Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 18.11.2020 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Fara indoiala, cei mai importanti pelerini ai Sihastriei sunt cei care inseteaza numai dupa Dumnezeu si care, atinsi de adierea cea dulce a pocaintei, vin cu inima curata, infranta si smerita, pentru a-si plange pacatele si a cere ajutorul lui Dumnezeu, pentru a trai o viata cat mai apropiata de ceea ce El ne-a invatat.
 

Dar printre pelerinii si oaspetii Sihastriei se numara desigur si personalitati de seama ale vietii religioase, culturale si politice, uneori veniti cu ocazia evenimentelor si sarbatorilor bisericesti importante, alteori numai pentru folos duhovnicesc si pentru a se putea rupe cateva clipe din tumultul cotidian si a se bucura de frumusetea pitoreasca a locurilor.

Un eveniment de neuitat pentru obstea Sihastriei – si poate unul dintre cele mai importante din intreaga sa istorie – a fost aducerea aici in anul 1992, pentru inchinare, a unei parti din Lemnul Sfintei Cruci care se pastreaza la Manastirea Xiropotamu din Sf. Munte Athos.

Cele mai insemnate vizite la manastirea noastra, din punctul de vedere al importantei ierarhice a oaspetilor, au fost cele ale Sanctitatii Sale Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic, din anii 1995 si 1997.

Astfel, in anul 1995, cu ocazia implinirii a 110 ani de autocefalie si 70 de ani de patriarhat a Bisericii Ortodoxe Romane, la invitatia P.F. Patriarh Teoctist, au participat la festivitatile prilejuite de acest eveniment Sanctitatea Sa Bartolomeu I impreuna cu intaistatatori ai majoritatii Bisericilor Ortodoxe surori.

Invitatiei facute de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de a vizita mitropolia pe care o pastoreste, au raspuns Patriarhul ecumenic Bartolomeu I. P.F. Partenie al III-lea, Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi, P.F. Pavle, Patriarhul Serbiei, P.F. Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, I.P.S. Constantin de Skytopolis, reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, I.P.S. Ioan, Arhiepiscop al Kareliei si a toata Finlanda, si alti ierarhi din tara si de peste hotare.

In anul 1997 s-au sarbatorit 500 de ani de la sfintirea bisericii „Inaltarea Domnului” a Manastirii Neamt. Dupa oficierea Sfintei Liturghii la Manastirea Neamt, inaltii ierarhi au sfintit, in seara aceleiasi zile, Sfanta Masa a bisericii „Sf. Teodora de la Sihla” de la Manastirea Sihastria, prilej de mare bucurie duhovniceasca pentru intreaga obste monahala. Slujba de sfintire a fost savarsita de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, impreuna cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Kalinikos de Listra, I.P.S. Iacobos de Mitilene, I.P.S. Alexandru de Mandinias, I.P.S. Hrisostomos de Zakintos, I.P.S. Ieronimos de Tiva si Levadias, I.P.S. Nestor al Olteniei, I.P.S. Petru al Basarabiei, I.P.S. Bartolomeu al Clujului, I.P.S. Pimen al Sucevei si Radautilor, P.S. Eftimie al Romanului, P.S. Eftimie al Buzaului, P.S. Ioachim al Husilor, P.S. Timotei al Aradului, P.S. Laurentiu al Caransebesului, P.S. Calinic Botosaneanul si P.S. Gherasim Putneanul.

 

Voi relata mai multe despre o vizita la Sihastria, daca voi prinde vremea buna si ajung asa cum mi-am propus, acolo.

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni