti fi cand va vor ocari si va vor prigoni…

<!-- Post Body Copy -->

Care este fericirea cea noua si ce inteles are?

“Fericiti veti fi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi” (Matei 5, 11-12). Prin aceste cuvinte, Mantuitorul fericeste pe cei care vor avea de suferit defaimari, prigoane si chiar moarte, din pricina credintei in El si a raspandirii Evangheliei crestine in lume.

Pentru credinta in Dumnezeu si pentru nadejdea venirii lui Mesia au suferit prigoane proorocii Vechiului Testament. De pilda, Proorocul Ilie a fost prigonit de Ahab si Izabela, fiindca i-a mustrat ca se inchinau la idolul Baal (III Regi 18); Proorocul Isaia a fost taiat cu fierastraul, din porunca regelui idololatru Manase; Proorocul Ieremia a fost izgonit din tara, pentru ca a mustrat pe cei nedrepti. Aceleasi suferinte au indurat multi altii pentru credinta lor cea dreapta (Matei 23, 35; Evr. 11, 32-40).

De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos a indemnat pe Ucenicii Sai: “Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si trupul si sufletul sa le piarda in gheena. Au nu se vand doua vrabii pentru un ban? Si nici una dintre ele nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui vostru. La voi insa si perii capului, toti, sunt numarati. Asadar nu va temeti; voi sunteti cu mult mai de pret decat pasarile” (Matei 10, 28-31).

Urmatori Mantuitorului, apostolii si martirii au dobandit cununa muceniciei, jertfindu-si viata pentru raspandirea credintei crestine. Calendarul crestin cinsteste amintirea a mii si mii de martiri care si-au dat viata de buna voie si chiar cu bucurie pentru Hristos. De aceea si ziua mortii lor a fost totdeauna pomenita de Biserica, nu ca zi de durere si de infrangere, ci, dimpotriva, ca zi de bucurie si de biruinta.

Pentru aceasta, crestinii sunt indemnati sa se bucure de orice incercare a credintei, ca Sfantul Apostol Petru, care spune: “… intrucat sunteti partasi la suferintele lui Hristos, bucurati-va, pentru ca si la aratarea slavei Lui sa va bucurati cu bucurie mare. De sunteti ocarati pentru numele lui Hristos, fericiti sunteti, caci Duhul slavei si al lui Dumnezeu Se odihneste peste voi” (I Petru 4, 13-14).

Dupa ce am staruit asupra fiecareia dintre cele noua Fericiri si am lamurit intelesul lor, sa vedem si legatura dintre ele:
Intre virtutile celor noua Fericiri este o stransa legatura. Sfintii Parinti socotesc cele noua Fericiri ca pe o scara a desavarsirii. Iata in cateva cuvinte cum se leaga una de alta:  Prima hotarare de a intra pe drumul mantuirii o ia credinciosul numai dupa ce cunoaste saracia duhovniceasca, prin smerenie. Aceasta cunoastere produce o dispozitie de tristete, care, din pricina slabiciunii si a pacatelor, da nastere caintei, plansului. Cel ce-si plange greselile isi poate pastra lesne blandetea, pentru ca supararea vine numai de la parerea ca esti mai bun decat altii.

Mai departe, credinciosii plini de cainta si blanzi nazuiesc sa introduca binele si in afara, si astfel ei devin flamanzi si insetosati de dreptate. Ei cer binele mai intai de la ei insisi, devenind milostivi. Cei milostivi inlatura din inima lor iubirea de sine, “pofta trupului, pofta ochilor si trufia vietii” (I Ioan 2, 16), realizand curatia inimii, adica scoaterea raului din inima.

Cel cu inima curata este un purtator al pacii, pretutindeni. Impotriva unor astfel de ravnitori pentru o viata imbunatatita se ridica pizma si rautatea multora. Ne mai impacandu-se cu felul de viata al celor cu care traiau altadata laolalta, cei doritori de o viata mai buna se despart de ei, din care pricina acestia ii prigonesc. Cand ravna pentru Dumnezeu sporeste si buna inraurire se intinde, creste impotriva lor si ura celor rai, care ii supun prigoanelor aratate de Mantuitorul in ultima fericire

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a VIII-a: “Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor”

<!-- Post Body Copy -->

Care este a opta fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 10). Asa cum am vazut si la fericirea a patra, cuvantul “dreptate” are si aici intelesul de dreapta credinta si dreapta purtare, viata neprihanita, sfintenie, in care bineinteles este cuprinsa si virtutea sociala a dreptatii657 (Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 228).

Vechiul Testament ne vorbeste de multi drepti care au fost prigoniti din pricina luptei lor impotriva pacatelor lumii in care ei traiau si pentru indreptarea acesteia spre o viata morala.  Luptand pentru dreptate, au fost prigoniti proorocii.  Tot din pricina aceasta a fost rastignit Mantuitorul Hristos. El a proorocit Ucenicilor Sai ca vor fi prigoniti, ca si El: “Daca va uraste pe voi lumea, sa stiti ca pe Mine mai inainte decat pe voi M-a urat. Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al sau; dar pentru ca nu sunteti din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea va uraste” (Ioan 15, 18-19).

Cei prigoniti pentru dreptate vor avea parte de imparatia cerurilor, asa cum a fagaduit Mantuitorul. Caci se cuvine ca lucratorii impreuna cu El la zidirea unei lumi noi sa fie acolo unde este si El: “Parinte – S-a rugat Mantuitorul – voiesc ca unde sunt Eu, sa fie impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat, ca sa vada slava Mea” (Ioan 17, 24).

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a VII-a: “Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”

<!-- Post Body Copy -->

4375893-mdCare este a saptea fericire si ce inteles are?

“Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5, 9).

Pacea intemeiata pe adevar, dreptate si dragoste este cel mai mare bun social pentru oameni si popoare. Ea usureaza ridicarea conditiilor de viata ale fiecarui om si inalta popoarele, aducandu-le propasire si fericire. Profetii Vechiului Testament au descris imparatia mesianica a lui Hristos ca pe o imparatie a pacii si a dreptatii, iar ingerii au cantat in noaptea Nasterii Domnului: “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire” (Luca 2, 14).

Aceasta pace intre oameni si popoare, dupa care nazuieste orice societate, izvoraste, dupa invatatura crestina, din pacea omului cu Dumnezeu si din pacea cu sine insusi, de care se bucura numai cei ce savarsesc binele. Despre aceasta pace deplina vorbeste Mantuitorul cand spune Ucenicilor Sai: “Pace va las voua, pacea Mea o dau voua” (Ioan 14, 27).
Facatori de pace sunt deci, dupa invatatura sfintei noastre Biserici, in primul rand cei ce savarsesc Domnului, zilnic, jertfa cea fara de Sange, rugaciuni si posturi pentru ca peste toti oamenii sa se reverse “pacea lui Dumnezeu, care covarseste orice minte” (Filip. 4, 7).

Facatoare de pace, solie a pacii si infratirii este in primul rand Biserica, deoarece ea propovaduieste totdeauna pacea, care izvoraste din iubirea de Dumnezeu si de aproapele. Facatori de pace sunt de asemenea toti cei care nu numai ca iarta pe cei care cauta invrajbire, dar prin mijlociri intelepte si potrivite si prin pilda vietii lor inlatura neintelegerile si certurile dintre oameni si ii impaca, facandu-i din vrajmasi, prieteni.

Facatori de pace sunt socotiti apoi si cei ce stabilesc armonie intre vointa trupului lor si vointa sufletului656 (Zigaben, Comentar la Matei, Migne, P. G., CXXIX, col. 196), aducand acea impacare a omului cu sine insusi.  Facatori de pace sunt, in sfarsit, toti cei care prin sfaturile, stradaniile si faptele lor impiedica razboaiele intre oameni.  Facatorii de pace indeplinesc o lucrare asemanatoare celei savarsite de Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume sa impace pe omul pacatos cu Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu le fagaduieste numele haric de “fii ai lui Dumnezeu”, insotit, fireste, de fericirea vrednica de acest nume.

Porunca de a face pace se adreseaza tuturor, precum citim in epistola catre evrei: ” Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evr. 12, 14).

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a VI-a: “Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu”

<!-- Post Body Copy -->

schimbarea-la-fata_hristosCare este a sasea fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8).

Mantuitorul aseamana inima omului cu ochiul. Precum ochiul sanatos si curat poate vedea limpede (Matei 6, 22), tot asa numai cel cu inima curata, neacoperita de ceata pacatului, poate vedea pe Dumnezeu.  Cei curati cu inima sunt mai intai cei nevinovati si lipsiti de viclesug, ca Natanael (Ioan 1, 47) si ca pruncii (Matei 18, 3-4); apoi cei care, prin nevointe si rugaciuni neintrerupte, izbutesc sa-si smulga radacinile pacatului, adica sa-si goleasca inima de poftele si gandurile rele, de iubirea celor pamantesti, si sa o umple cu dorul dupa lumina dumnezeiasca si desavarsire.

Acestia ajung sa-L vada pe Dumnezeu chiar din aceasta viata, aflandu-L pretutindeni, si mai ales in fapturile Sale, precum este Scris: “Cele nevazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca ei sa fie fara, cuvant de aparare” (Rom. 1, 20).

Pe unii ca acestia, Biserica ii numeste «vazatori de Dumnezeu».  Dar vederea lui Dumnezeu in aceasta viata este nedeplina, precum zice Sfantul Apostol Pavel: “vedem acum ca prin oglinda, in ghicitura, iar atunci, fata catre fata” (I Cor. 13, 12).  De curatenia inimii este strans legata virtutea castitatii. De aceea, Sfantul Ioan Gura de Aur crede ca prin curatenia inimii trebuie sa intelegem lipsa oricarui pacat in genere si indeosebi a pacatului desfrinarii655 (Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 227; Vezi si: Teofilact, Comentar la Matei, P. G., CXXIII, col. 188).

Iar castitatea se pastreaza prin cumpatare si post: “Luati seama la voi insiva – ne porunceste Mantuitorul – sa nu se ingreuieze inimile voastre de mancare si de bautura si de grijile vietii, si ziua aceea sa vina peste voi fara de veste, ca o cursa…Privegheati, dar, in toata vremea, rugandu-va ca sa va intariti sa scapati de toate acestea care au sa vina si sa Stati inaintea Fiului Omului” (Luca 21, 34-36).  Pentru curatenia inimii s-au invrednicit dreptul Simeon si proorocita Ana sa vada pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu (Luca 2, 25 s.u.).

Curatenia inimii este conditia cea mai insemnata pe care o cere Mantuitorul la indeplinirea oricarei fapte. Prin aceasta El arata insemnatatea partii launtrice a faptei, adica a intentiei, a gandului care-i sta la temelie, lucru de care nu se tinea destul seama in Vechiul Testament. Mantuitorul face din aceasta schimbare a adancului sufletului omenesc lucrul cel mai ales prin care morala crestina intrece si desavarseste morala Vechiului Testament.

In Vechiul Testament se oprea, de pilda, omorul; dar in Noul Testament se cauta a se inlatura si izvorul lui, adica mania din inima omului, caci asa cum spune Mantuitorul: “Din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule” (Matei 15, 19). Poftele si gandurile rele sunt semintele din care cresc pacatele si care, deci, trebuie inlaturate. Cu privire la aceasta, Mantuitorul spune: “Ati auzit ca s-a zis celor de demult: sa nu ucizi; iar cine va ucide vrednic va fi de osanda. Eu insa va spun voua ca oricine se manie pe fratele sau vrednic va fi de osanda” (Matei 5, 21-22).

Curatenia inimii este astfel cea mai inalta treapta a desavarsirii, a sfinteniei. De aceea ea va fi rasplatita cu cea mai mare fericire, care este privirea lui Dumnezeu.

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fereicirea a V-a: “Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui”

<!-- Post Body Copy -->

4053184-mdCare este a cincea fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui” (Matei 5, 7).  Milostenia sau indurarea crestina izvoraste din iubirea de Dumnezeu si de aproapele si se arata prin ajutorarea materiala si morala a semenilor nostri aflati in nevoie.  Mantuitorul, Care este modelul desavarsit al milosteniei (Matei 11, 32; Marcu 8, 2), ne-a aratat ca la judecata de apoi faptele indurarii trupesti si sufletesti sunt acelea care ne vor deschide portile fericirii vesnice (Matei 25, 34-40).  Dar, «chipurile de a milui – cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur – sunt felurite si porunca aceasta este intinsa»654 (Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 227).

Care sunt faptele milosteniei trupesti?

Faptele milosteniei trupesti sunt in numar de sapte, si anume:

1) Hranirea celui flamand, care, din pricina saraciei si neputintei, nu se poate hrani prin munca proprie.

2) Adaparea celui insetat, care, din lipsa sau slabiciune, nu-si poate alina setea;

3) Imbracarea celui gol, adica a celui care, din cauza lipsei, nu are haine pentru acoperirea trupului;

4) Cercetarea celor in necazuri si nevoi, pentru ajutorarea lor;

5) Cercetarea celor bolnavi. Aceasta porunca se implineste mai intai prin cuvintele mangaietoare si compatimitoare; al doilea, sfatuindu-i sa sufere cu rabdare nenorocirea, fara cartire, ci cu binecuvantare, si facandu-i sa inteleaga ca suferinta este ingaduita spre incercare, intarire si ispasire; al treilea, indemnandu-i si ajutandu-i sa se spovedeasca si sa se impartaseasca si sa primeasca Taina Sfantului Maslu; al patrulea, invatandu-i sa nu cada in credinta desarta a celor ce voiesc sa-si castige sanatatea cu farmece si felurite inselaciuni diavolesti, ci sa-si puna increderea si nadejdea numai in mila lui Dumnezeu si in leacurile sfatuite de medici. Iar cand acesti bolnavi sunt lipsiti sau fara ajutorare, sa-i ajutam cu tot ce au nevoie: bani, medicamente, priveghere si altele.

6) Gazduirea calatorilor, mai ales a bolnavilor si a celor lipsiti de mijloace materiale, facand aceasta cu bucurie;

7) Ingroparea saracilor si a celor pe care nu are cine sa-i ingroape, daruind cele trebuitoare pentru inmormantarea lor crestineasca.

Daca moare o ruda sau un prieten, aceasta datorie se implineste prin petrecerea mortului pana la groapa, cu rugaciuni si acte de milostenie pentru sufletul raposatului si cuvinte de mangaiere pentru cei ramasi in viata. Neindeplinirea acestor fapte fata de semeni inchide portile fericirii ceresti si aduce osanda vesnica (Matei 25, 41-46).

Care sunt faptele milosteniei sufletesti?

Faptele milosteniei sau indurarii sufletesti sunt tot in numar de sapte, si anume:
1) Intoarcerea celor rataciti la calea adevarului si a celor pacatosi la calea virtutii, dar cu duhul blandetii si al intelepciunii, spre a-i feri atat de pacatul deznadejdii cat si de cel al prea marii increderi in indurarea lui Dumnezeu.
Insemnatatea acestei fapte o arata Sfantul Apostol Iacov, cand zice: “Fratii mei, daca vreunul va rataci de la adevar si-l va intoarce cineva, sa stie ca cel ce a intors pe pacatos de la ratacirea caii lui isi va mantui sufletul din moarte si va acoperi multime de pacate” (Iacov 5, 19-20).
2) invatarea celor nestiutori si nepriceputi (Fapte 8, 31; Tit 2, 4-7);
3) Sfatuirea celor ce au trebuinta de sfat (I Tes. 5, 11-15). Trebuinta de sfat bun si dat la vreme au cei cu o viata pacatoasa, cei in nevoie si stramtorare, sau cei a caror viata si cinste sunt in primejdie.
4) Rugaciunea catre Dumnezeu pentru aproapele nostru (Iacov 5, 16; Filip. 1, 19; Col. 4, 3).
5) Mangaierea celor intristati (I Tes. 5,14), din pricina bolilor, a pacatelor sau a nenorocirilor de tot felul;
6) Nerazbunarea pentru raul facut de altii, ci rasplatirea raului cu binele (Matei 5, 44-48; Rom. 12, 19-21);
7) Iertarea greselilor savarsite de altii fata de noi insine, nu numai o data, ci “de saptezeci de ori cate sapte”, cum spune Mantuitorul (Matei 18, 22).

Cum trebuie savarsite aceste fapte ale milosteniei?

Spre a fi mai bine placute lui Dumnezeu, faptele milosteniei trebuie, mai intai, sa fie izvorate din iubire sincera fata de Dumnezeu si de aproapele. Femeia vaduva care a daruit la templu doi banuti, singurii pe care-i mai avea, trece mult inaintea bogatilor care puneau sume mari in cutia templului, dar numai de ochii lumii (Marcu 12, 42-44). Darul facut aproapelui, cuvintele de mangaiere si impacare care ies dintr-o inima lipsita de iubire, nu pot avea o buna inraurire, precum spune aceasta, minunat, Sfantul Apostol Pavel: “De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator… Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste” (I Cor. 13, 1, 3).

In al doilea rand, faptele milosteniei nu trebuie facute din interes, spre a fi vazute si rasplatite de oameni (Matei 6, 2-4).  In al treilea rand, ele trebuie facute oricarui om aflat in nevoie, fara nici o deosebire (Luca 10, 36-37).  In al patrulea rand, trebuie sa daruim aproapelui nostru ajutorul de care are adevarata nevoie, potrivind ajutorul dupa trebuintele lui. Asa, de pilda, nu vom da unui lenes de mancare, caci, cum porunceste Sfantul Apostol Pavel: “daca cineva nu vrea sa lucreze, acela nici sa nu manance” (II Tes. 3,10). Totusi si fata de cei lenesi avem datorii de milostenie, dar cautand sa patrundem in acea latura a sufletului lor care sa-i vindece de lene.

Ce rasplata fagaduieste Dumnezeu celor milostivi?

Dumnezeu ii va milui, adica le va ierta pacatele, la judecata de apoi, caci, precum spune Sfantul Apostol Iacov: “Judecata este fara mila pentru cel care n-a facut mila. Si mila biruieste in fata judecatii” (Iacov 2, 13); sau, cum zice Sfantul Apostol Petru: “dragostea acopera multime de pacate” (Petru 4, 8).  Ca virtutea milosteniei este cat se poate de pretuita, se vede lamurit din cuvintele Mantuitorului despre judecata de apoi, in care milostenia este aceea pentru care vom fi mai ales rasplatiti (Matei 25, 32-46).

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a IV-a: “Fericiti cei ce flamanzesc si insetoseaza de dreptate, ca aceia se vor satura”

<!-- Post Body Copy -->

5780330-lgCare este a patra fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei ce flamanzesc si insetoseaza de dreptate, ca aceia se vor satura” (Matei 5, 6).

Cuvantul «dreptate» are aici intelesul din Vechiul Testament, insemnand «cucernicie», ca la Sfantul Ioan Gura de Aur,651 (Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 227) «virtutea in general», ca la Sfantul Chiril al Alexandriei652 (Comentar la Luca, Migne, P. G., LXXII, col. 592), «toata virtutea» cum spunea Zigaben653 (Comentar la Matei, Migne, P. G., CXXIX, col. 196); cu alte cuvinte plinirea poruncilor lui Dumnezeu, adica sfintenia, dreapta credinta si dreapta purtare.

Cei flamanzi si insetati de dreptate sunt deci toti cei ce doresc cu ardoare sa infaptuiasca si sa se infaptuiasca binele. Aceasta dorinta este tot atat de fireasca si continua ca si foamea si setea trupeasca. Au dat dovada de aceasta puternica dorinta indeosebi sfintii si martirii care pentru Hristos au parasit familie, avere, voie proprie si s-au nevoit cu trairea unei vieti de inalta spiritualitate.

Saturarea fagaduita trebuie inteleasa ca o implinire a nazuintelor prin cucerirea desavarsirii, prin realizarea sfinteniei in viata aceasta, in parte, iar in cea viitoare pe deplin. Aceasta va fi potrivit fagaduintei Mantuitorului, Care zice: “Si oricine a lasat case, sau frati, sau surori sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarine pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica” (Matei 19, 29).

“A fi flamand si insetat de dreptate” mai inseamna si a dori si a ne stradui din toate puterile pentru infaptuirea dreptatii ca virtute sociala, atat pentru noi, cat si pentru semenii nostri. Iar cand, din pricina smereniei, saraciei, neindemanarii noastre sau a puterii parasului, suntem nedreptatiti in aceasta viata, sa nu ne descurajam, ci sa avem nadejde tare ca vom primi dreptatea noastra, daca nu chiar in viata aceasta, ca femeia staruitoare din parabola judecatorului nedrept (Luca 18, 2-7), desigur in viata viitoare. Simtul dreptatii este atat de inradacinat in fiinta omului, incat cu drept cuvant este asemanat cu nevoia trupeasca de hrana si apa, fara de care omul nu poate trai.

In Vechiul Testament, au fost flamanzi si insetati de dreptate dreptul Iov, regii David si Solomon si, indeosebi, proorocii. Astfel, David se plange, in psalmul 73, ca pe pamant cei rai nu sunt pedepsiti, iar dreptii nu primesc incununarea virtutii. Iar proorocul Ieremia se revolta impotriva calcatorilor de lege (12, 1, 4). Impotriva asupritorilor si a judecatorilor nedrepti, Isaia striga: “… Nu mai faceti rau inaintea ochilor mei. Incetati odata! Invatati sa faceti binele, cautati dreptatea, ajutati pe cel apasat, faceti dreptate orfanului, ajutati pe vaduva” (1, 16-17).

Crestinii nedreptatiti au privilegiul de a astepta, dupa fagaduinta Domnului, “ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea” (II Petru 3, 13). Avand aceasta nadejde, ei indura mai usor suferintele legate de foamea si setea lor dupa dreptate, care, in toata plinatatea ei, nu se va potoli decat in imparatia cereasca.

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a III-a: “Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul”

<!-- Post Body Copy -->

Care este a treia fericire si ce inteles are?

“Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul” (Matei 5, 5).

4958737-md

 

 

 

 

 

 

 

 

Blandetea este cel dintai rod al bunatatii si iubirii aproapelui. Ea este o stare cumpanita si linistita a sufletului, insotitacu silinta de a nu supara pe nimeni si a nu se supara de nimic. Cel bland nu murmura niciodata impotriva lui Dumnezeu, nici a oamenilor, urmand indemnul Sfantului Apostol Pavel: “Vorba voastra sa fie totdeauna placuta, cu sare dreasa, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia” (Col. 4, 6). Omul bland da cuvenita cinste si ascultare mai-marilor sai: nu batjocoreste, nu graieste de rau si nu osandeste pe semenii sai, ci se arata pe sine totdeauna smerit. Iar cand se intampla ceva potrivnic dorintelor lui, nu se lasa prada maniei si, mai presus de toate, nu se razbuna pentru jigniri.

Cea mai inalta treapta a blandetii este iubirea fata de cei ce ne prilejuiesc necazuri si suparari si care se arata prin iertare si impacare (Matei 5, 23-24). Culmea blandetii sta deci in purtarea pe care ne-o porunceste Mantuitorul, prin cuvintele: “Binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc” (Matei 5, 44).

Singura manie ingaduita si folositoare este aceea indreptata impotriva pacatelor si a patimilor si mai ales impotriva diavolului ispititor, in care nu a ramas nimic bun.

Ce a fagaduit Dumnezeu celor blanzi?

Dumnezeu a fagaduit celor blanzi ca vor mosteni pamantul. intr-adevar, este firesc ca aceia care se poarta cu blandete sa fie scutiti de multe suparari, necazuri si tulburari pe care le pricinuieste lipsa acestei virtuti, sa capete chiar iubirea celor din jur, o buna inraurire asupra semenilor si, in orice caz, sa stinga mania si ura indreptata impotriva lor. Rasplata ii vine celui bland chiar din practicarea blandetii. Fiind impacat cu Dumnezeu, cu semenii si cu sine, omul bland se bucura de o stare de liniste si siguranta deplina. Astfel trebuie intelese cuvintele Mantuitorului: “Invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre” (Matei 11, 29).  Rasplata deplina, insa, va fi data celor blanzi in viata viitoare.

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea a II-a: “Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia”

<!-- Post Body Copy -->

4741633-mdCare este fericirea a doua si ce inteles are?

“Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia” (Matei 5, 4). Plansul, ca si rasul, poate avea diferite cauze. intelesul lui depinde deci de cauza din care porneste. Astfel este o mare deosebire intre plansul celui ce-i pare rau pentru vreun pacat savarsit si plansul unui hot, de necaz ca nu i-a reusit o incercare de furt, sau pentru ca a fost prins si pedepsit.

De aceea, din aceasta fericire nu trebuie sa intelegem ca toti cei ce plang ar putea dobandi mangaierea. Aici este vorba numai de cei ce plang din pricina ca se intristeaza si le pare rau pentru pacatele savarsite649 (Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LVII, col. 225), cu care au mahnit pe Dumnezeu si pe aproapele lor, ca fiul pierdut, Zaheu vamesul, sau talharul cel rastignit de-a dreapta Mantuitorului. Aceasta este intristarea despre care Sfantul Apostol Pavel scrie: “Intristarea, cea dupa Dumnezeu aduce pocainta spre mantuire, fara parere de rau; iar intristarea lumii aduce moarte” (II Cor. 7, 10). Despre aceasta intristare vorbeste si Sfantul Apostol Petru, aratand ca ea este pricinuita de feluritele ispite la care este supus cel credincios, spre lamurirea credintei lui si din care iese biruitor numai cel ce rabda pana la sfarsit (I Petru 1,6-7).

Mantuitorul fericeste nu numai pe cei ce-si plang pacatele proprii, dar si pe cei care-si frang inima si plang pentru pacatele semenilor lor, rugand pe Dumnezeu sa le dea cainta, adica pe cei rataciti sa-i intoarca la calea cea dreapta, iar pe cei ce traiesc fara randuiala sa-i faca sa-si indrepte viata. Mantuitorul S-a intristat si a plans pentru pacatele celor ce locuiau in Ierusalim, Horazin, Betsaida si Capernaum, si care nu voiau sa se pocaiasca (Matei 11, 20-24; 23, 37, 38). Darul lacrimilor aducatoare de bucurie l-au avut, de asemenea, toti sfintii. Fagaduinta mangaierii este unita cu indemnul de a plange, pentru ca intristarea pentru pacate sa nu duca la deznadejde.

Celor ce plang din aceste pricini binecuvantate, Mantuitorul le fagaduieste mangaierea harica, adica, pentru viata de acum, iertarea greselilor, scaparea de chinuri si de pacate, iar pentru viata viitoare, imparatia cerurilor, adica bucuria650 (Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvantul XV la Matei, Migne, P. G., LXVII, col. 225; Teofilact, Comentar la Matei, Migne, P. G., CXXIII, col. 188; Zigaben, Comentar la Matei, Migne, P. G., CXXIX, col. 192).

Despre aceasta rasplata vorbeste Sfantul Evanghelist Ioan in Apocalipsa, cand infatiseaza rasplata celor ce au ramas credinciosi si statornici in necazul cel mare si pe care “Mielul, Cel ce sta in mijlocul tronului, ii va paste pe ei si-i va duce la izvoarele apelor vietii si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor” (Apoc. 7, 14-17).

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Fericirea I: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”

<!-- Post Body Copy -->

5161766-mdCare este fericirea intai si ce inteles are?

“Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3). Prin aceste cuvinte, Mantuitorul ne invata ca prima virtute pe care trebuie sa ne-o insusim pentru a intra in imparatia cerurilor, adica pentru a dobandi fericirea, este “saracia cu duhul”.  Dar ce inseamna “saracia cu duhul”?

Dupa cum talmaceste Sfantul Ioan Gura de Aur, cuvintele «saraci cu duhul» inseamna «smeriti de buna voie», adica lipsiti de trufia mintii si de nemasurata iubire de sine, pacate prin care au cazut ingerii cei rai si primii oameni. Ele nu arata deci pe cei neintelepti, nestiutori sau simpli, ci pe cei ce se socotesc pe sine astfel. Crestinii care cunosc si urmeaza pe Hristos sunt “invatati de Dumnezeu” (I Tes. 4, 9) si “fii ai luminii… nu ai intunericului” (I Tes. 5, 5), intrucat au dobandit invatatura dumnezeiasca de la Biserica, prin harul Sfantului Duh (I Cor. 5 s.u.).

Saraci cu duhul sunt crestinii care, cugetand necontenit la desavarsirea dumnezeiasca, isi dau seama cat de departe sunt ei de ea; cei ce isi dezlipesc de buna voie inima de bunurile pamantesti, isi golesc mintea de cunostintele cele desarte si isi elibereaza sufletul de iubirea celor vremelnice, pentru ca, astfel saracita, mintea sa doreasca a fi umpluta cu bunurile ceresti, cu bogatia stiintei dumnezeiesti si cu iubirea celor vesnice. Acesti crestini, oricat ar fi de virtuosi, nu se cred niciodata desavarsiti, ci ravnesc si se straduiesc fara incetare sa urce treapta cu treapta, cat mai sus, pe scara desavarsirii.

Patrunsi de convingerea ca nu au nimic de la sine si ca nu pot infaptui nimic pentru mantuirea lor fara ajutorul si harul lui Dumnezeu si ca, atata vreme rat petrec in trup, sunt inca departe de fericirea vesnica, crestinii implora necontenit indurarea harului lui Dumnezeu. Rasplata fagaduita celor smeriti este imparatia cerurilor, adica fericirea vesnica, pe care, prin credinta si nadejde, ei o gusta launtric inca pe pamant, dar deplin o vor avea numai in viata viitoare, prin partasia la fericirea vesnica.

Smerenia este deci prima virtute ce se cere crestinului. Fara ea, nimeni nu poate trai o viata cu adevarat crestina; fara ea, nimeni nu poate nici macar intra in aceasta viata crestina, pentru ca ii lipseste dorinta de a se lupta cu pacatele si de a dobandi virtutea. Fara smerenie, crestinul nu se afla in stare de a simti nevoia harului dumnezeiesc si prin aceasta se lipseste tocmai de ceea ce are neaparata trebuinta.

Postat: 7.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

PROTOSINGHELUL NICODIM MANDITA
Manastirea Agapia
(1889-1975)
 
Viata 
Protosinghelul Nicodim Mandita a fost un iscusit aparator al Ortodoxiei si un calugar misionar fara egal in monahismul nostru contemporan.Acest preacuvios parinte s-a nascut in satul Bunesti,judetul Arges,din parinti credinciosi.Intre anii 1916-1918 a luat partela primul razboi mondial,iar in anul 1920 a intrat nevointa monahala la Schitul Magura-Bacau.In vara aceluiasi an s-a invrednicit de darul preotiei.
Intre anii 1921-1923 a fost preot misionar in satul Schitul Frumoasa-Bacau.Apoi inca doi ani a fost duhovnic la Manastirea de maici Giurgeni-Roman.Intre anii 1925-1935 a slujit ca preot misionar in Transilvania,in satele Paclisa-Alba,Harmasul Ciceiului si Leurda Garboului-Cluj.
Intre anii 1935-1945 a fost duhovnic la Manastirea Agapia,apoi inca 17 ani,duhovnic la Manastirea Varatec.Ultimii ani,1962-1975,i-a petrecut la Agapia in liniste si rugaciune,savarsindu-se cu pace in varsta de 86 de ani.
 
Fapte si cuvinte de invatatura
1.Acest cuvios parinte avea de mic o aleasa traire duhovniceasca,iubind cel mai mult rugaciunea,postul si citirea sfintelor carti.Pentru aceea toti se foloseau de intelepciunea lui.
2.Cand a intrat in Schitul Magura-Targu Ocna,staretul,vazand ascultarea lui,indata l-a facutcalugar.Apoi,vazandu-l bland si priceput in Sfanta Scriptura,l-a facut preot si pastor de suflete.Si invata asa de frumos pe credinciosi,incat veneau de departe sa-l vada si sa primeasca de la el cuvant de mangaiere.
3.Satul Schitu Frumoasa-Moinesti era un sat mic,lipsit de preoti si dezbinat de secte.Timp de trei ani,cat a fost paroh aici,parintele Nicodim a schimbat profund viata duhovniceasca a credinciosilor.Mai intai a intors la Ortodoxie pe toti cei dezbinati.Apoi a combatut cu multa putere imoralitatea,betia si certurile in familie,desfiintand carciumile si intarind unitatea,buna credinta si omenia intre toti.Si acestea toate le-a savarsit prin trei cai:printr-o viata personala exemplara,prin slujbe frumoase la biserica si prin predicarea vie si permanenta a cuvantului lui Dumnezeu.
4.Spun fiii sai duhovnicesti ca parintele Nicodim era plin de dragoste pentru Dumnezeu si pentru oamnei si foarte ravnitor la savarsirea celor sfinte.Iubea pana la jertfa Biserica si dreapta credinta apostolica si cunostea bine Sfanta Scriptura si invataturile Sfintilor Parinti.Pentru aceea era permanent cautat de credinciosi si temut celor rau-credinciosi.Ca oricine asculta cuvintele lui se lumina la suflet si se intorcea cu bucurie la Hristos.
5.Spun iarasi ucenicii lui ca se ruga mult la chilie si nimic nu facea fara rugaciune.Zilnic citea cele sapte Laude la vremea lor,psalmii si alte rugaciuni de taina.Apoi citea cateva capitole din Biblie,precum si viata sfantului respectiv.La urma statea de vorba cu oamenii,spovedea si scria cuvinte de folos.
6.Zece ani parintele Nicodim a fost preot misionar in Transilvania.Spun parintii care l-au cunoscut ca s-a dovedit un mare aparator al Ortodoxiei si unitatii romanesti.Cel mai mult ostenea pentru intoarcerea celor rataciti in sanul Bisericii noastre.In putina vreme a realizat o unitate religioasa deplina,inlaturand cu pricepere dezbinarile confesionale,imoralitatea si intarind dreapta credinta.
7.Vazand acest cuvios parinte ca numai cu cuvantul vorbit nu se pot apara credinta si morala ortodoxa,cu binecuvantarea Patriarhiei Ortodoxe Romane si a episcopului de Cluj, a scris si a tiparit sute de brosuri cu continut moral profund ortodox,impodobite cu imagini pe intelesul credinciosilor,pe care apoi le impartea gratuit.Opera sa literar-duhovniceasca insumeaza peste 40 de volume a peste 400 de pagini fiecare,plus alte peste zece mii de pagini in manuscris.
Prin aceasta s-a dovedit un bun pedagog si un preot misionar rar intalnit in monahismul nostru.
8.Se spunea despre dansul ca in satul Leurda Garboului a zidit din temelie o biserica noua si a inzestrat-o cu tot felul de obiecte de cult,donate,atat de credinciosi ardeleni,cat si de moldoveni.Dupa patru ani de preotie in acest sat,s-a intors din nou in Moldova.
9.Se mai spunea despre parintele Nicodim ca in parohia lui nu puteau locui sectantii si carciumarii.Sectantii fanaticiplecau in alte sate,pentru ca nu puteau face nici un prozelit,iar carciumarii plecau pentru ca nu venea nimeni sa le cumpere bauturile.Ei erau singurii oameni care nu-l iubeau pe acest slujitor al lui Hristos.
10.Odata l-au reclamat unii la episcop cum ca ar fi preot eretic.Deci,chemandu-l episcopul si cercetandu-l,i-a zis:
-Du-te,parinte Nicodim,inapoi la parohie si invata pe credinciosi ca si pana acum,ca nu sfintia ta,ci cei care te-au reclamat mi se pare ca sunt eretici.
11.La Manastirile Agapia si Varatec,parintele Nicodim a continuat aceeasi activitate de duhovnic si preot misionar.Slujea cele sfinte cu frica de Dumnezeu,se ruga si citea mult la chilie, spovedea,invata pe oameni si tiparea carti bisericesti.Dupa anul 1940 ajunsese cel mai iscusit duhovnic pentru mireni si calugari din partea locului.
12.Parintele Nicodim considera spovedania cel dintai si cel mai necesar mijloc de cunoastere,de formare duhovniceasca si de indreptare a crestinului.De aici incepea urcusul duhovnicesc.Iar spovedania o facea astfel:
Mai intai cerea credinciosului sa citeasca pravila bisericeasca,sa se roage,sa-si cerceteze constiinta si sa-si noteze pe hartie toate pacatele.Apoi il spovedea fara graba,din copilarie,lasand pe om sa-si spuna liber pacatele.La urma adauga si cateva intrebari,apoi rupea hartia in fata penintentului,ca semn de iertare,ii randuia canon dupa putere si indata ii citea rugaciunea de dezlegare.Daca cineva avea pe constiinta pacate grele,il lasa pe penitent dupa spovedanie inca un ceas-doua sa-si cerceteze constiinta,apoi il dezlega.
13.Acest duhovnic iscusit nu dadea la spovedanie canon aspru niciodata.Mai intai cerea crestinului sa inceteze pacatul,apoi sa se roage.Ii cerea sa citeasca zilnic cele sapte Laude,sa citeasca Sfanta Scriptura,Invatatura de credinta,Vietile Sfintilor si alte carti de folos sufletesc.El punea accent indeosebi pe cunoasterea dreptei credinte si pe sfanta rugaciune.
-Cine nu citeste,zicea el,nu cunoaste,Si cine nu cunoaste Sfanta Scriptura si credinta ortodoxa,acela cade usor in pacate de moarte si este prins in mreaja sectelor.
14.Odata spunea unui din ucenici:
-Parinte,eu nu-ti pot da post si metanii multe.Ca si ursul si sarpele postesc.Dar ursul tot urs ramane si sarpele tot sarpe.Cand musca,amandoi omoara! Asa si omul,posteste uneori mult,dar in inima este plin de rautate,iar cand dezleaga la mancare, bautura, cade in pacatul lacomiei.Deci,posteste si te roaga dupa putere,dar mai intai citeste Sfanta Scriptura si pe Sfintii Parinti.Atunci singur te vei invata ce trebuie sa faci,cum sa te rogi si sa postesti,de ce sa te feresti si cum sa te mantuiesti.
15.Altui ucenic pe care l-a spovedit i-a zis:
-Frate,nu-ti dau alt canon decat sa citesti Noul Testament de cinci ori.De patru ori ca sa-ti fie ca patru pereti de casa,iar a cincea oara ca sa-ti fie de acoperamant pentru casa sufletului tau.
16.O batrana care nu stia carte l-a intrebat:
-Parinte,cum sa citesc Noul Testament,ca nu stiu carte?
Iar el i-a raspuns:
-Dar cand primesti scrisoare de la feciorul tau,nu te duci la un vecin sa ti-o citeasca?Asa fa si cu Noul Testament.Roaga pe cei ce au dragoste sa-ti citeasca si amandoi va veti folosi.
17.Se spunea despre dansul ca daca il intreaba cineva ceva,batranul nu-i raspundea imediat si direct la intrebare,ci il trimitea la Sfanta Scriptura,la canoane si la Sfintii Parinti,ca singur sa citeasca,sa se invete si sa afle raspunsul dorit.
18.Se spuneau si acestea despre dansul,ca niciodata nu chema pe nimeni la spovedanie,ca sa nu vina cineva din sila.Nici nu se interesa de la altii despre fiii sai duhovnicesti,ci lasa pe fiecare ca in mod liber si constient sa lucreze si sa-L caute pe Hristos.
19.Uneori le spunea fiilor sai duhovnicesti:
-Fratilor,pe langa citirea sfintelor carti,va dau si acest canon,ca unul pe altul sa va indemnati la biserica,la spovedanie,la milostenie si la citirea Sfintei Scripturi... Ca de nu va veti ajuta pe calea mantuirii,veti da socoteala in fata lui Hristos de cei care se pierd.Nu vedeti pe sectanti cum se silesc sa amageasca pe ortodocsi?
20.Spun ucenicii lui ca parintele Nicodim nu primea la spovedanie pe calugarii si mirenii care aveau alti duhovnici,fara binecuvantarea acelora.Nici el nu dadea voie fiilor sa duhovnicesti sa mearga de la un duhovnic la altul fara motive intemeiate.Pe mireni ii sfatuia sa se marturiseasca la preotii lor,iar pe calugari la duhovnicii din manastirile lor.
21.Uneori invata pe calugari,zicand:
-Cand mergi la cineva dornic de invatatura si lipsit,sa-i duci vreo carte buna de citit,du-i si vreo paine sau altceva de mancare.Nu vezi ca pestele nu vine la undita goala?Ca trebuie sa intrebuintam tot ce ne sta la indemana ca sa puteam castiga suflete pentru Imparatia lui Dumnezeu.Astfel,vazand fratele dragostea ta,va primi cu bucurie cuvantul vietii.
22.Alteori spunea la spovedanie:
-Fratilor,am socotit sa va dau ascultare si canon citirea cuvantului lui Dumnezeu.Ca de va veti lumina mintea cu cuvantul lui Dumnezeu,atunci veti fi capabili sa duceti o viata plina de fapte bune si folositoare.De va dau sa postiti mai mult si sa faceti metanii,nu va cunosc puterea.De va dau sa faceti milostenie,nu va cunosc starea materiala.Si daca nu va miluiti mai intai sufletul vostru,ci il lasati flamand,ce folos mai are milostenia?
23.Acest cuvios parinte era in toate foarte chibzuit si cu dreapta socoteala.La mancare si la post,la rugaciune si la citire,la tacere sau la cuvant,la chilie sau la slujba.Toate le facea in tacere,cu blandete si cu multa frica de Dumnezeu.
24.Spun calugarii care l-au cunoscut ca el niciodata nu amintea lucruri din trecut.Cand vorbea,rostea fiecare cuvant cu atentie sa nu greseasca sau sa sminteasca pe cinvea cu ceva.Niciodata n-a fost auzit sa osandeasca,sa se certe sau sa vorbeasca de rau.Nici pe altul nu-l ingaduia sa parasca sau sa cleveteasca pe aproapele in chilia lui.
-Nu uitati,zicea batranul,ca pentru tot cuvantul desert vom da seama in ziua judecatii lui Hristos(Matei 12,36).Alteori le amintea cuvantul psalmistului: Pune Doamne,(Ps.140,3).Cuvantul lui era intelept,linistit,dres cu sare.paza gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele
25.Mai spun parintii ca el nu primea slujbe,nici nu se ruga pentru cei ce nu citeau cuvantul lui Dumnezeu.De asemenea,nu primea la spoveanie pe cei ce nu veneau la biserica si refuzau citirea sfintelor carti.
26.Parintele Nicodim pretuia mult timpul si nici un minut nu-l risipea in zadar.
-Timpul,zicea el,este scump ca si sufletul.Ai pierdut timpul,ai pierdut sufletul!Ca eu daca n-as fi economisit bine timpul si n-as fi trait cu program,nimic n-as fi facut in viata.
27.Batranul cerea ucenicilor sai sa faca toate cu rugaciune si sfat;sa-si faca dinainte canonul si rugaciunea pentru timpul cat lipsea din manastire.
28.Uneori invata pe maici,zicand:
-Daca plangi numai si nu pui inceput bun,nu te folosesti.De aceea sa fim cu grija,sa nu ne gaseasca moartea dormind.Vai de noi de ne va afla moartea dormind.Ca in ce ne va gasi in aceea ne va judeca (Romani 2,6).
29.Zicea parintele Nicodim:
-Patru sunt felurile de vietuire in lume:
a.Vietuire diavoleasca,a celor ce se ridica impotriva lui Dumnezeu,a Bisericii si a oamenilor.Adica a celor ce hulesc impotriva Duhului Sfant si fac rau binefacatorilor lor.
b.Vietuire dobitoceasca,a celor ce se razbuna pe semenii lor,care rasplatesc rau pentru rau,care nu iarta sirabda nedreptatea,precum si a celor ce traiesc in betii si desfranari.
c.Vietuire omeneasca,a celor ce rasplatesc cu bine pentru bine si iubesc pe cei ce ii iubesc;a celor ce cad si iarasi se ridica din pacate.
d.Vietuire duhovniceasca,a celor ce se ostenesc a face bine vrajmasilor lor.Adica a celor ce iarta,miluiesc si vorbesc de bine pe cei ce ii urasc,precum si a celor ce pururea cugeta la legea Domnului.
30.Zicea iarasi:
-Crestinul are patru feluri de parinti:
a.parinti trupesti,care ne-au nascut dupa legile firii;
b.parinti sufletesti,nasii de botez,de la cununie sau calugarie;
c.parinti duhovnicesti,adica preotii si duhovnicii,si
d.Tatal Nostru Cel Ceresc,Care ne-a creat si ne poarta in toate de grija.
Pe parintii nostri cei pamantesti se cuvine sa-i cinstim si sa-i ascultam,iar pe Dumnezeu se cade neincetat sa-L slavim si sa-L laudam.
31.Zicea iarasi parintele Nicodim:
-Sunt patru feluri de impartasiri:
a.prin savarsirea a toata fapta buna,dupa cuvantul Domnului,Care zice:Cine face poruncile Mele acela Ma iubeste pe Mine (Ioan 14,21);
b.prin ascultarea cu atentie a cuvantului lui Dumnezeu,adica prin citirea sfintelor carti,prin slujbe si cantari duhovnicesti,dupa cuvantul care zice:Nu numai cu paine va trai omul,ci si cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu (Matei 4,4);
c.prin sfanta rugaciune facuta cu smerenie si luare-aminte,si
d.prin impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos;aceasta este impartasirea cea mai inalta,fara de care nimeni nu se poate mantui.
32.Spuneau maicile din Manastirile Varatec si Agapia ca parintele Nicodim era un om de rugaciune.Se ruga in chilie cu mainile inaltate spre cer,se ruga in biserica,se ruga pe cale,se ruga in padure,permanent slavea pe Dumnezeu.Dupa ce isi termina rugaciunea,deschidea usa chiliei si vorbea cu oamenii,spovedind si mangaind pe toti.Uneori fata lui era luminata de darul rugaciunii si de bucuria Duhului Sfant.
33.Acest renumit duhovnic era foarte ravnitor pentru mantuirea celor ce veneau la el.Pe toti ii primea cu dragoste,ii marturisea cu atentie si ii sfatuia cu intelepciune,caci era statornic si hotarat in cuvant si niciodata nu se schimba.Facea totul ca sa salveze sufletul omului.
34.Odata a venit la parintele un om tulburat si i-a spus:
-Parinte,au venit peste mine multe necazuri si nu le mai pot rabda.Da-mi un cuvant de folos.
-Nu te tulbura,frate,a zis batranul.Vezi scarbele acestea?Iata,pe aici a pasit Hristos.Pe aiciau trecut Sfantul Ioan Botezatorul,Sfintii Apostoli,sfintii mucenici si toti parintii.Pe aici se cade sa trecem si noi,cei care urmam lui Hristos.Ca nu este alta cale de mantuire.Nu putem dobandi bucuria mantuirii,pana nu gustam mai intai din paharul suferintei si al necazurilor vietii.
35.Intr-o zi a venit la parintele Nicodim o femeie sa se spovedeasca,iar el i-a spus:
-Citeste cu atentie aceasta carte,noteaza pacatele pe care le-ai facut,apoi stai in genunchi inaintea sfintelor icoane si le repeta de sapte ori cu cainta si cu lacrimi.Dupa aceea,vino sa te marturisesc.Ca precum Neeman Sirianul s-a afundat de sapte ori in apa Iordanului (IV Regi 5,10) si s-a curatat de lepra,asa si noi se cade sa ne caim din inima,ca sa ne spele Dumnezeu de lepra pacatelor.
36.Iar pentru sfanta rugaciune invata:
-Fratilor,sa ne rugam neincetat cu luare-aminte si cu atentie.Sa nu lasam mintea sa hoinareasca in timpul rugaciunii.Ca la ce te gandesti,la aceea te si inchini si rugaciunea se preface in pacat,ca te inchini idolilor din minte,iar nu lui Hristos.Deci,sa cerem ajutorul lui Dumnezeu,ca sa ne putem ruga cum trebuie.Iar daca gandurile noastre fug,sa le intoarcem inapoi,precum isi intoarce ciobanul oile ce fug din turma.
37.Odata i-au zis ucenicii:
-Parinte,da-ne un cuvant de folos.
Iar batranul le-a raspuns:
-Fratilor,sa aveti credinta in Dumnezeu ca,ce nu pot face oamneii,face El intr-o clipa.De nimic sa nu va temeti decat de Dumnezeu.De aceea paziti poruncile Lui ca lumina ochilor,ca a lui e slava in vecii vecilor.Amin!
38.Parintele Nicodim avea mare evlavie catre Maica Domnului,careia i-a inchinat multe rugaciuni si pagini frumoase.Iar in fata sectantilor a aparat cu multa putere cinstirea Preasfintei Fecioare,marturisind-o Nascatoare de Dumnezeu cu adevarat si mijlocitoarea mantuirii noastre.El nu ingaduia sa puna cineva podoabe si obiecte de mult pret la icoana Maicii Domnului.
39.Acest neobosit duhovnic purta mare grija pentru mantuirea tuturor.Pe calugari ii sfatuia sa faca ascultare fara cartire si sa se roage neincetat.Pe mireni ii sfatuia sa munceasca cu demnitate pentru painea cea de toate zilele si sa vina neintrerupt la biserica.Pe cei casatoriti ii sfatuia sa nasca copii si sa-i creasca cu frica de Dumnezeu,combatand cu multa putere divortul si avortul.Iar pe tineri ii indemna sa asculte de parinti,sa invete carte,sa se fereasca de betie si desfranare,ca sa fie folositori societatii in care traiesc.
Pe toti ii imbarbata ca un parinte ii invata ca un duhovnic si ii mangaia cu dragoste de mama.Inca si pe cei bolnavi ii vindeca cu rugaciunea,caci era intarit cu darul Duhului Sfant.
40.Un calugar iubitor de liniste l-a intrebat:
-Parinte Nicodim,ce este mai de folos astazi pentru calugari?Sa stea la liniste si sa se roage sau sa ajute la mantuirea altora?
-Sa le faca pe amandoua:intai rugaciunea si viata cat mai sfanta si apoi misiunea care este dragoste si milostenie duhovniceasca.Cand vezi casa vecinului in flacari,poti sa stai la liniste si sa te rogi,pana nu arunci pe foc o galeata de apa?Lumea de astazi este aprinsa de focul urii,al desfraului si al pacatului.Sa ajutam si noi,calugarii,dupa putere la mantuirea oamenilor.
41.Spunea parintele Nicodim ucenicilor sai:
-Cand am fost hirotonisit preot,m-am rugat in taina lui Dumnezeu si I-am cerut sa-mi dea darul cuvantului,al intelepciunii duhovnicesti si al povatuirii sufletelor pe calea mantuirii,ca sapot calauzi cat mai multi crestini la Imparatia cerurilor.Am gandit atunci sa nu primesc bani pentru slujbele religioase.Dar,vazand ca prin aceasta aduc sminteala altora si se mahnesc credinciosii ca le refuz darul,am hotarat inaintea lui Dumnezeu sa primesc cele ce-mi dau credincioasii la biserica;insa,o parte de bani sa-i dau la saraci,iar alta parte sa-i folosesc pentru tiparirea si cumpararea de carti sfinte,pe care apoi sa le impart gratuit celor ce au nevoie.Asa am facut toata viata mea de preot si multe suflete s-au folosit si s-au intors la Hristos cu ajutorul rugaciunilor,al sfatului bun si al cartilor sfinte.
42.Unui ucenic,care se certa cu cei din jur,i-a zis:
-Nu este bine si crestineste sa-ti pierzi timpul in discutii care duc la cearta si dezbinare.Acela este biruitor in discutii care la inceput se pare ca este biruit,dar pana la urma reuseste sa ramana in pace si dragoste cu acela cu care nu se potriveste in idei.
43.Uneori zicea batranul catre ucenicii sai:
-Poporul nostru crestin este foarte iubitor de Dumnezeu,de adevar,de dreptate,insa fiecare i-a pipait numai buzunarul.Rar s-a gasit cate unul ici-colo ca sa-l ajute,sa-l calauzeasca si sa-l indemne cu adevarat la cele bune,la mantuire.Ma doare inima ca nu pot face mai mult pentru acest popor,caci si eu sunt os din oasele lui,carne din carnea lui.Daca as putea,m-as duce din casa in casa sa stau de vorba cu credinciosii nostri,sa-i invat dreapta credinta,sa le las vreo carte buna pentru citit,sa fac rugaciuni cu ei,sa-i mangai in necazuri si sa ma bucur impreuna cu ei,ca sa nu se simta singuri si parasiti.
44.Parintele Nicodim punea mare accent pe raspandirea cartilor bune,ortodoxe,in randul credinciosilor.Uneori zicea catre fiii sai duhovnicesti:
-O carte buna,crestineasca,este un inger al lui Dumnezeu,caci te invata sa-L cunosti si sa-L iubesti,sa descoperi frumusetea vietii in Hristos,sa iubesti pe oameni,sa te feresti de pacat si sa te ingrijesti de mantuirea sufletului.Daca in viata agonisesti carti sfinte in locul banilor,urmasii s-ar folosi de pe urma lor;iar daca le-ar vinde,tu nu vei pierde folosul lor si ti se va socoti ca o milostenie sufleteasca,pentru ca oriunde vor ajunge cartile sfinte,vor raspandi lumina si vor aduce sufletele la cunostinta de Dumnezeu.Iar daca vor ramane dupa tine bani sau averi si urmasii le vor chletui in pacate,nu numai ca nu te vei folosi cu ceva,ci vei fi gasit vinovat ca,prin zgarcenia si lacomia ta,ai dat urmasilor prilej de pacate.
45.Daca faci praznic mare,incat sa hranesti tot satul;daca imbraci pe cei saraci cu haine noi,daca faci chiar si biserici din temelie,nu se supara atat de mult vrajmasul,ca atunci cand dai o carte buna de citit,o carte crestineasca in care sa poata vedea,ca intr-o oglinda,starea lui sufleteasca de decadere morala si de pacatosenie.
46.Un credincios l-a intrebat pe parintele Nicodim:
-Cuvioase parinte,locuiesc intr-o casa mostenita de la o matusa de-a mea.Oare ce as putea faceeu mai bun pentru sufletul ei?
-Ca sa ai mai multa nadejde pentru mantuirea ei,a raspuns batranul,si sa capeti si o pace launtrica,este bine ca din ce economisesti,dupa putere,sa cumperi carti crestinesti si sa le dai celor dornici drept milostenie,sa le citeasca si sa cunoasca voia lui Dumnezeu.Caci,pe langa sfintele slujbe pentru cei raposati,mare folos isi agonisesc crestinii care dau carti bune in dar celor ce doresc mantuirea sufletului.
47.Iar pentru Sfanta Spovedanie spunea ucenicilor sai:
-Aveti grija de cei care ii aduceti sa se marturiseasca.Nu purtati oamenii pe drumuri,daca ei nu sunt hotarati sa paraseasca pacatele.Nu legati oamenii la ochi,ci spuneti-le clar si deslusit sa stie ce au de facut pentru sufletele lor.Daca nu vor sa paraseasca betiile,desfranarile,judecatile,certurile,lenea si toata rautatea,lasati-i pe unii ca acestia in voia inimii lor.Iar daca vor incolti frica de Dumnezeu si gandul mortii in inimile lor,daca se vor hotari sa paraseasca pacatele care ii robesc,sa duca lupta cea buna crestineasca,sa se roage,sa posteasca,sa mearga regulat la biserica,sa faca milostenie,sa se impace cu semenii lor,sa nu mai injure de cele sfinte si sa asculte de pastorii Bisericii,atunci dati-le carti ziditoate de suflet si ajutati-i sa se pregateasca pentru Sfanta Spovedanie.
Dupa ce se vor pregati bine de tot,sa-si noteze pacatele din copilarie,sa si le citeasca inaintea sfintelor icoane cu candela aprinsa si cu o zi de post,sa se hotarasca a le parasi,a face canon si a pune inceput bun.Numai asa trebuie sa vina credinciosii nostri la Taina Spovedaniei.Iar daca vin in graba,fara hotarare de a parasi pacatele si nu fac nici canon,pacatele raman in inimile lor si spre osanda se impartasesc cu Sfintele Taine ale lui Hristos.
48.Odata,parintele Nicodim a spus unui grup de credinciosi:
-Dragii mei,chiar daca ati fost nebotezati,cand este vorba sa suferiti pentru dreapta credinta sau pentru sfintele carti,acea suferinta are putere sa curete pacatele celui ce sufera fara cartire.Cel ce patimeste pentru dreapta credinta si pentru cartile sfinte,acela este numarat cu mucenicii Bisericii lui Hristos.Pentru nimic nu se supara mai mult vrajmasul,ca pentru o carte buna,folositoare de suflet,data credinciosilor.Prin cartile sfinte ce le citim,se strica toate planurile vrajmasului diavol.Daca faci praznic cu saracii,el nu se supara atat de mult.Daca te faci ctitor de biserica,el nu-ti are grija.Daca postesti si te rogi,el se supara mult,dar nu ca atunci cand dai cuiva pentru citit o carte buna,ziditoare de suflet.Prin asemenea carti ortodoxe,multe suflete se trezesc din robia patimilor care ii stapanesc,ca dintr-o betie.
49.Un fiu duhovnicesc l-a intrebat pe parintele Nicodim:
-Crestinul care are ravna pentru fapte bune si citeste cartile sfinte,dar nu se marturiseste regulat si nu urmeaza sfatul duhovnicului sau se poate mantui?
-De va avea cineva,a raspuns batranul,multe carti sfinte si se va sili la implinirea poruncilor lui Dumnezeu fara spovedanie si fara ascultare fata de duhovnic iscusit,nu se poate mantui.Acela este asemenea unui om bolnav ce intra sa cumpere medicamente dintr-o farmacie,dar lipseste farmacistul.Fara cel ce poate da medicamentele necesare,bolnavul nu se va vindeca.
Duhovnicul este,pentru fiii sai duhovnicesti,doctor,dascal si parinte,model de traire in Hristos,rugator,povatuitor,garant inaintea Preasfintei Treimi,mijlocitor inaintea Fiului si izvor prin care se revarsa harul Duhului Sfant asupra ucenicilor sai.Prin mainile lui i se dezleaga pacatele,prin cuvintele lui se invata cele sfinte si prin rugaciunea lui se coboara peste el harul mantuirii.Mare rol are duhovnicul in viata crestinului.
50.Mai zicea Parintele Nicodim:
-Fratii mei,sa iubim cartea sfanta,incepand cu Sfanta Scriptura,Vietile Sfintilor si cartile de rugaciune si sa le dam cu inima deschisa si altora spre folos si mantuire.Banii dati pe o carte sfanta sunt o jertfa bineplacuta lui Dumnezeu.Noi ne vom duce de aici mai devreme sau mai tarziu,dar,daca reusim sa lasam urmasilor cat mai multe carti sfinte,le lasam o zestre de mare valoare pentru ei si pentru cei care vor urma dupa ei.
Dupa 55 de ani de aleasa slujire in Biserica lui Hristos,cunoscandu-si dinainte sfarsitul,parintele Nicodim si-a dat sufletul in mainile Domnului,Duminica,6 Iulie,in anul mantuirii 1975.Obstea maicilor din Agapia si Varatec i-a asezat trupul,pana la a doua venire,langa altarul bisericii pe care cu demnitate a slujit-o peste o jumatate de secol.
 
Postat: 6.10.2010 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Natura şi revelaţia mărturisesc deopotrivă despre dragostea lui Dumnezeu. Tatăl nostru ceresc este izvorul vieţii, al înţelepciunii şi bucuriei. Priviţi la lucrurile minunate şi frumoase din natură! Gândiţi-vă la minunata lor adaptare nu numai la nevoile şi fericirea omului, ci ale tuturor creaturilor! Lumina soarelui şi ploaia care înveselesc şi reîmprospătează pământul, dealurile, mările şi câmpiile, toate ne vorbesc despre Iubirea Creatorului. Dumnezeu este Acela care are grijă de nevoile zilnice ale tuturor făpturilor Sale. În cuvinte frumoase psalmistul spune:
"Ochii tuturor nădăjduiesc în Tine, şi Tu le dai hrana la vreme. Îţi deschizi mâna, şi saturi după dorinţă tot ce are viaţă". Psalmul 145,15.16.
 Dumnezeu a făcut pe om în mod desăvârşit sfânt şi fericit; pământul, aşa minunat cum a ieşit din mâna Creatorului, nu purta nici o urmă de decădere sau umbră de blestem. Călcarea legii lui Dumnezeu : legea iubirii : aceasta a adus nenorocire şi moarte. Şi totuşi, în mijlocul suferinţelor care sunt un rezultat al păcatului este descoperită dragostea lui Dumnezeu. Este scris că Dumnezeu a blestemat pământul din cauza omului (Geneza 3,17). Spinii şi pălămida : dificultăţile şi încercările care au făcut ca viaţa lui să fie plină de trudă şi grijă : au fost rânduite însă spre binele său, ca o parte a disciplinei necesare în planul lui Dumnezeu pentru ridicarea păcătosului din ruina şi degradarea aduse de păcat. Lumea, deşi decăzută, nu este toată numai necaz şi mizerie. Chiar în natură se află solii de nădejde şi mângâiere. Scaieţii sunt plini de flori iar spinii sunt acoperiţi cu trandafiri.
 "Dumnezeu este iubire" este scris pe fiecare boboc de floare ce stă să se deschidă, pe fiecare fir de iarbă ce se ridică. Păsărelele încântătoare care fac să răsune aerul cu trilurile lor înveselitoare, florile atât de delicat colorate care în desăvârşirea lor îşi răspândesc parfumul, copacii falnici ai pădurii cu bogatul lor frunziş de un verde viu : toate mărturisesc despre grija părintească şi iubitoare a Dumnezeului nostru şi despre dorinţa Sa de a face fericiţi pe copiii Săi.
Cuvântul lui Dumnezeu descoperă caracterul Său. El însuşi a făcut şi face cunoscut iubirea şi mila Sa infinită. Când Moise s-a rugat: "Arată-mi slava Ta", Domnul a răspuns: "Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumuseţea Mea" (Exod 33,18.19). Aceasta este slava Sa. Domnul a trecut pe dinaintea lui Moise "şi a strigat: 'Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care îşi ţine dragostea până la mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul'". (Exod 34,6.7). "El este milos şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi bogat în bunătate", pentru că "Îi place îndurarea". (Iona 4,2; Mica 7,18).
 Dumnezeu a legat inimile noastre de El prin nenumărate dovezi ale iubirii Sale din ceruri şi de pe pământ. El a căutat să ni Se descopere prin lucrurile din natură şi prin cele mai profunde şi gingaşe legături omeneşti pe care inimile noastre le pot cunoaşte. Totuşi, toate acestea nu oglindesc decât imperfect Iubirea Sa. Cu toate aceste dovezi evidente, vrăjmaşul a tot binele a orbit mintea oamenilor, aşa încât ei privesc spre Dumnezeu cu teamă, închipuindu-şi-L ca fiind sever şi neiertător. Satana a determinat pe oameni să considere pe Dumnezeu ca fiind o fiinţă al cărei atribut principal este judecata severă, unul care este un judecător aspru, un creditor brutal şi neînduplecat. El a înfăţişat pe Creator ca pe unul care pândeşte cu multă atenţie ca să poată observa greşelile şi păcatele oamenilor şi să poată aduce asupra lor judecăţile cerului. Însă pentru a îndepărta această umbră întunecată şi pentru a descoperi lumii iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, Domnul Isus a venit să trăiască printre oameni.
Fiul lui Dumnezeu a venit din ceruri ca să ne descopere pe Tatăl. "Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut" (Ioan 1,18). "Nimeni nu cunoaşte deplin pe Tatăl, afară de Fiul, şi acela căruia vrea Fiul să i-L descopere" (Matei 11,27). Când unul dintre ucenici I-a adresat rugămintea: "Doamne, arată-ne pe Tatăl", Domnul Hristos i-a răspuns: "De atâta vreme sunt cu voi, şi nu M-ai cunoscut Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu dar: 'Arată-ne pe Tatăl'?" (Ioan 14,8,9).
Descriind scopul misiunii Sale aici, pe pământ, Domnul Hristos spunea: "Dumnezeu M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor căpătarea vederii 'să dau drumul celor apăsaţi'" (Luca 4,18). Aceasta a fost lucrarea Sa. El umbla din loc în loc, făcând bine şi vindecând pe toţi cei ce erau apăsaţi de diavolul. Erau sate întregi unde în nici o casă nu se mai auzea vreun geamăt datorat bolii, pentru că Domnul Hristos trecuse prin ele şi vindecase toate suferinţele. Lucrarea Sa dădea mărturie despre misiunea Sa divină. Dragostea, mila şi compasiunea erau manifestate în fiecare act al vieţii Sale, inima Sa se deschidea cu multă simpatie fiilor oamenilor. El a luat asupra Sa natura omenească, pentru ca în acest fel să poată satisface mai bine nevoile omului. Oamenii cei mai săraci şi cei mai umili nu se temeau să se apropie de El. Chiar şi copilaşii erau atraşi de El. Aceştia simţeau o plăcere deosebită să stea pe genunchii Săi şi să privească faţa Sa expresivă, blândă şi iubitoare.
Domnul Hristos nu ascundea adevărul, dar totdeauna îl rostea cu iubire. În legăturile Sale cu oamenii, El dădea pe faţă cel mai atent tact şi o atenţie profundă şi plină de bunătate. El n-a fost niciodată nepoliticos şi n-a rostit nici un cuvânt aspru, nefolositor. N-a pricinuit niciodată unui suflet sensibil o durere inutilă. Domnul Hristos nu critica slăbiciunea omenească. El a rostit adevărul, dar totdeauna l-a rostit cu iubire. A denunţat făţărnicia, necredinţa şi nedreptatea, dar lacrimile se simţeau în vocea Lui atunci când rostea mustrările Sale tăioase. El a plâns pentru Ierusalim, cetatea pe care o iubea, dar care a refuzat să-L primească pe El, care este calea, adevărul şi viaţa. Ei L-au lepădat pe El, Mântuitorul, dar Domnul le arăta o blândeţe plină de compasiune. Viaţa Sa a fost o viaţă de renunţare de sine şi de o atentă purtare de grijă pentru alţii. Orice suflet era preţios înaintea Sa. În timp ce Se purta întotdeauna cu demnitate divină, El Se pleca cu gingăşie spre fiecare membru al familiei lui Dumnezeu. Vedea în toţi oamenii suflete căzute în păcat, pentru mântuirea cărora El venise. Acesta este caracterul Domnului Hristos, aşa cum este descoperit în viaţa Sa.
Acesta este caracterul lui Dumnezeu, căci din inima Tatălui se revarsă asupra fiilor oamenilor torentele milei divine manifestate în Isus Hristos. Mântuitorul cel iubitor şi milostiv era Dumnezeu "arătat în trup" (1 Timotei 3,16).
Domnul Hristos a trăit, a suferit şi a murit pentru răscumpărarea noastră. El a devenit "om al durerii", pentru ca noi să putem fi părtaşi de bucuria veşnică. Domnul Dumnezeu a îngăduit ca Fiul Său iubit, plin de har şi adevăr să vină dintr-o lume de nedescrisă slavă într-o lume mânjită şi poluată de păcat şi întunecată de umbra morţii şi blestemului. El I-a îngăduit să părăsească sânul iubirii Sale şi adorarea îngerilor spre a suferi ruşinea, insulta, umilinţa, ura şi moartea. "Pedeapsa care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi" (Isaia 53,5). Priviţi-L în pustie, în Ghetsemani, pe cruce! Fiul fără prihană al lui Dumnezeu a luat asupra Sa povara păcatului. El, care era una cu Dumnezeu Tatăl, a ajuns să simtă în sufletul Său teribila despărţire pe care păcatul o aduce între Dumnezeu şi om. Acest fapt a smuls de pe buzele Sale strigătul plin de durere: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?" (Matei 27,46). Povara zdrobitoare a păcatului, conştienţa teribilei lui grozăvii, a despărţirii păcătosului de Dumnezeu : acestea au fost cele ce au zdrobit inima Fiului lui Dumnezeu.
Dar acest mare sacrificiu n-a fost făcut pentru a trezi în inima Tatălui iubire faţă de păcătos şi nici pentru a-L determina să fie binevoitor a-l mântui. O, nu! "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu" (Ioan 3,16). Tatăl nu ne iubeşte ca urmare a marii Sale jertfe aduse pentru noi, ci El a adus această jertfă pentru că ne iubeşte.
Domnul Hristos a fost mijlocul prin care Tatăl a putut să-Şi reverse asupra unei lumi căzute în păcat nemărginita Sa iubire. "Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine" (2 Corinteni 5,19). Dumnezeu Tatăl a suferit împreună cu Fiul Său. În agonia Ghetsemanilor, în moartea ispăşitoare de pe crucea Golgotei inima Iubirii infinite a plătit preţul mântuirii noastre. Domnul Isus spunea: "Tatăl Mă iubeşte, pentru că îmi dau viaţa, ca iarăşi s-o iau" (Ioan 10,17). Sau cu alte cuvinte: "Atât de mult vă iubeşte Tatăl meu, încât pe Mine Mă iubeşte mai mult pentru că Mi-am dat viaţa pentru mântuirea voastră. Făcându-Mă reprezentantul şi garantul vostru prin jertfa vieţii Mele, luând asupra Mea slăbiciunile trupului vostru şi vinovăţia voastră, Eu sunt şi mai mult iubit de Tatăl Meu; căci prin sacrificiul Meu, Dumnezeu poate fi drept şi totuşi să îndreptăţească pe cel care crede în Hristos".
Nimeni altul decât Fiul lui Dumnezeu nu putea înfăptui mântuirea noastră; căci numai El, care a fost la sânul Tatălui, putea să ni-L facă cunoscut, numai El care a cunoscut înălţimea şi adâncimea dragostei lui Dumnezeu putea s-o facă să se manifeste. Nimic altceva decât sacrificiul infinit adus de Domnul Hristos în favoarea omului decăzut nu putea să exprime iubirea lui Dumnezeu Tatăl pentru omenirea pierdută.
"Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu". El L-a dat nu numai să trăiască printre oameni, să poarte păcatele lor ci să moară ca jertfă pentru ei. El L-a dat omenirii pierdute. Domnul Hristos trebuia să Se identifice pe Sine cu interesele şi nevoile omenirii. El, care era una cu Dumnezeu, S-a legat de fiii oamenilor cu legături care nu aveau să fie rupte niciodată. Domnului Hristos "nu-I este ruşine să-i numească fraţi" (Evrei 2,11). El este Jertfa noastră, Apărătorul nostru, Fratele nostru, purtând chipul nostru omenesc înaintea tronului Tatălui şi care pentru veşnicie este una cu neamul omenesc pe care l-a răscumpărat El, Fiul omului. Şi toate acestea pentru ca păcătosul să poată fi ridicat din ruina şi degradarea păcatului spre a putea reflecta iubirea lui Dumnezeu şi a se împărtăşi de bucuria sfinţirii.
Preţul plătit pentru mântuirea noastră, sacrificiul infinit pe care L-a făcut Tatăl nostru din ceruri dând pe Fiul Său să moară pentru noi trebuie să trezească în noi idei foarte înalte despre ceea ce putem deveni prin Hristos. Pe măsură ce inspiratul apostol Ioan privea înălţimea, adâncimea şi lărgimea iubirii lui Dumnezeu Tatăl faţă de lumea pierdută era cuprins de adorare şi veneraţie. Negăsind un limbaj mai potrivit în care să exprime măreţia şi gingăşia acestei iubiri, el a chemat lumea întreagă s-o privească. "Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu" (1 Ioan 3,1). Ce valoare dă faptul acesta omului! Datorită păcatului fiii oamenilor au ajuns robi ai lui Satana. Prin credinţa în jertfa ispăşitoare a Domnului Hristos, fiii lui Adam pot deveni fii ai lui Dumnezeu. Luând asupra Sa natura noastră omenească, Domnul Hristos a înălţat omenirea. Cei păcătoşi sunt astfel în poziţia în care : prin legătura cu Domnul Hristos : pot în adevăr să devină vrednici de numele de "fii ai lui Dumnezeu".
O astfel de iubire este fără egal. Să fim numiţi copii ai împăratului ceresc! Preţioasă făgăduinţă! Tema celei mai profunde meditaţii! Iubirea fără seamăn a lui Dumnezeu pentru o lume care nu L-a iubit! Gândul acesta are asupra sufletului o putere ce îi subjugă şi aduce raţiunea în supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu. Cu cât vom studia mai mult caracterul divin în lumina crucii de pe Golgota, cu atât vom vedea mai mult mila, gingăşia şi iertarea împletite cu nepărtinirea şi dreptatea şi cu atât mai mult şi mai clar vom discerne nenumăratele dovezi ale iubirii infinite şi ale milei pline de gingăşie care întrec cu mult dragostea şi dorul unei mame pentru copilul ei neascultător.
 


« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-20 din 28  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni